Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Brīnumputna balss mūziklā

Latvijas un ASV skolu jaunieši kopā izdzied Annas Brigaderes pasaku

"Mūzikla Brīnumputns iestudējums top, lai sadarbībā ar ASV latviešu diasporu pierādītu, ka vidusskolu jauniešiem arī Latvijā ir pa spēkam augsta līmeņa mūzikla iestudējums – īsta, aizraujoša izrāde uz profesionālas skatuves ar orķestri, režiju, horeogrāfiju un skatuves gaismām." Šādi mūzikla autors un iestudējuma muzikālais vadītājs, Ņujorkā dzīvojošais diriģents Andrejs Jansons, raksturo topošā iestudējuma mērķi. Pirmizrādes norisināsies Dziesmu un deju svētku laikā – 3. jūlijā VEF Kultūras pilī plkst. 14. un plkst. 19.   

Mūziklu Brīnumputns Andrejs Jansons komponējis pēc Annas Brigaderes pasaku lugas Lolitas brīnumputns motīviem, ar Arnolda Auziņa libretu. Iestudējums ir koprades projekts, kurā Latvijas valsts simtgadei par godu satiekas Latvijas jaunieši ar ASV diasporā dzīvojošajiem, lai kopā veidotu izrādi profesionāļu vadībā. Pēc iestudējuma pirmizrādēm 3. jūlijā VEF Kultūras pilī Brīnumputna izrādes ceļos pa Latviju, 15. jūlijā viesojoties Rēzeknē Latgales vēstniecībā Gors, 22. jūlijā Liepājas teātrī, 29. jūlijā koncertzālē Cēsis un 5. augustā Daugavpils teātrī. Izrādes Rēzeknē un Daugavpilī būs pieejamas ar bezmaksas ielūgumiem, kas pieejami norises vietās. Rīgā, Liepājā un Cēsīs biļetes maksā 5 eiro. Dziesmu svētku dalībniekiem – lētāk.

Iestudējuma radošajā komandā līdz ar pašu autoru pie diriģenta pults ir režisore Andra Berkolda no ASV un horeogrāfs Jānis Putniņš. Scenogrāfiju gatavo Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas skolas audzēkņi pedagoga Edgara Groševa vadībā. Mūzikla aktieri, dziedātāji un orķestra dalībnieki ir Latvijas, ASV un Zviedrijas skolu jaunieši vecumā no 10 līdz 25 gadiem. Viņu vidū ir gan Rīgas 6. vidusskolas un Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, gan Rīgas 34. vidusskolas (ar krievu mācību valodu), kā arī Emīla Dārziņa Mūzikas skolas un Rīgas Doma kora skolas audzēkņi. Mūzikla veidotāji izrādes dalībniekus izvēlējās konkursā un var palepoties, ka sagatavojuši divus aktieru sastāvus.  

Režisore Andra Berkolda īpaši vēlas izcelt Annas Brigaderes lugas Lolitas brīnumputns spilgtos pasaku tēlus, kuri caur metaforām un simboliem iezīmē konkrētus, ikvienam pazīstamus raksturus. Brigaderes tēlu raksturi izcelti gan ar mūzikas, gan spilgtas, krāsainas scenogrāfijas un kostīmu palīdzību. Mūziklu iestudēšanai ASV skolu jauniešu vidū ir sena vēsture, savukārt Latvijā šis starpdisciplinārais mākslas žanrs nav guvis tik lielu popularitāti. Komponists un idejas autors Andrejs Jansons vēlas apvienot abu valstu labākās tradīcijas, uzdāvinot latviešu jauniešiem iespēju strādāt mums mazāk pierastā žanrā, turpretim jauniešiem no diasporas ASV dot iespēju pavadīt laiku ar vienaudžiem Latvijā, strādājot pie mūsu kultūrai nozīmīga darba – Annas Brigaderes pasaku lugas. Abpusēji bagātinošās idejas atbalstītāju vidū ir arī ASV vēstniecība Latvijā.

"Amerikā parastajās vidusskolās ik gadu top vismaz viens mūzikla iestudējums, un tie ir augstā līmenī. Savukārt vairākums skolu direktoru un pedagogu Latvijā domā, ka kas tāds nav iespējams un bērniem gana labs būs mazs, necils uzvedumiņš. Mēs gribam parādīt, ka Latvijas vidusskolnieki nav sliktāki," apņēmies Andrejs Jansons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja