Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Etniskās elektronikas grupa Deep Forest. Arvien dziļāk mežā

Etniskās elektronikas grupa Deep Forest uzstājas Latvijā un interesējas par mūsu sintezatoru ražotājiem

Etnisku melodiju un dziedājumu saplūdināšana ar elektroniku, saukta gan par world music, gan ethnic electronica, mūsdienās jau sen vairs nav nekas jauns, taču franču grupa Deep Forest tiek dēvēta par šādas mūzikas aizsācēju 90. gadu sākumā. 1994. gadā grupas dibinātāju Mišela Sančesa un Ērika Mukē kopdarbs nominēts Grammy, un nākamajā gadā viņi to arī saņēma par albumu Boheme. Nu jau pagājis 11 gadu, kopš abu dibinātāju ceļi šķīrušies. 2004. gadā gribējuši pārstrādāt savu pirmo albumu, jo tas vairs nav bijis pieejams domstarpību dēļ ar ierakstu kompāniju. "Mēs to ieskaņojām vēlreiz, un viss jau bija gandrīz gatavs, kad Mišels teica: "Nē, es negribu to visu darīt vēlreiz." Iebildu, ka tas ir nozīmīgs albums, bet tā arī nevienojāmies. Kad to atlikām malā un sākām ierakstīt jaunu materiālu, es sapratu, ka abi vairs neticam viens otram. Man šķiet, viņš bija noguris no šīs mūzikas…" grupas dibinātāju sadarbības finālu ar skumjām atceras Ēriks Mukē skaipa videointervijā neilgi pirms Deep Forest koncertiem Latvijā. Vēlāk viņš saņēmis Mišela Sančesa atļauju turpināt Deep Forest projektu.

Šonedēļ četros koncertos Latvijā Deep Forest dibinātājs Ēriks Mukē uzstāsies kopā vēl ar diviem mūziķiem. Vienu no viņiem – basistu Alūnu Vadē no Senegālas, ar kuru kopā spēlē jau daudzus gadus, – Ēriks dēvē par labu draugu un ļoti talantīgu mūziķi. "Man patīk improvizācija uz skatuves, un viņš ir ļoti radošs, tāpēc var operatīvi sekot man, ja negaidīti dodos kādā citā virzienā. Otrs ir Daimonds Dagals – anglis, kura saknes ir no Indiānas. Viņš ir pieredzējis ģitārists, Deep Forest viņa pārziņā ir arī elektroniskas lietas – viņš darbojas kā dīdžejs, kurš atskaņo nevis jau gatavus ierakstus, bet ieplūdina skaņas manā spēlētajā mūzikā dzīvajā. Koncertos Latvijā skanēs jaunā albuma kompozīcijas un, protams, arī vecais materiāls, mēs to katrā koncertā spēlējam citādi."

Mūsu valsts ir pirmā, kurā Deep Forest viesosies jaunā albuma Evo & Devo (saīsinājums no Evolution & Development) turnejā, tas ir pozitīvi, jo mūziķus vēl nebūs nogurdinājusi koncertu rutīna, kaut pārāk intensīvs koncertu grafiks gada pirmajā pusē nav paredzēts – pēc četriem koncertiem Latvijā viņi maijā uzstāsies trijās vietās Krievijā un jūnijā – Londonā. Jūliju Ēriks gribētu brīvu, lai pabeigtu kādu studijas darbu. Intervijā stāstot par jaunu muzikālo ideju rašanās veidiem, Ēriks pavirza kameru un parāda vietu, kurā viņš pavadot lielāko daļu savu dienu, – tā ir studija ar neskaitāmiem elektroniskajiem instrumentiem. "Studijā eksperimentējot, gatavoju skaņu banku – kaut kas no tā varētu noderēt nākotnes projektiem, kad izkristalizēsies ideja nākamajam albumam."

Pēdējā laikā viņš esot aizrāvies ar modulārajiem sintezatoriem, kuri izmantoti jaunā albuma ierakstā. Saku, ka nesen ciemojos pie šādu sintezatoru izgatavotājiem Rīgā – Erica Synths. Izrādās, Ērikam Mukē šis zīmols ir pazīstams – mūziķis apsvēris iespēju kaut ko no latviešu ražotājiem iegādāties un izsaka vēlmi pie viņiem paviesoties pirms Rīgas koncerta. Tas arī tiks noorganizēts.

Vaicāts par pašu Deep Forest sākumu, Ēriks atceras, ka 1991. gadā, strādājot Briselē, viņš katru nakti apmeklējis kādu klubu, kurā esot skanējusi acid music, kas bijusi ļoti aktuāla tolaik Beļģijā un atdarina atbilstošas spocīgi griezīgas skaņas, kurām ar Deep Forest neesot absolūti nekāda sakara. Kādudien Ēriks pusdienojis kopā ar savu draugu un nākamo muzikālo partneri Mišelu Sančesu bez jebkādas domas kaut ko kopīgu darīt mūzikā, un pēkšņi klātesošā Mišela sieva ierosinājusi, lai Mišels parāda savus muzikālos darbus. Arī Ēriks ieinteresējies, bet Mišels sākotnēji kautrējies un pretojies, līdz iedevis dzeltenu datu kaseti ar ierakstu. "Viņš bija samiksējis sintezatora skaņas ar tautasdziesmu no Zālamana salām, piešķirot tai pavisam citu noskaņu, un man tā šķita brīnišķīga ideja. Es piedāvāju tai pievienot hipnotiskas skaņu cilpas. Viņš gribēja izmantot klasiskās bungas, taču es pierunāju, ka vajag vienu cilpu, kas atkārtojas, un tā kļuva par mūsu pirmo kopīgo dziesmu un lielu Deep Forest hitu. Tās ir visskaistākās atmiņas manā dzīvē par mūzikas radīšanu kopā ar kādu citu," gandrīz katram zināmās dziesmas Sweet Lullaby rašanos atceras Ēriks Mukē.

Koncertos Latvijā Deep Forest arī neizmantošot dzīvās bungas. Arī projekcijas ne – lai katrs pats skata savas iztēles ainavas, klausoties mūzikā aizvērtām acīm.

Deep Forest
Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē 21.IV plkst. 19, Vidzemes koncertzālē Cēsis 22.IV plkst. 19, Latgales vēstniecībā Gors 23.IV plkst. 19, Rīgas Kongresu namā 24.IV plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–25 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja