Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Austrumu robeža un šībrīža hronika

XVI Kremerata Baltica festivālā – arī ērģelniece Iveta Apkalna

Uzstāties orķestra Kremerata Baltica festivālā, kas no 6. līdz 8. septembrim piedāvā trīs programmas Dzintaru mazajā koncertzālē, orķestra izveidotājs un vadītājs, vijolnieks Gidons Krēmers par solistiem aicinājis ērģelnieci Ivetu Apkalnu un visus trīs pianistus Osokinus.

Festivālu uzsāks programma Austrumu robeža, kuras solisti būs Gidons Krēmers un divi pianistu Osokinu dinastijas pārstāvji, Sergejs (tēvs) un Andrejs (dēls) Osokini (6. septembrī plkst. 19.30). Turpinājumā (7. septembrī plkst. 19) – pasaulslavenās ērģelnieces Ivetas Apkalnas debija Kremerata Baltica festivālā programmā Bahs un Baltija, kuru grezno Andra Dzenīša jaundarba pasaules pirmatskaņojums. Savukārt festivāla vainagojumā (9. septembrī plkst. 17) beidzot arī publika Latvijā varēs novērtēt šopavasar komponista Mečislava Veinberga simtgadei veidoto audiovizuālo projektu Mūsu laika hronikas, kas nu jau bauda plašu starptautisku atzinību.

Atklāšanas koncerts Austrumu robeža aicina atcerēties tos rumāņu un čehu skaņražus, kas mūža lielāko daļu aizvadījuši trimdā. Rumāņu nozīmīgākais komponists Džorže Enesku strādājis gan Parīzē, gan Bostonā un Ņujorkā, bet savas saknes pēc Otrā pasaules kara viņam bija ļauts apzināties tikai caur savas tautas folkloru. XX gadsimta ievērojamākais čehu komponists Bohuslavs Martinū piedzīvoja savas mūzikas aizliegumu un bija spiests bēgt uz Portugāli un ASV. Poļu-krievu izcelsmes komponista Mečislava Veinberga darbus neaizliedza – viņa mūzika apzināti tika neievērota, mēģinot salauzt radošās personības spēku. Savukārt neparasti talantīgo rumāņu pianistu un komponistu Dinu Lipati salauza pati dzīve, atņemot viņam pirkstu kustību un dzīvību – neārstējamas slimības mocīts, mūziķis šķīrās no dzīves jau 33 gadu vecumā. Atklāšanas koncertu diriģēs Fuads Ibrahimovs, kurš jau piecus gadus ir Azerbaidžānas Valsts simfoniskā orķestra galvenais viesdiriģents, Minhenes Jaunās filharmonijas un Baku Kamerorķestra galvenais diriģents. Solisti – Gidons Krēmers, Madara Pētersone (vijole), Ieva Parša (balss), Georgijs Osokins (klavieres).

Līdzsvaru starp aktuālo un mūžīgo ienesīs Johana Sebastiana Baha mūzikas klātbūtne koncertā Bahs un Baltija, kurā pirmoreiz vērosim kremeratiešu sadarbību ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu. Līdzās Baha slavenajai Čakonai re minorā (no 2. reminora partitas vijolei) aranžējumā vijolei un orķestrim Gidons Krēmers un Kremerata Baltica pirmatskaņos Andra Dzenīša Leaves leaving Leipzig vijolei un stīgu orķestrim. Marģera Zariņa un Ērika Ešenvalda ērģeļkoncertiem sekos Bohuslava Martinū, Dmitrija Kurļandska un Dmitrija Šostakoviča mūzikas daļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja