Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Sarunas muzejā par romantismu

Svētdien, 24. martā plkst. 15 Mākslas muzejā _Rīgas Birža notiks Sarunu muzejā,_ izstādē Romantisma laiks, piedāvājot skatītājiem glezniecisku un kultūrvēsturisku ceļojumu 19. gadsimta Nīderlandē, informēja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Kas ir romantisms un ko nozīmē būt romantiskam šī vārda sākotnējā nozīmē? Kāds bija 19. gadsimts realitātē un mākslinieku vīzijās? Ko un kāpēc attēloja Nīderlandes gleznotāji savos audeklos? Sarunas dalībniekus gaida Mākslas muzeja Rīgas Birža vadītājas un izstādes kuratores Daigas Upenieces intriģējošais stāstījums - ekskursija, pārsteidzoši atklājumi, kā arī trīs mazas atslēdziņas, kas palīdzēs saprast, kā skatīties romantisma mākslu.

Katra no 70 izstādē redzamām gleznām stāsta par ideālajām dabas un cilvēka attiecībām, nostaļģiju pēc pagātnes un sapņu universālo skaistumu, reālās dzīves traģismu un spēju palūkoties uz apkārtējo pasauli ar īpašu ironisku skatienu. Noktirnes un elpu aizraujošas ainavas, harmonijas pilni pilsētas skati, majestātiskas katedrāles, klusās dabas un emocionāli piesātinātas sadzīves ainas liek apstāties un atgriezties laikā, ko glezniecībā pazīst kā romantismu.

Romantisma laikmeta glezniecība pirms vairākiem gadiem tik ļoti iedvesmoja pazīstamu Nīderlandes televīzijas raidījumu producentu Jefu Rademakersu, ka viņš nolēma pārdot savu kompāniju un kļūt par pilna laika mākslas kolekcionāru. Šobrīd viņam pieder viena no lielākajām holandiešu un flāmu 19. gadsimta glezniecības privātkolekcijām Eiropā (vairāk nekā 100 darbu), kura jau tika rādīta dažādās izstādēs Krievijā, Beļģijā, Somijā, Igaunijā. Tagad apjomīga darbu izlase no Jefa Rademakersa krājuma ir skatāma arī Rīgā.

Izstādei Mākslas muzejā Rīgas Birža ir izvēlētas slavenāko holandiešu un flāmu romantiska laika mākslinieku gleznas, kas apbur ar fascinējošu tehniskās izpildes meistarību, ļaujot skatītājam izjust tā laika atmosfēru un autora iecerēto noskaņu.

Dalības maksa: ieejas biļete izstādē

Izstāde skatāma līdz 21. aprīlim 

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājaslapā:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja