Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Arnicānu spēks dubultā

Pirmo reizi Rīgā uzstāšos kopā ar savu vīru - čellistu no Vācijas Florianu Arnicānu (Rohn). Mūsu DUO conCERTO vienlaikus būs 3. Rīgas Starptautiskā jauno pianistu konkursa atklāšanas koncerts Mazajā ģildē otrdien, 28. oktobrī, plkst. 19. Spēlēsim divu izcilu romantiķu - Friderika Šopēna un Ernes Dohnāņi - sonātes čellam un klavierēm, stāsta pianiste Arta Arnicāne, konkursa žūrijas prezidente.

Spēja aizraut klausītājus un radīt īpašu koncerta gaisotni ir nodrošinājusi pianistei plašu koncertdarbību Eiropā, un jo īpaši Šveicē, kuru pēc studiju beigšanas 2012. gadā māksliniece izvēlējusies par dzīvesvietu. Te jāpaskaidro, ka Arta ar izcilību absolvējusi Latvijas Mūzikas akadēmiju, Skotijas Karalisko konservatoriju un Cīrihes Mākslu universitāti, kopā iegūstot četrus atskaņotājmākslas maģistra grādus, Cīrihē piepulcējot vēl arī mūzikas pedagoģijas maģistra grādu.

Konkurss uzziedēšanai

3. Rīgas Starptautiskais jauno pianistu konkurss 29. un 30. oktobrī Mazajā ģildē pulcēs 68 dalībniekus no 11 valstīm. "Ikgadējais konkurss ir manas mammas pianistes un klavierskolotājas Noras Lūses auklējums. Ideja radās, kad viņa sāka rīkot pedagogu tālākizglītības kursus, skolotāju seminārs notiks arī tagad. Es arī piedalos organizēšanā, liekot lietā labāko no savas konkursu pieredzes," stāsta pianiste, kura pati ir sešpadsmit starptautisko izpildītājmākslas konkursu laureāte un neskaitāmu speciālbalvu ieguvēja. Konkurss ikvienam klausītājam ir pieejams bez maksas. "Īpaši interesantas gaidāmas trīs galveno kategoriju finālsacensības 30. oktobra pēcpusdienā," stāsta Arta Arnicāne, kura muzicēs arī konkursa žūrijas koncertā Klaviermūzikas meistari jaunajā Vidzemes koncertzālē Cēsis piektdien, 31. oktobrī, plkst. 19 līdzās vēl trim (no sešiem) žūrijas ekspertiem - Sergejam Osokinam, Antuānam Buvī (Francija) un Slavomiram Vilkam (Polija), ar kuru spēlēs arī duetā.

"Esmu piedalījusies ap četrdesmit konkursos un tagad ļoti priecājos, ka to darīju. Kādreiz uzvarēju, kādreiz ne, taču tas bija labs veids, kā kaut kur aizbraukt, iegūt pieredzi, gatavot repertuāru un sastapt cilvēkus. Labi pārzinu arī konkursu ēnas puses, taču parasti ir arī tā: ja mūziķis uzvar, viņš stāsta, cik konkurss bijis brīnišķīgs. Ja ne - cik negodīga bijusi vērtēšana." Arta priecājas, ka Rīgas konkursā piedalās ļoti dažāda vecuma bērni un jaunieši - no vismazākajiem līdz 20 gadu vecumam. "Pasākums ir ļoti aizkustinošs, jo bērni ir sagatavojušies ļoti labi - ne tikai spēlēt, bet arī izskatīties, meitenes nāk uz skatuves kā puķes. Tur ir ko paklausīties: daži pusaudži spēlē tā, ka drīz varēs sniegt solokoncertu. Vecuma ziņā neesmu tālu no viņiem un saprotu, kā ir uztraukties un kļūdīties. Netiesāsim par nepareizām notīm, vērtēsim māksliniecisko interpretāciju," Arta atklāj, ka arī viņai pašai vissvarīgākais ir "spēlēt to, kas viņu ļoti aizrauj, nevis izdomāt izdevīgu konceptu. Jāpadomā arī par klausītājiem. Piemēram, nebūs interesanti, ja visu vakaru spēlēšu tikai Brāmsu", Arta atklāj, kāpēc Arnicānu duets nolēmis ierakstīt savā pirmajā kopīgajā CD Rīgā atskaņotās Šopēna un Dohnāņi sonātes.

Priecādamās, ka konkurss ir iekļauts arī Gustava Ālinka un leģendārās pianistes Martas Argerihas fondā un ir atrodams šī fonda mājaslapā, Arta arī neslēpj, ka atrast partnerus ir ļoti grūti, jo visi iet pa iestaigātu taciņu. "Pieņemts, ka balva ir nauda, taču mēs izlēmām piešķirt reālu karjeras balvu: koncertus, braucienu uz meistarklasi, mājaslapas izveidošanu, fotosesiju. Labākas balvas par koncertu nemaz nevar būt. Klausītājus aicinām ziedot naudu pie ieejas novietotā, ar notiņām apgleznotā krājkasītē - cūciņā, kura nonāks pie publikas balvas ieguvēja."

Citāds bizness

Pianiste Arta Arnicāne un čellists Florians Rons, kuri šā gada vasarā Latvijā salaulājās, kļūstot par Arnicānu ģimeni, iepazinās pirms diviem gadiem, meklējot kamermūzikas partnerus. "Toreiz nenojautām, ka tas izvērtīsies par kopdzīvi un laulību. Florians ir vācietis, taču viņa vecvecmāmiņa ir dzimusi Rīgā. Savukārt mana vecvecmāmiņa bija vāciete, kas atbrauca uz Latviju. Vēsture un saknes nozīmē drusku vairāk, nekā ticam, jo Florians Rīgā jūtas kā mājās. Sareģistrējoties Šveicē, cīnījāmies par garumzīmi un galotni "s" uzvārdā Arnicāns. Florians dzimis Vācijā, bet uzaudzis Namībijā, kur strādāja viņa vecāki ārsti. 14 gadu vecumā viņš atgriezās mācīties Veimāras Lista augstskolā, Šūmaņa augstskolā Diseldorfā un Lozannas konservatorijā, bijis arī Kristiansunnas orķestra koncertmeistars Norvēģijā. Mūzikas bizness kļuvis auksts un cietsirdīgs. Ja cilvēkiem sagādā prieku tas, ko darām, tas ir vislielākais atalgojums." Arta atklāj par duetu, kas patlaban savā pirmajā koncertturnejā apceļo Skotiju, Latviju un Londonu Anglijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja