Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Esības un kino skaistums

Šodien un rīt, 24. un 25. augustā, norisināsies jau tradicionālās Baltijas filmu dienas – bezmaksas seansi, kuros skatītājiem katrā no trim Baltijas valstīm tiek piedāvātas vairākas kaimiņvalstu filmas. "Diemžēl pēdējos 20 gadus mūsu kaimiņvalstu filmu klātbūtne Latvijā bijusi minimāla, un tas pats attiecas uz latviešu filmu klātbūtni Lietuvā vai Igaunijā. Protams, mēs visi daudz labāk zinām, kas notiek Breda Pita karjerā un ģimenē, nevis to, kas notiek, teiksim, Lietuvas kino," pirms vairākiem gadiem recenzijā par Lietuvas un Latvijas kopražojuma spēlfilmu Spēlmanis rakstīja kinokritiķe Dita Rietuma. Kopš tā laika Breda Pita un Andželīnas Džolijas jeb Brandželīnas pasaka ir piedzīvojusi savu skumjo finālu, bet Baltijas valstis ir spērušas pirmos soļus tuvošanās virzienā, ne tikai filmu radīšanas ziņā.

Baltijas filmu dienas ir trīs valstu kino institūciju – Nacionālā kino centra, Lietuvas Kino centra un Igaunijas Filmu institūta – iniciatīva un kopīgi veidots pasākums, stiprinot trīs Baltijas valstu sadarbību kino jomā un vairojot skatītāju zināšanas par kaimiņvalstu filmām. Šogad Igaunijas un Lietuvas kolēģi savās valstīs ir izvēlējušies demonstrēt režisora Reiņa Kalviņa debijas spēlfilmu Maiņa (2020) par jauna taksista starpgadījumiem vienas nakts laikā Rīgas kriminālajā vidē, kas saņēmusi nacionālo kino balvu Lielais Kristaps kategorijā Labākā debijas filma. Kā otru viņi ir izraudzījušies režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas animēto dokumentālo stāstu Mans mīļākais karš (2020) par pieaugšanu absurda pilnajā laikā no 70. gadiem līdz Latvijas neatkarības atgūšanai, kas ieguvis galveno balvu Ansī starptautiskā animācijas filmu festivāla konkursā Contrechamp.

Šodien kinoteātrī Splendid Palace norisināsies Lietuvas diena. Plkst. 17.30 tiks izrādīta režisores Linas Lužītes pieaugšanas drāma Pils (2020) par 13 gadu vecu lietuviešu meiteni, kas kopā ar māti un demences pārņemto vecmāmiņu nesen pārcēlusies uz Dublinu. Plkst. 20 tiks piedāvāta režisora Jurģa Matuleviča debija Īzaks (2019), kas ir film noir stilistikā veidots vēstījums par mīlestību un draudzību, nožēlu un pašattīrīšanos vēsturiski sarežģītos laikos. Rīt kinoteātrī Splendid Palace ir ieplānota Igaunijas diena. Plkst. 18 būs iespēja noskatīties režisora Jāna Totsena dokumentālo filmu Freds Jisi. Esības skaistums (2020), kuras galvenais varonis ir iekārtojis savu dzīvi krustcelēs starp dabu un kultūru, savukārt plkst. 20 – režisora Lauri Randla debijas spēlfilmu Ardievu, PSRS. (2020). Vairāk par apmeklēšanas nosacījumiem: splendidpalace.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja