Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ērika Kleptona koncerts. Ģitāra viņa rokās dzied

Trešdien, 5. jūnijā, Latvijā uzstāsies viens no visu laiku virtuozākajiem un ietekmīgākajiem ģitāristiem – leģendārais dziedātājs un dziesmu autors Ēriks Kleptons

Protams, mēs bijām pelnījuši Ērika Kleptona koncertu Rīgā jau ļoti sen. Visrūdītākie rokmūzikas klasikas pazinēji teiktu: vislabāk – pirms kādiem gadiem četrdesmit vai pat vairāk, kad viņš stāvēja pie tolaik vēl jaunās britu rokmūzikas šūpuļa, spēlējot grupās The Yardbirds un vēlāk Cream. Ja nebūtu šo abu grupu, mūzika šodien būtu krietni citāda. Iespējams, labāka, taču iespējams, ka ne. Iespējams – ja Ēriks savā 13. dzimšanas dienā saņemtu ko citu nevis draņķīgu un lētu Vācijā ražotu Hoyer ģitāru, kuru viņš dabūja spēlēt ar asiņainiem pirkstiem, viņa ģitārspēles stils attīstītos citā virzienā. Toreiz puikam ātri šī nodarbe apnika un viņš aizsvieda instrumentu vistālākajā stūrī, lai tā nost no acīm. Tomēr pēc diviem gadiem viņš to atkal atsāka spēlēt – iespējams, bija norūdījis pirkstus kādā smagākā darbā, tāpēc tie tik traki vairs nesāpēja, un arī muzikālā domāšana bija nostabilizējusies.

Grāmata, kurai nav gala

Viņš auga ar blūza saknēm, taču ir izlaidis caur sevi arī gandrīz visus pārējos mūzikas stilus, jo laika ir bijis atliku likām un tā ir pieticis visam. Arī ilgstošai kaislībai pret sava drauga Džordža Harisona sievu, kas beidzās ar to, ka viņa aizgāja no abiem, jo ar Kleptonu arī sadzīvot nespēja.

Ja šeit sāktu uzskaitīt visus Ērika Kleptona muzikālos sasniegumus, nāktos atjēgties, ka jau ir sarakstīta vesela grāmata un tai pašai vēl neredz gala. Tāpēc jāaprobežojas ar dažiem, kuri jau izsaka pietiekami daudz. Viņš ir vienīgais, kurš uzņemts Rokenrola slavas zālē trīs reizes – gan kā abu iepriekš pieminēto grupu dalībnieks, gan arī kā solomākslinieks. Un tieši ar savu solokarjeru viņš ir kļuvis pazīstams katrai mājsaimniecei, bankas darbiniekam un komercradiostaciju klausītājam.

Viņa lielākie hiti Tears in Heaven un Layla, iespējams, būs vienīgie, kurus zinās katrs, kurš jau sen ir kļuvis par Ērika Kleptona Rīgas koncerta biļetes īpašnieku un paspējis nopirkt arī jaunu uzvalku, ko vilkt mugurā, dodoties uz koncertu. Visticamākais, kopā ar Rīgas faniem plecu pie pleca Kleptona dziesmās klausīsies arī daudzi mūziķa talanta cienītāji no Ziemeļvalstīm, jo tās šajā turnejā nav iekļautas.

Pērļu neaptrūksies

Patiesībā mūziķa liktenis ir bijis gana skarbs – daudzkārtēja cīņa ar narkotiku un alkohola atkarībām ir nieks, kas trekniem burtiem ierakstīts gandrīz katra radoša cilvēka biogrāfijā, pat ja tā bijusi epizodiska, kā tas Ērika Kleptona gadījumā nebūt nav, – tas viss plaši aprakstīts viņa autobiogrāfiskajā grāmatā, kas izdota arī latviešu valodā. Tomēr pat dēla traģiskā nāve viņu nesalauza, un Ēriks Kleptons joprojām uzstājas un izdod jaunus albumus. Klīst leģendas, ka viņš savos narkotiku lietošanas periodos nav izlaidis no rokām ģitāru un visas savas improvizācijas tālredzīgi ierakstījis kasetēs, no kurām turpmākajos gados smelties pērles, kas neaptrūksies, iespējams, nekad.

No vienas puses, smalks biznesa aprēķins, no otras – tas viss varēja beigties traģiski un jau sen. Tagad mūziķis pēc skata atgādina smalku britu kungu, kurš visu mūžu pārticis tikai no vitamīniem, gulējis diendusu un klausījies savu ārstu padomos, taču, ja tā būtu patiesība, viņš būtu nevis koncertu galvenais varonis, bet tikai labs pavadītājmūziķis kādam citam varonim. 60. gados uz sienām esot bijuši lasāmi grafiti, ka viņš ir dievs. Ģitāra viņa rokās patiešām kļūst dzīva un dzied – klausīšanās tajā būs neaprakstāma bauda arī tiem, kuri pārslēdz citu radiostaciju, kad tur ieskanas Layla vai Tears in Heaven.

Ēriks Kleptons šajā turnejā, ar kuru viņš atzīmē savas muzikālās karjeras piecdesmitgadi, mūsu reģionā uzstāsies gan Kauņā (4. jūnijā), gan Rīgā (5. jūnijā), tāpēc viņa lielākajiem faniem būs iespēja koncertu noskatīties divas reizes – jo kad gan vēl, ja ne tagad. Kopā ar Ēriku Kleptonu spēlēs Doils Bremhols II (ģitāra), Stīvs Džordans (bungas), Kriss Steintons (klavieres un sintezators) un Villijs Vīkss (basģitāra). Šiem mūziķiem, kuri kopā ar Kleptonu spēlē jau ilgus gadus, pievienosies Pols Karaks (ērģeles un sintezators) un Gregs Leiss (ģitāra). Ēriku Kleptonu turnejā pavada fona dziedātājas Mišela Džona un Šārona Vaita.

Ēriks Kleptons

Arēnā Rīga 5.VI plkst. 19.30

Biļetes TicketPro tīklā Ls 25–70 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja