Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ekspedīcija cauri Rēriha pasaulei

"Viņš bija unikāla personība," par izcilo krievu gleznotāju, ceļotāju, rakstnieku un domātāju Nikolaju Rērihu saka izstādes _Nikolajs Rērihs un Latvija _kuratore Ksenija Rudzīte.

Viņas veidotā ekspozīcija tapusi sadarbībā ar Latvijas Rēriha biedrību un sastāv no četrām daļām, no kurām katra dod priekšstatu par dažādiem viņa daiļrades un dzīves aspektiem (atvērta no 14. novembra līdz 31. janvārim mākslas muzejā Rīgas birža).

Pirmā izstādes daļa būs veltīta Rērihu dzimtai Latvijā, kas ir Nikolaja Rēriha senču zeme, - tajā būs apskatāmi unikāli materiāli no Liepājas muzeja, kurus XX gadsimta 60. gados tam nodevusi viena no viņa radiniecēm Izabella Rēriha neilgi pirms savas nāves. To vidū ir Nikolaja Rēriha vectēva Fridriha Rēriha rakstīta vēstule, fotogrāfijas un eļļā gleznoti dzimtas pārstāvju portreti. "Būs arī dzimtas koks, kas ļaus izsekot visiem tā zariem," piebilst kuratore.

Otrā daļa vēstīs par Nikolaja Rēriha dzīves posmu Pēterburgā, kur viņa studiju biedri bija Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls un Johans Valters. Savukārt viņa audzēkņi Pēterburgas mākslas veicināšanas skolā - Niklāvs Strunke, Kārlis Miesnieks, Uga Skulme, Jānis Plase un pasaulē pazīstamais Gustavs Klucis. "Būs interesanti paskatīties, pa cik dažādiem ceļiem ir veidojusies šo mākslinieku daiļrade," uzsver Ksenija Rudzīte.

Šo ceturtdien, 12. novembrī, mākslas muzejā Rīgas birža notiks Sanktpēterburgas Valsts Rērihu ģimenes muzeja - institūta pārstāvja, viņa daiļrades pētnieka Vladimira Meļņikova lekcija Nikolajs Rērihs Pēterburgā (ar visiem saistītajiem notikumiem var iepazīties interneta vietnē www.lnmm.lv). Tieši šajā laikā Nikolajā Rērihā uzplaukst interese par dažādu kultūru saknēm un to kopīgajām iezīmēm, kas viņu mazpamazām aizved austrumu virzienā.

Pēc lielās Centrālāzijas ekspedīcijas 1928. gadā Nikolajs Rērihs ar savu ģimeni - sievu un diviem bērniem - apmetas Kulu ielejā, Himalaju piekājē, kur glezno un sūta savus darbus uz Rīgu. Patlaban šīs Indijas perioda gleznas glabājas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un tiks eksponētas izstādē, kurā būs pārstāvēta arī viņa jaunākā dēla Svjatoslava daiļrade. Savukārt vecākais dēls Jurijs kļuva par austrumu pētnieku un pārvaldīja vairāk nekā divdesmit valodu.

Ekspozīcijas ceturtās daļas uzmanības lokā būs Latvijas Rēriha biedrības darbība XX gadsimta 30. gados. Tā rūpējās par kultūras attīstību un izveidoja savu izdevniecību un muzeju ar Baltijas valstu mākslinieku darbiem. Savulaik šī apvienība radīta, lai cīnītos par Rēriha Miera pakta pieņemšanu kultūras vērtību aizsardzībai (līdzīgas biedrības parādījās visā pasaulē). Tieši šī pakta dēļ Nikolajs Rērihs 1929. gadā nominēts Nobela miera prēmijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja