Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Galus var apvīlēt

Ātrie igauņu puiši dodas trakulīgā kino ceļojumā uz Zviedriju, lai aktuālo notikumu kontekstā atgādinātu par mūsu neseno vēsturi

Košļeņu zeme! – iesaucas piedzīvojumu komēdijas Ātrie igauņu puiši (2017) varoņi, ar piepūšamo laivu sasnieguši Skandināvijas krastus un īstenojuši neticamo izlaušanos no Padomju Savienības, lai piepildītu savus sapņus par dzīvi, kāda ir redzēta amerikāņu televīzijas seriālos un kāda nav iespējama, paliekot mājās.

Tas ir stāsts par trim draugiem Ralfu, Mario un Eināru, ar iesauku Skapis, kuri dzīvo Igaunijā un nodarbojas ar spekulēšanu, pārdodot Rietumu preces un bez sirdsapziņas pārmetumiem pat slēpošanas zābakus iesmērējot kā botas. "Galus var apvīlēt," iesaka Ralfs, kurš ir apveltīts ar nevainīga eņģeļa izskatu.

Viņa mīļoto meiteni Ritu atveido Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktrise Jūlija Berngardte, kura ir nospēlējusi epizodisku, bet igauņu puiša liktenī ļoti nozīmīgu lomu: "Es gaidu no tevis bērnu." Tutu- tu-tu-u-u! (taures skaņas). Vārdu sakot, Santabarbara Ralfa dzīvē iesākas vēl pirms viņa došanās aizjūras ceļojumā.

 

Disko un atomkarš

Filmas veidotāji ir ļoti precīzi un atjautīgi rekonstruējuši astoņdesmito gadu Igauniju – sākot ar Eināra vecāku žiguli, kuram nevar aiztaisīt bagāžnieku, un beidzot ar daudzstāvu māju pagalmos izkārto veļu un ūdens piepildītajām bedrēm, kurās ik pēc soļa ir salikti ķieģeļi, lai varētu tikt pāri, nesamērcējot kājas.

Savukārt filmas režisors Jāks Kilmi vēlreiz ir iekāpis padomju laika upē – viens no viņa iepriekšējiem darbiem ir dokumentālā filma Disko un atomkarš (Disco and Atomic War, 2009) par Somijā uzbūvēto televīzijas antenu, kas visos virzienos raidīja no Rietumiem saņemtos signālus, totalitāro režīmu konfrontējot ar popkultūru.

Padomju un Rietumu pasaules saskarsmes tēmu režisors turpina izvērst arī savā jaunākajā filmā, aizsūtot Ralfu, Mario un Eināru otrpus "dzelzs priekškaram" uz Zviedriju, lai aktuālās migrācijas tēmas (un neiecietības) kontekstā atgādinātu par ne tik seniem notikumiem pašu igauņu vēsturē, protams, ar pienācīgu humora devu.

 

Stallone un Skapis

"Par astoņdesmitajiem gadiem nav iespējams uzņemt nopietnu filmu," uzskata Jāks Kilmi, kurš sava kinodarba tapšanā ir sadarbojies ar latviešu operatoru Aigaru Sērmukšu un producentu Jāni Kalēju no Film Angels Procutions (filma ir tapusi kā Igaunijas, Somijas un Latvijas kopprojekts ar Nacionālā kino centra atbalstu).

Galvenos varoņus Ralfu un Mario spēlē pazīstamie igauņu aktieri Merts Piuss un Karls Andreass Kalmets. "Ja gribi piesaistīt skatītāju uzmanību, tev ir nepieciešami karsti vārdi," paskaidro režisors, kuram tas ir izdevies, – Igaunijā viņa kinodarbs ir kļuvis par kases grāvēju. To ir noskatījušies vairāk nekā 85 000 cilvēku.

Viņi ir iemīlējuši arī kultūrisma un Silvestra Stallones fanu Skapi, kura atveidotājs Veiko Porkanens pēc filmas pirmizrādes ir pamodies slavens. Ar savu uztrenēto augumu zilajā sporta tērpā un izteikto tēla komiskumu aktiera spēlētais varonis savaldzina skatītājus tāpat kā zviedru pārdevēju, kura ir gatava iepazīt viņu tuvāk.

 

Tarzāns un zibens

Ātro igauņu puišu piedzīvojumi tiek izspēlēti lieliska skaņu celiņa pavadījumā, kurā ir gan oriģinālmūzika, gan arī populāras dziesmas. Viena no tām ir itāļu grupas Baltimora hits Tarzan Boy. "Toreiz tā bija mana nīstākā dziesma," smejoties atceras Jāks Kilmi, kurš savos pusaudža gados ir fanojis par smago metālu.

Savas filmas varoņus viņš saved kopā ar paputējušu mūzikas producentu Larsu Juku Lampinenu, kuru atveido somu aktieris Esko Salminens, lai kopā izveidotu grupu The Dissidents, kuras nosaukumā burti "s" ir aizstāti ar zibeņiem. Tas nekas, ka lācis uzkāpis uz ausīm, jo spēks slēpjas nevis ausīs, bet fonogrammā.

Pielāgojies vai bēdz – ar katru nākamo soli uz Skandināvijas zemes ātro igauņu puišu piedzīvojumi kļūst arvien trakulīgāki. Viņu uzņemto ātrumu pretim lielākām nepatikšanām tikai palielina Mario iegādātais sporta vāģis, kurš atgādina autiņu no seriāla Ceļojošais bruņinieks (Knight Rider, 1982–1986).

 

Latvijas pirmizrāde

Piedzīvojumu komēdija Ātrie igauņu puiši

Latvijas kinoteātros no 5. maija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja