Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Četrdesmitgadnieču spēks vienā programmā

Šogad daudzu nozīmīgu latviešu komponistu jubileju vidū spoži iezīmējas Santas Ratnieces, Rutas Paideres un Gundegas Šmites 40. gadskārta.

Šīs komponistes, kas ieguvušas plašu starptautisku ievērību, pieder pie nozīmīgās 70. gados dzimušās paaudzes, kas gadu tūkstošu mijā ienesa jaunas vēsmas latviešu mūzikā. Koncertā, kas notiks 2017. gada 2. decembrī plkst. 19 Zirgu ielas koncertzālē Kaļķu ielā 11, katras komponistes kamermūzikas jaunradi pārstāv skaņdarbi, kas sacerēti pēdējo piecu gadu laikā un spilgti atklāj viņu radošo pasauli un stila unikalitāti. Programmu krāšņos arī viens pirmatskaņojums. Koncertu vadīs jubilāru laikabiedrs un kolēģis Andris Dzenītis.

Četrdesmitgadnieki jeb tā dēvētā X paaudze, kas tagad ir pašā radošo spēku pilnbriedā, agrīnā tīņu vecumā piedzīvoja lielas vēsturiskas pārmaiņas – padomju režīma sabrukumu un brīvās Latvijas atjaunošanu. Viņi jau varēja ielēkt kardināli jaunu iespēju vilcienā, kas veda uz Eiropas augstskolām, mūzikas festivāliem un neierobežotiem profesionāliem kontaktiem. Kurzemnieces uzņēmība un spīts ļāva Tukumā dzimušajai Rutai Paiderei uzreiz pēc mūzikas vidusskolas doties studēt uz Hamburgas Mūzikas un teātra augstskolu, kur tagad viņa pati skolo jaunos mūziķus. Viņa papildinājusi zināšanas arī Anglijā, Dārtingtonā. Komponiste, zinātņu doktore Gundega Šmite, pabeigusi studijas Pētera Plakida klasē Mūzikas akadēmijā Rīgā, papildināja zināšanas Sibeliusa Mūzikas akadēmijā Helsinkos un Aristoteļa universitātē Salonikos, kur tagad arī dzīvo ar ģimeni. Jelgavniece Santa Ratniece, Rīgā pabeigusi Romualda Kalsona kompozīcijas klasi, maģistra grādu ieguva Igaunijā, Tallinā, un ir skolojusies arī Enshedē Nīderlandē. Jaunā pieredze bagātināja visu trīs komponistu mūzikas valodu, tā vairs nerotē iekpriekšparedzamā un noslēgtā lokā. Viņu darbi skan un ir augstu novērtēti gan dažādās Eiropas zemēs, gan Izraēlā, ASV un Austrālijā.

Skaņas krāsa un ēna, klusuma izzināšana, dziedāta vārda muzikalitāte, dabas parādību poetizēšana mūzikas valodā ir tikai dažas gaidāmā koncerta varoņu skaņumākslas iezīmes. Santu Ratnieci pārstāvēs delikāti izsmalcinātais vokālās kamermūzikas opuss Es mīlu mazo, smalko lietu soprānam, flautai, čellam un klavierēm (2013), kā arī klavierdarbs In Love with Liberty (2016). Rutas Paideres stīgu kvartets Debesis Dažādi, kas Rīgā līdz šim nav skanējis, ir Anselma Kīfera tāda paša nosaukuma kolāžu cikla interpretācija mūzikā. Savukārt Latvijas pirmatskaņojums Es redzēju jūriņā soprānam un klavierēm ar paplašinātiem spēles paņēmieniem ir kluss, bet iekšējas enerģijas piepildīts veltījums savām saknēm. Gundegas Šmites mūziku pārstāvēs pasaules pirmatskaņojums – vokālais cikls Rudenības ar Gunāra Saliņa dzeju, kā arī Hertai Hansenai un Ērikam Kiršfeldam veltītais Cancion de cuna (2016), kuru viņi pērn pirmatskaņoja Liepājā. Līdzās viņiem koncertā piedalās flautiste Dita Krenberga, vijolnieces Liene Neija-Kalniņa un Signe Šteimane, altists Pēteris Trasuns, mecosoprāns Vizma Zvaigzne, soprāns Ieva Ezeriete un pianiste Ieva Šmite. Koncertu organizē Latvijas Komponistu savienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja