Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Brāmsa un Dvoržāka romantisma pasaulē

Pie LNSO pirmoreiz viesojas vijoļzvaigzne Simone Lamsmā

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) jauno gadu sāk uz izcilo XIX gs. romantiķu Brāmsa un Dvoržāka nots. Gada pirmajā koncertā Lielajā ģildē 11. janvārī plkst. 19.00 skanēs Johannesa Brāmsa Vijoļkoncerts un viens no vispopulārākajiem simfoniskās mūzikas hitiem – Antonīna Dvoržāka 9. simfonija No Jaunās pasaules.

Pie diriģenta pults būs lietuviešu diriģents Ģintars Rinkevičs, kura karjeras spožo sākumu iezīmēja 23 gadu vecumā iegūtā uzvara Herberta Karajana konkursā. Jau 30 gadus Ģintars Rinkevičs ir speciāli viņam izveidotā Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs. Latvijā no 1996. līdz 2003. gadam viņš bija mūsu Nacionālās operas muzikālais vadītājs un galvenais diriģents, bet patlaban ir Liepājas simfoniskā orķestra galvenais diriģents. Regulārs LNSO viesdiriģents Ģ. Rinkevičs ir jau kopš 1984. gada.

Koncerta soliste būs labāko orķestru gaidītā Nīderlandes vijolniece Simone Lamsmā. "Simoni pirmo reizi satiku 2018. gada aprīlī, koncertējot ar Oslo filharmonijas orķestri. Pārsteidza un apbūra viņas īpašā muzikalitāte un visai netradicionālais skatījums uz tradicionālo – Brāmsa Vijoļkoncertu, ko esam dzirdējuši tik daudzās interpretācijās, ka katram noteikti ir izveidojies priekšstats, kā šai mūzikai jāskan. Bet, izrādās, ir mūziķi, kas šo priekšstatu spēj mainīt, un tā arī ir viena no Simones būtiskākajām īpašībām,» par sadarbību ar talantīgo vijolnieci stāsta LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga. Šovakar par to varēsim pārliecināties paši, jo viešņa atskaņos tieši nule pieminēto vācu komponista Johannesa Brāmsa Vijoļkoncertu (1878).

Simone Lamsmā ir kritikas un publikas mīlēta klasiskās mūzikas pasaules personība. Viņas repertuārā ir vairāk nekā 60 vijoļkoncertu. 2017./2018. un 2018./2019. gada sezonā vijolniece debitēja ar Ņujorkas filharmoniķiem, kā arī ar Detroitas, Hjūstonas, Sandjego, Pitsburgas un Milvoki simfonisko orķestri, Oslo filharmoniķiem, Leipcigas MDR orķestri, Basku nacionālo orķestri, Sidnejas simfonisko orķestri, turklāt šis nebūt nav pilns uzskaitījums.

Čehu komponists Antonīns Dvoržāks populāro 9. simfoniju No Jaunās pasaules komponēja laikā, kad viņš vadīja ASV Nacionālo konservatoriju. Pirmatskaņojuma (Ņujorkas Kārnegija zālē 1893. gadā) panākumi bija grandiozi: laikraksti vēstīja, ka vēl neviens komponists nav piedzīvojis tādu triumfu. Simfonijas slavenākā melodija ir otrās daļas angļu raga solo, kam, tāpat kā 3. daļas dejiskajam skerco, Dvoržāks iedvesmojies no indiāņu dzīves tēlojuma amerikāņu dzejnieka Henrija V. Longfelova Dziesmā par Haijavatu.

Pirmskoncerta sarunas Lielās ģildes Minsteres zālē plkst. 18.18 būs par romantismu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja