Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Utopijas piepildīšanās un turpināšanās

Latvijas vizuālās mākslas virsotnes arī nākamos desmit gadus tiks izceltas ar prestižo Purvīša balvu

Trešdien, 29. jūnijā, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, SIA Alfor valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns un SIA Kultūras projektu aģentūra Indie valdes locekle Daiga Rudzāte parakstīja nodomu protokolu par Purvīša balvas tradīcijas turpināšanu vēl uz desmit gadiem, kuru laikā tiks noskaidroti nākamie pieci šī augstākā un prestižākā vizuālās mākslas apbalvojuma Latvijā ieguvēji.

Purvīša balva tika iedibināta 2008. gada sākumā, lai regulāri un sistemātiski apzinātu aktuālos notikumus un novērtētu izcilāko sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā. Balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis augstāko ekspertu un īpaši izveidotas žūrijas vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 eiro (ieskaitot nodokļus).

"Kad sākām šo procesu, mēs apzinājāmies, ka ir vajadzīga balva vizuālajā mākslā, jo bija beigusi eksistēt balva, ko savulaik piešķīra Latvijas Mākslinieku savienība, un līdz ar to šī mākslas joma bija palikusi bez izvērtējuma un virsotņu izcelšanas," vakar notikušajā preses konferencē atgādināja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, uzsverot, ka šis ir lielisks valsts un privātās partnerības sadarbības piemērs.  

"Toreiz mēs nospraudām mērķi – piecas balvas, lai iedibinātu labu tradīciju, jo katrai balvai ir svarīga pēctecība, tai ir jābūt paredzamai un prognozējamai, tajā pašā laikā saglabājot nezināmo – kurš būs uzvarētājs," norādīja SIA Alfor valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns un piebilda, ka ļoti nozīmīgs ir dokumentācijas process, jo, atverot jebkuru Purvīša balvas katalogu, ir iespējams uzzināt par nozīmīgākajiem notikumiem. "Ja nebūtu Purvīša balvas, šī desmitgade būtu pavisam citāda," atzina arī projekta direktore, SIA Kultūras projektu aģentūra Indie valdes locekle Daiga Rudzāte, kura šo balvu uztver kā pierādījumu, ka dažreiz piepildās "vislielākās utopijas un visnereālākās lietas". Viņasprāt, šī balva ir spējusi aktivizēt Latvijas laikmetīgās mākslas procesus, ieinteresēt cilvēkus un likt viņiem diskutēt, tas mūsu sabiedrībā nenotiek nemaz tik bieži.

D. Rudzāte atklāja, ka tuvākajā laikā plānotas sarunas ar vairākiem mākslas profesionāļiem, lai uzklausītu viņu vēlmes un ierosinājumus par kandidātu virzīšanu nākotnē, un uzteica līdzšinējo žūriju darbību. "Apliecinājums tam ir krāšņs un spilgts – Purvīša balvas uzvarētāji ir virzīti tālāk un reprezentējuši Latviju Venēcijas Mākslas biennālē." Jāatgādina, ka nākamajā gadā tajā piedalīsies Miķelis Fišers ar savu izstādi.

Viena no Purvīša balvas piedāvātajām iespējām ir bijusi arī ārvalstu profesionāļu uzmanības piesaistīšana Latvijas mākslai, izveidojot starptautisku žūriju. Savu apstiprinājumu piedalīties nākamās balvas uzvarētāju izvēlē jau ir devusi itāļu mākslas kolekcionāre Rebeka Ruso, notiek pārrunas ar austriešu galeristu Tadeušu Ropaku. Piektā Purvīša balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies 2017. gada februārī. Kandidātu izstāde – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēkā Krišjāņa Valdemāra ielā 10.

Vairāk informācijas: www.purvisabalva.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja