Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Šūnu obeliski procesā

Nākamajā nedēļā no 22. līdz 25. martam Rīgā norisināsies eksperimentālā kino festivāls Process.

"Tās ir filmas, kuru veidotāji atteikušies no tradicionāliem kino veidošanas paņēmieniem par labu alternatīviem naratīviem," vakar sarīkotajā preses konferencē sacīja tā direktore Ieva Balode. Šāda veida festivāli zināmi visā pasaulē – no Amerikas Savienotajām Valstīm līdz pat Austrālijai. To pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, kad viena no redzamākajām personībām bija lietuviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieks Jons Meks.

Savukārt Baltijā šāda veida festivāls notiks pirmo reizi un būs veltīts analogajam kino. Vairākas filmas tiks demonstrētas to oriģinālajos 8 mm un 16 mm formātos. Ieva Balode uzsvēra – viņi vēlējušies parādīt, ka analogais kino joprojām ir dzīvs un ka ļoti daudz mākslinieku to izmanto savā daiļradē. Četrās dienās kinoteātrī Kino Bize būs skatāmas četras filmu programmas: Atrasts attēls, Baltijas eksperimentālais kino, Strukturālisma kino un Kino eseja, kas ļaus iepazīties ar analogā eksperimentālā kino dažādajām formām un spilgtāko mūsdienu autoru darbiem. 

Festivāla organizatori atklāja, ka tajā tiks piedāvāta arī audiovizuālo performanču programma, kas norisināsies Kaņepes Kultūras centrā, RIXC mediju telpā un Ģertrūdes ielas teātrī. Tajās uzstāsies gan vietējie, gan ārvalstu mākslinieki, iepazīstinot skatītājus ar tā saucamo paplašināto kino. Šo neparasto priekšnesumu sērija iesāksies 23. marta vakarā, kurā viena no audiovizuālajām performancēm būs Šūnu obeliski. To radījuši trīs latviešu autori – kino māksliniece Signe Birkova, dzejnieks Toms Treibergs un pagrīdes elektroniskās mūzikas apvienība VSKB.
"Šis festivāls piedāvā iespēju pamosties no digitālā miega un ieraudzīt īstu kino," par analogajā formātā veidotajiem darbiem norādīja Signe Birkova, kura ir viena no spilgtākajām eksperimentālā kino veidotājām Latvijā. Viņas filma Es atgriezīšos kā kvēlojoša roze ir saņēmusi FIPRESCI speciālbalvu 2014. gada kinofestivālā Lielais Kristaps. Šajā pašā dienā Kino Bize tiks demonstrēts Signes Birkovas un Jāņa Putniņa "atrasta attēla" tehnikā radītais darbs To atceras tikai vilcieni, kā arī viņas jaunākā filma Pacelšanās, kas iekļauta festivāla Baltijas programmā

Nākamajās dienās uzstāsies franču mākslinieks Ksavjers Kverels ar audiovizuālo performanci Dažas minūtes saules pēc pusnakts, kas ievedīs skatītājus dīvainā un satraucošā gaismu un skaņu ainavā. Britu mākslinieks Gregs Poups piedāvās priekšnesumu, kurā ar gravēšanas rīkiem, slīpmašīnu un citām ierīcēm tiks izveidots filmas attēls un skaņu celiņš. Audiovizuālo performanci sniegs arī Anjas Dornīdenas un Huana Dāvida Gonsalesa Monroja duets OJOBOCA no Berlīnes, kas praktizē horrorismu jeb modelētu iekšējās un ārējās transformācijas metodi, un citi.

Procesa laikā notiks divas lekcijas par eksperimentālā kino vēsturi un attīstību, ko vadīs Ieva Balode un Jānis Putniņš. Atsevišķa prezentācija un diskusija būs veltīta mākslinieku uzturētām kino laboratorijām mūsdienās. Tajā piedalīsies festivāla ārvalstu viesi, kas darbojušies vai darbojas tādos nozīmīgos neatkarīgā kino kolektīvos un laboratorijās kā LaborBerlin (Vācija), MTK (Francija), Film in Process (Lielbritānija) un Loophole Cinema (Lielbritānija).

Festivāls tiks atklāts ar latviešu fotogrāfes Evas Saukānes un Grieķijā dzīvojošā krievu izcelsmes fotogrāfa Aleksandra Frolova darbu izstādi Kaņepes Kultūras centrā un Waterflower koncertu. Savukārt katru vakaru pēc paplašinātā kino performancēm vinila ierakstus spēlēs dīdžeji: DJ Intervilnis (23.III), DJ Le Fleur Du Soleil (24.III) un DJ Viestarts Gailītis (25.III). Vairāk informācijas par eksperimentālā kino festivālu Process var lasīt interneta vietnēs www.process-fest.lv un www.facebook.com/process.fest.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja