Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Riga IFF – kinematogrāfisku baudu lādīte

Ar divdesmit četru rīdzinieku – mākslinieku, fotogrāfu, mūziķu un rakstnieku – veidoto eksperimentālo īsfilmu Skaņa, ko redzam. Rīga piektdien, 8. septembrī, plkst. 19 kinoteātrī Splendid Palace tiks atklāts Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF), kas norisināsies līdz 17. septembrim.

Šis 24 minūtes garais kinodarbs uzņemts uz 16 mm kinolentes leģendāro režisoru Valtera Rutmana un Dzigas Vertova aizsāktajā pilsētas simfonijas žanrā, kura demonstrēšanas laikā komponists un pianists Platons Buravickis kopā ar saviem kolēģiem atskaņos dzīvajā tai sacerēto skaņu celiņu.

Kopumā šīgada festivālā tiks izrādīts vairāk nekā 120 filmu, kas sadalītas deviņās programmās. Viena no tām ir Riga IFF pilnmetrāžas filmu konkursa programma, kurā izraudzīti desmit kinodarbi no Baltijas jūras reģiona valstīm, kas sacentīsies par festivāla galveno balvu. 

Šīs filmas izvērtēs starptautiska žūrija, kuras sastāvā darbosies Lapzemes Pusnakts saules kinofestivāla, Kotbusas kinofestivāla, Karlovi Varu kinofestivāla, Lietuvas kino centra pārstāvji un pagājušā gada uzvarētājs latviešu režisors Dāvis Sīmanis, kurš laurus plūcis ar pilnmetrāžas spēlfilmu Pelnu sanatorija (2016). 

Par neatņemamu Riga IFF sastāvdaļu jau kļuvusi retrospekcijas un izpētes programma In Kino Veritas, kas šogad veidota kopā ar vieskuratoru Aiku Karapetjanu un kuras uzmanības centrā ir tā saucamās B filmas, kas nereti iepludinājušas jaunas sulas kino mākslas nokaltušajos zaros. 

"Tas nav tikai lētu butaforiju kopums uz ekrāna, tas ir arī autorkino ar izteiksmīgu režisora rokrakstu," par B kategorijas kinodarbiem stāsta Rīgas Starptautiskā kinofestivāla radošā direktore un šīs filmu programmas kuratore Sonora Broka, noņemot tiem pielipušo nievājošās pieskaņas etiķeti. 

Starp tomātiem slepkavām un jūras nezvēriem var atrast arī īstas kino pērles. Programmā iekļauts japāņu jaunā viļņa pārstāvja Seidzjuna Sudzuki Iezīmēts nogalināt, Parīzes sinematēkas dibinātāja Žorža Franžū Acis bez sejas, Edgara G. Ulmera Melnais kaķis un Džona Votersa Maniaks aiz maniaka

Viens no jaunumiem ir programma Beast, kuras nosaukumā var izlasīt gan vārdu "zvērs", gan ieraudzīt debespusi. "Audzējot auditoriju, mēs varam audzēt arī piedāvājumu," Sonora Broka norāda uz skatītāju un filmu skaita savstarpējo atkarību. Šogad festivāls paplašinājies Austrumeiropas filmu virzienā, jo pēdējos gados šis reģions sevi spilgti pieteicis pasaules kino.

Viņa akcentē, ka šajā programmā iekļauti nevis slavenākie, bet interesantākie piemēri. Viena no tādām neapšaubāmi ir poļu režisores Agņeškas Smočinskas pasaka pieaugušajiem Nāru dziesma, kas ir nāru–vampīru mūzikls, kura darbība norisinās 80. gados un kas kļuvis par īstu festivāla hitu. 

Savukārt ungāru režisores Virāgas Zomborāčas filma Pēcdzīve ir ļoti veiksmīgs komēdijas paraugs, kas pēc viņas tautieša Lāzlo Nemeša godalgotā kinodarba Saula dēls par Aušvicas nāves nometnes ieslodzīto un citām filmām pierāda, ka ungāri spēj arī pajokot par dzīvi, ne tikai runāt par dziļām un spēcīgām tēmām. 

Festivālā ietverta arī kuratora Vitālija Manska programma Artdocfest/Riga, kurā būs skatāmas astoņas dokumentālās filmas. "Tajās tiek runāts par aktuālajiem politiskajiem un sociālajiem jautājumiem, kas ir būtiski ne tikai mākslas kontekstā, bet arī skatītāja izpratnei par apkārtējo pasauli."

Šīgada ziemeļu kino programmā Nordic Highlights īpaša loma ir kinodarbiem par sāmiem un somiem, kuri šogad atzīmē divu vēsturisku notikumu nozīmīgas jubilejas. Tā kontekstā Riga IFF izrāda zviedru režisores Amandas Kernelas debijas filmu Sāmu asinis pēc viņas vecmāmiņas atmiņu stāstiem un somu kinoklasiķa Aki Kaurismeki kinodarbu Cerības otra puse.

Festivālā tiks piedāvāta arī Baltijas filmu programma, īsfilmu, eksperimentālā kino un mūzikas video programma, kino svētki visai ģimenei un festivāla festivālu programma, kas vienlaikus ir gan kinematogrāfisku baudu lādīte sinefiliem, gan arī must see/jāredz! izlase tiem, kuri ar kino vēl uz jūs.

Ar visu Rīgas Starptautiskā kinofestivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.rigaiff.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja