Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Mākslas festivāls Cēsīs paplašina robežas

"Esiet vērīgi," pirms nedēļas atklājot festivāla _Cēsis 2013 _mākslas programmu, aicināja tās kuratore Daiga Rudzāte. Īpašu uzmanību no festivāla apmeklētājiem šogad prasa ne vien mākslas izstādes, bet arī piedāvāto teātra izrāžu, koncertu un performanču programma, kura aicina meklēt, pētīt un pārkāpt mākslu un sadzīvi šķirošās robežas.

Fotogrāfijas no Cēsis 2013 pirmās nedēļas nogales skaties šeit

Robežu jautājums festivālam, šķiet, bijis aktuāls arī iepriekšējos gadus, pastāvīgi apdzīvojot arvien jaunas pilsētvides vietas, kuras ikdienā netiek saistītas ar kultūras notikumiem. Nu jau vairākus gadus uz mākslas festivāla laiku atdzīvojies Cēsu alus brūzis un pils klēts. Šogad lokāciju ziņā par jaunatklājumu kļuvusi viena no Cēsu tipogrāfijas telpām, kurā ierīkota apjomīgā Karlīnas Vītoliņas fotogrāfiju izstāde Portreti.

Starptautiskā laikmetīgās mākslas izstāde Vasaras lasījumi ir pirmā no alus brūzī apskatāmajām mākslinieku darbu kompilācijām, kura ar saviem "centieniem notvert fikcijas un dokumentalitātes izpausmes, nospraust vai nojaukt robežas starp izdomājumu un īstenību" iekarojusi pilsētvidi. Jāatzīmē, ka Cēsu ielās paslēptie objekti nav nemaz tik viegli pamanāmi, tāpēc rūpīgākajiem meklētājiem ieteicams nodrošināties ar objektu atrašanās karti.

Eksperimentus ar robežām iezīmējuši arī festivāla atklāšanas koncerti, meklējot Džona Keidža un Hārdija Lediņa mūzikas saskares punktus iespaidīgā, multimediālā konceruzvedumā, kā arī piedāvājot klausītājiem klasisku simfonisko mūziku, emocionāli piesātinātu tango akordeonistes Ksenijas Sidorovas izpildījumā, kā arī Raimonda Paula kino mūziku, kura mijas ar maestro Džordža Geršvina ietekmē radītiem skaņdarbiem. Arī šajā nedēļas nogalē koncertprogramma sola eksperimentus.

Piektdien, 5. jūlijā, Cēsu pils klētī notiks Elektroakustiskās spēles, kurās soloinstrumentālistu sniegums mīsies ar elektroakustisku skanējumu. Koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos Raimonda Tiguļa jaundarbs Rūmī. Sestdien, 6. jūlijā, Cēsu Svētā Jāņa baznīcas velvēs notiks Vidzemes kamerorķestra un Andra Veismaņa koncerts Vasks, Veismanis un domubiedri, kurā orķestra un solistu spēle satiksies ar majestātisko baznīcas ērģeļu skanējumu.

Teātra izrāžu piedāvājums šogad atstāts režisora Vladislava Nastavševa pārziņā. Festivālu pirms nedēļas atklāja viņa izrāde Vecene, bet šajā nedēļas nogalē skatītājiem tiks piedāvāts Valmieras teātrī tapušais iestudējums Makbets. Režisors teic, ka izrāde festivāla ietvaros piedzīvos izmaiņas, pielāgojoties spēles telpai - šoreiz sporta kompleksam. "No vienas puses – izrāde, kura tik lielā mērā ir par teātri, mākslu, personīgo atļaušanos, būs skatāma it kā vismazāk tai piemērotā vietā. No otras puses, sports kā dzīvības metafora ir izrādes sastāvdaļa un viens no tās vadmotīviem. Ceru, ka šī Makbeta jaunā redakcija, kas tapusi sadarbībā ar Cēsu mākslas festivālu, kļūs par svaigu un mūsdienīgu teātra mākslas faktu," atzīmē režisors.

Mēneša garumā festivāla programma piedāvā žanriski un saturiski dažādus notikumus pievēršoties par tik delikātai tēmai kā gastronomija. Ar visu Cēsis 2013 programmu iespējams iepazīties šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja