Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Aizgājis sapurinātājs Andrejs Dripe

Man gadījās būt lielajā skolotāju saietā Rīgā pirms gadiem trīsdesmit. Katrreiz augusta apspriedē par uzrunātāju aicināja kādu rakstnieku. Tajā dienā tribīnē parādījās Andrejs Dripe. Dedzīgu aplausu sveicinājumā. Kad orators sakāmajam pielika punktu, aplausi saplūda vētrainībā.

Tolaik rakstnieks bija sabiedrības uzmanības smailē. Un pedagogi ne mazākajā mērā nepiktojās, kad publicists pauda: "Skolotāji ir jāsapurina un jāatmodina patstāvīgai domāšanai un praksei." Dripi pieņēma kā savējo, jo Andrejs patiešām bija savējais: pieredzi gūdams Atašienē, Palsmanē, Ķempos, Cēsu darba kolonijā nepilngadīgajiem. Izglītotājs ar tik daudzveidīgu praksi kā rakstītājs tūdaļ aktivizēja lasītājus. Viņa grāmatas Pēdējā barjera, Kolonijas audzinātāja piezīmes, Bet kā ar meitenēm? ķertin izķēra. Dripe pirmais latviešu literatūrā skāra tik daudzšķautņainos pāraudzināšanas samezglojumus.

Andreja Dripes skaudri publicistiskie darbi rosināja teātra un kino režisorus. Izrādes un seansus cilvēki apmeklēja blīvā neatlaidībā.

Arī lauku lūkojumos rakstnieks bija skarbi caurredzīgs. Vēstules no kolhoza pulcināja diskutētājus bibliotēkās, kultūras centros un lauksaimniecības uzņēmumos.

Imants Ziedonis savas grāmatas Tik un tā ievadā dažos lakonismos ietilpīgi izvērtē Andreju: "Dripe izmisīgi brēc: "Tāda nevar būt dzīve, tā nedrīkst būt!" Dripe brēc, kā no darba atlaists. Viņš brēc par visiem no darba atlaistajiem. Jo alkoholiķis taču ir "atlaists" no darba, pat no visas dzīves. Uz pilsētu izbēgušie lauku puikas taču ir "atlaistie". Visu laiku dežurē Dripe. Viņš visvairāk gribējis veicināt. Un aizķeroties iedibinājis veselu lauku dzīves terminoloģijas vārdnīcu: "mutes izdarības", "pirmrindnieka skumjais tēls", "mehanizētais dzērājs", "pilnā pussparā", "pēdējais masveidīga, kārtīga darba liecinieks". Mani nebaida šie vārdi Dripes grāmatā, šie spoguļvārdi, - tie jau tikai atspoguļo, mani baida paši šie jēdzieni dzīvē." Tā Imants Ziedonis.

Mūsu, lauku publicistu, brālībā Andrejs bija visasākais.

Ar Dripi bieži vien bijām sparīgos dialogos, diskutēdami par zemniekošanu, bet cilvēciski sapratāmies ļoti labi. Ar kolēģi esmu bijis visādībās un gana iepazinis. Taču neizdibinājums tomēr palicis. Andrejs vārdos sevi griezīgi kritizēja, negācijās tērpa notiekošo tuvākajā apkaimē un pasaulē. Nevarēju saprast, vai Dripe tādējādi tīšuprāt ierauj sarunbiedru valodās, vai patiešām viņš caurcaurēm ir pesimists.

Taču ar Andreju būt kopā vienmēr bija interesanti. Sprēgāja sarkastiskais humors. Pašironija. Kad vēl rakstnieks nāca uz Omulību klubiņu, bet dzirdēšana nebija tik uztveroša, publicists promejot Jānim Ķuzulim un man kā klubiņa vadoņiem allaž spieda roku, tencinādams: "Paldies, veči, es gan nekā nedzirdēju, bet bija baigi forši!"

Kad bija studentu vienību mode, Andrejs, raksturodams padomju laiku gumijas stiepšanas praksi, rakstīja: "Ieradāmies celtniecības objektā, un atklājās reti redzēta aina: visi strādā. Brīnījāmies - kas noticis, vai kāda nelaime?"

Draugi un paziņas zināja, ka Andrejs kolekcionē viskija pudeles (pilnas!). Vienunakt, kad nekur nekā vairs nevarēja dabūt, bet kompānijai slāpa, naktī ieradāmies pie Dripes. Ieraudzījām pilno plauktu un sapriecājāmies. Taču namatēvs apbēdināja: "Es korķēju vaļā tikai tad, ja attiecīgajai pudelei ir dublikāts. Šoreiz tādu nav!"

Andrejs Dripe visu mūžu bija rosinošs sapurinātājs. Punktuāls visās lietās un vietās. Teksti tapa ar tradicionāli parastajiem rakstāmajiem. Apbrīnojami glītā rokrakstā. Nesasteidzot. Un tomēr ļoti daudz pagūstot.

Latvijas Rakstnieku savienības vārdā, gaišā piemiņā paturot,
Ēriks Hānbergs

Atvadīšanās - 8. novembrī plkst. 14 Rīgas krematorijas Lielajā zālē

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja