Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Klajā nākusi Raiņa grāmata Kastaņola

21. februārī plkst. 17 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Majoros, J. Pliekšāna ielā 5/7 notiks Raiņa atmiņu grāmatas Kastaņola atvēršanas svētki. Grāmatu izdevis apgāds Atēna sadarbībā ar Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtu. Grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies grāmatas zinātniskā redaktore un komentāru autore Gundega Grīnuma un mākslas vēsturnieks Edgars Dubiņš, kura fotoattēli izmantoti grāmatas vāka un pievienoto karšu noformējumā.

Raiņa atmiņu grāmata Kastaņola ir intīms, emocionāli izteiksmīgs vēstījums par Šveicē pavadītajiem gadiem (1906-1920), reizē arī dzejnieka, trimdinieka pateicība zemei un tautai, kas viņam deva drošu politisku patvērumu un vienlaikus kļuva arī par otru dzimteni - garīgās pilnveidošanās un atjaunotnes vietu. Grāmatas tekstu bagātina vairākas Aspazijas sarakstītas nodaļas.

Šis nozīmīgais, taču mūsdienu lasītājiem mazāk pazīstamais biogrāfiskais un kultūrvēsturiskais avots pirmo reizi tiek publicēts tekstoloģiski precīzā un vispusīgi komentētā redakcijā. Gundega Grīnuma ir izstaigājusi Raiņa takas Kastaņolā, meklējot grāmatā minētās vietas, pētot to pagātni un pārvērtības, skaidrojot neprecizitātes un kļūdas, kas radušās dzejniekam steigā rakstot. Grāmatā skatāmas darba pirmizdevumam veidotas ilustrācijas, kuru autors ir mākslinieks Alberts Prande - Raiņa ceļabiedrs 1927. gada "ekspedīcijā" uz Kastaņolu.

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā skatāma arī izrāde Septiņi ceļi, kas stāsta par Raiņa ārzemju ceļojumiem, atklāj darba tapšanas apstākļus. „Mans nolūks bija braukt veseļoties uz Austriju,” stāsta Rainis, „bet ar Prandi sarunājām uzrakstīt grāmatu par Kastaņolu. Nodomāju atsvaidzināt savas atmiņas par šo pilsētu, kur kādreiz dzīvoju, un uzrakstīt tās prozā, pa starpām ar dzejām. Kastaņolā un Lugānā nodzīvojām trīs nedēļas. Prande staigāja apkārt un uzmeta ilustrāciju skatus, es rakstīju atmiņas. Tagad pārbraucu ar gatavu grāmatu.”

Dzejniekam pašam nezinot, tās ir atvadas no Kastaņolas. „Tagad man liekas savādi, ko es tur meklēju Kastaņolā? Nē, manis tur nebija. Es taču nebiju Kastaņolā, bet gan Kastaņola bija manī. Tur viņa vēl tagad ir, un tur viņa paliks,” atzīst Rainis.

Plašam lasītāju lokam adresētā grāmata noderēs arī kā savdabīgs pavadonis kultūrtūristiem, Kastaņolas apmeklētājiem - tai pievienotas vairākas maršrutu shēmas, kurās norādītas svarīgākās Raiņa un Aspazijas trimdas vietas Kastaņolā un tās apkaimē.

Grāmata sagatavota un izdota Valsts pētījumu programmas Nacionālā identitāte projektā Identitātes estētika: literatūra, folklora un māksla - nacionālās identitātes vēsturiskās zīmes un mūsdienu simboli.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja