Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Interpretācijas spēks

Mākslas pasaulē visi zina, cik liels ir interpretācijas spēks. Bet naudas un nodokļu lietās tā pie skaidrības nonākt nevar.

Tā tikai šķiet, ka kovidkrīzes neprāts ir aizslaucījis visas pārējās problēmas. Tikai tāpēc, ka kovidjautājumi šobrīd skan skaļāk, nekur nav pazudis arī nodokļu reformas brāķis. Jau iepriekš rakstīju par absurdu: lai varētu darīt savu radošo darbu, neizbēgami ir jāapgūst Excel lietošanas un grāmatveža, lietveža iemaņas. Taču tās vēl ir tikai odziņas. Par to nācās pārliecināties jaunās nodokļu kārtības pirmā ceturkšņa noslēgumā, kad bija jāiesniedz VID pirmais pašnodarbinātā ziņojums.

Likuma par valsts sociālo apdrošināšanu 20.4. pantā teikts: "Minimālais obligāto iemaksu (VSAOI) objekts ceturksnī ir trīs Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas. Ja persona ir darba ņēmēja pie vairākiem darba devējiem vai vienlaikus darba ņēmēja un pašnodarbinātā, personai deklarētos obligāto iemaksu objektus summē." Diemžēl praksē šo likumu VID nezin kāpēc sliecas attiecināt tikai uz tiem gadījumiem, kad runa ir par minimālās algas "sakasīšanu" vairākos sīkos darbiņos un honorāros kopā. Bet, ja līdzās minimālajai vai lielākai algai pastāvīgajā darbā tikpat vai nedaudz vairāk izdevies sastrādāt arī autoratlīdzībā, tad VID ieskatā minimālās VSAOI jāmaksā dubulti un no katra avota maksājot lielo likmi. Vismaz tā klāstīja VID vebinārā. Iznāk, viens cilvēks pēkšņi tiek uzlūkots kā divi cilvēki…

Tātad pastāv atšķirīgi viedokļi par likumā teikto. No VID pārstāves skatpunkta katrs obligāto iemaksu objekts ir uzlūkojams atsevišķi un tie netiek summēti, kaut likumā ietvertais formulējums ir pretējs. Citiem vārdiem – neatkarīgi no darba attiecībās pilnā apmērā nomaksātajām VSAOI no autoratlīdzības (ja tā sasniedz 500 eiro) tās vēlreiz jāmaksā pēc likmes 31,07%.

Starpība ir būtiska. Reiz nomaksājis minimālās VSAOI pēc lielās – 31,7% – likmes, pašnodarbinātais par pārējo drīkst maksāt samazināto – 10% – likmi. Taču darba attiecībās jau nomaksātā lielā likme (34,09%) vairs netiek ņemta vērā, ja tas pats cilvēks vienlaikus ir arī pašnodarbināts autoratlīdzības saņēmējs. Tādā gadījumā viņam minimālās VSAOI pēc lielās likmes jāveic divreiz – gan kā darbiniekam, gan kā pašnodarbinātajam. Nav jābūt ekseļmeistaram, lai saprastu, cik tas ir diskriminējoši, jo sevišķi, zinot, ka algota darba ņēmēju sociālās iemaksas tiek dalītas un lauvas tiesu (23,59%) nomaksā darba devējs. Savukārt darbinieks – 10,50%, tātad tikpat, cik būtu samazinātā (10%) likme pašnodarbinātajam. Taču pēdējais diemžēl ir jau minētais "dubultcilvēks".

Ne mazāk pretrunīgas ir arī interpretācijas par citiem jautājumiem, piemēram, ko drīkst un ko nedrīkst uzskatīt par t. s. attaisnotajiem "saimnieciskās darbības" izdevumiem. Cik VID konsultantiem jautāsi, tik atšķirīgu atbilžu saņemsi! Mākslas pasaulē visi zina, cik liels ir interpretācijas spēks. Bet naudas lietās tā pie skaidrības nonākt nevar.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja