Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Avanti! Skanīgi uz priekšu

Lai dotu vārdu talantīgiem Latvijas mūzikas skolu un koledžu audzēkņiem, Mūzikas akadēmijas studentiem un arī ārzemju viesiem, pavasara cerību un ziedēšanas laikā Hermaņa Brauna fonds Rīgā rīko Pirmo starptautisko jauniešu mūzikas festivālu Avanti! (Uz priekšu! - itāļu val.). Šogad 12 viendaļīgos festivāla koncertos divās nedēļas nogalēs - 6.

un 7. aprīlī, kā arī 13. un 14. aprīlī mākslas muzejā Rīgas birža muzicēs vairāk nekā 100 talantīgu jauno mūziķu - no t. s. bērnu mūzikas skolām līdz Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijai. Gan klausītāji, gan festivāla dalībnieki varēs arī apskatīt pašlaik aktuālo izstādi Romantisma laiks un visu muzeja ekspozīciju. 

"Festivāls sniegs iespēju jauniem, apdāvinātiem mūziķiem uzstāties plašai publikai, jo koncerti ir vissvarīgākais priekšnoteikums, lai mākslinieks varētu tapt un augt, pierādīt savas spējas un salīdzināt sevi ar vienaudžiem. Festivāls kļūs par vietu, kur tiks atklāti jauni vārdi, sāksies jaunas karjeras, kur būs iespēja izvēlēties ceļus meistarības pilnveidošanai," stāsta Hermaņa Brauna fonda direktore Inna Davidova. "Zvaigznes cilvēkiem izgaismo ceļus. Cilvēki izklāj ceļus jaunām zvaigznēm," tā skan festivāla devīze. "Tie, kuri piedalīsies mūsu festivālā, nav topošie, nākošie: kādreiz, varbūt... Uzstāsies tie, kuriem redzam lielu perspektīvu vai arī jau ir spoži apliecinājušies jauni mūziķi un vēl turpina mācīties un slīpē savu meistarību. Ļoti negribējām koncertos noskaņu: ai, cik patīkami, ka tādi mazi bērniņi jau prot turēt vijoli rokās. Mēs vēlamies parādīt spilgtos, spožos, talantīgos, nevis dresētus mazulīšus," stāsta I. Davidova. 

6., 7., 13. un 14.IV būs trīs koncerti, dienu noslēdzot ar džeza koncertu Rīgas Doma kora skolas un Mūzikas akadēmijas mūziķu sniegumā. Viesosies Maskavas Gņesinu institūta studenti, starptautisko konkursu laureāti, kurus skolo Latvijā labi pazīstamā Krievijas dziedātāja Irina Dolženko. Būs arī iespēja vienā programmā dzirdēt trīs pianistus Osokinus - daudzu starptautisko konkursu laureātu, Londonā studējošo Andreju Osokinu, viņa 16 gadu veco brāli Georgu Osokinu un tēvu Mūzikas akadēmijas profesoru Sergeju Osokinu. Pēdējā festivāla dienā, 14. aprīlī, plkst. 16 solo programmu spēlēs ģeniāli apdāvinātais astoņus gadus vecais vijolnieks Daniils Bulajevs. Muzejā pašlaik apskatāmā izstāde Romantisma laiks lieliski atbilst jaunībai un mūzikas festivālam, jo "māksla vienmēr tiecas pēc nesasniedzamā un romantisma laikmets dod ideālu sajūtu, kāda varētu būt ideālā dzīve, kuras nav, bet kuru mēs visi meklējam," uzsver I. Davidova. 

Jaunā festivāla virzienā vedusi visa Hermaņa Brauna fonda līdzšinējā 15 gadu darbība - tā paspārnē auguši pianisti Vestards Šimkus un Artūrs Cingujevs, vijolniece Elīna Bukša. Jaunā festivāla Avanti! ideja, kas auklēta jau divus gadus, realitātē vērtusies pirms četriem mēnešiem sarunā ar Rietumu bankas Labdarības fonda vadītāju Sergeju Grodņikovu, kurš ieminējies - kāpēc gan nerīkot jauniešu koncertus Biržā, kur ir tik skaisti? I. Davidova atklājusi, ka jau labu laiku domā par festivālu jauniešiem. Varbūt darīt kopā? Festivālu atbalsta arī a/s Laima, kas dos iespēju 80 bērniem no maznodrošinātām un daudzbērnu ģimenēm un 10 mūzikas skolu pedagogiem apmeklēt koncertus un izstādi muzejā. Pedagogiem tas ir ļoti būtiski, jo viņu atalgojums joprojām ir mazāks nekā vispārizglītojošajās skolās.

Koncerta un izstādes apmeklējuma biļete maksās Ls 5. Dienas abonements - trīs koncerti, izstāde un visa muzeja ekspozīcija - Ls 10.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja