Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Apstādināti mirkļi ar klasikas vērtību

Neraugoties uz fotogrāfijas seno vēsturi, fotogrāfiju kolekcija Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) ir samērā jauna, jo tikai šajā gadsimtā radās iespēja tai pievērsties. Kad 2016. gadā muzeju atvēra pēc rekonstrukcijas, mainījās tā pastāvīgās ekspozīcijas koncepts – līdz tam tika eksponēti darbi līdz Otrajam pasaules karam (1940. gadam), savukārt tagad ekspozīcijā ir ietverts viss XX gadsimts.

"Sākums fotogrāfiju kolekcijai bija Intas Rukas dāvinājums – vairāk nekā 150 fotogrāfa Egona Spura, kura vārds ir Latvijas kultūras kanonā, fotogrāfijas – cikls Rīgas proletāriešu rajoni 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā. Līdz ar šo vērienīgo dāvinājumu tika pieņemts lēmums nopietni pievērsties un mērķtiecīgi muzeja krājumos veidot fotogrāfiju kolekciju," stāsta LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas Arsenāls vadītāja mākslas zinātniece Elita Ansone un piebilst, ka katru gadu ir iespējams papildināt krājumu ar viena vai divu fotogrāfu darbiem. 

Fotogrāfijai Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atvēlēta viena maza telpa, un parādīt var ļoti maz. "Kolekciju veidojot, skatāmies un vērtējam no šodienas viedokļa. Pagaidām ir sešu autoru – Egona Spura, Māras Brašmanes, Zentas Dzividzinskas, Andreja Granta, Intas Rukas un Gvido Kajona – darbi. Gunārs Binde ir klasiķis, un ļoti gribējām iegūt kolekcijai viņa darbus. Kurus? To ir tik daudz un neparasti, taču izvēles iespējas ir tik ierobežotas," stāsta Elita Ansone. "Esam vienojušies par Sarmītes Sīles portretu ciklu, kas ir leģendārs projekts Latvijas fotomākslas vēsturē. Tas veidots 60 gadu garumā ik pa desmit gadiem. Pirmā fotogrāfija Meitene ar krustiņu tapa, kad modelei bija 17 gadu. Gunāra Bindes cikls ir stāsts par pārmaiņām sievietē, viņas ķermenī, ko, gadiem ejot, pašai pieņemt ir arvien grūtāk."

Otrs autors, kura darbus šogad iegādājies muzejs, ir Gunārs Janaitis. "Gunāram Janaitim iznākusi lieliska grāmata ar fotogrāfiju izlasi, un no tās esam paņēmuši esenci. Bet meistars muzejam vēl uzdāvināja daudz savu darbu," atklāj Elita Ansone. Jaunajā ekspozīcijas papildinājumā, ko var skatīt LNMM, iemūžinātas Latvijas mākslā nozīmīgas personības: Boriss Bērziņš, Jānis Pauļuks, Džemma Skulme, Egons Spuris, Līvija Endzelīna un Aija Zariņa. Uzņēmumos notvertā sejas izteiksme, žests, poza pārsteidzoši trāpīgi atklāj attēloto mākslinieku raksturu un ekspresiju. 

Fotogrāfija ir kā apstādināts īss mirklis, bet stāsti par tās tapšanu no ieceres līdz finišam ir brīnišķīgi un apjomīgi. Rīt, 17. maijā, plkst. 16.00 LNMM Gunārs Binde stāstīs par savām mākslas gaitām, īpaši par cikla Meitene ar krustiņu. Sarmīte Sīle tapšanu. Muzeju nakts priekšvakarā gaidīts ikviens interesents, ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja