Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Imantdienās Cēsīs – Dzejnieks un Nāra 2

Ikvasaras Imantdienas, komponista Imanta Kalniņa mūzikas svētki, Cēsu pils parka estrādē 13. jūlijā norisināsies kā apjomīgs koncerts trijās daļās.

Koncertā, kas sāksies plkst. 20, skanēs tautā iemīļotas Imanta Kalniņa dziesmas, kā arī gaidāms pirmatskaņojums. Neraugoties uz bagātīgo mūzikas festivālu piedāvājumu, tostarp arī Cēsīs, biļešu uz Imantdienām nav palicis daudz – tirdzniecības vietnē bilesuparadize.lv vairs nopērkamas tikai stāvvietas par Ls 7.

Pēc Imanta Kalniņa aplēsēm, šīs būs jau 37. Imantdienas. "Cerēsim, ka būs saulains, ka lietus nelīs un krusa negāzīsies. Bet pat ja lietus tomēr ir, tad Imantdienās tas parasti līst tikai sākumā, bet tad pēkšņi pārstāj, un koncerts netraucēti rit savu gaitu," liecina komponista Imantdienu pieredze.

Portālam diena.lv viņš atklāj, ka Imantdienu vērienīgais pirmatskaņojums, kuram gatavojas kopā ar grupu Turaidas roze, radīts kā turpinājums vienai no no viņa oratorijām un sauksies Dzejnieks un Nāra – 2. "Tā ir pilna oratorija ar kori, simfonisko orķestri un solistiem, taču Imantdienās to spēlēsim kamerversijā. Kora nebūs, bet būs solisti un instrumentāls pavadījums," komponists paskaidro. Pirmatskaņojuma solisti būs Uģis Roze, Jēkabs Kalniņš no Rīgas Doma kora skolas un Līga Priede.

Kad un kur partitūra izskanēs pilnā vokāli simfoniskajā krāšņumā, komponists nezināja teikt. "Padomju laikā bija tā: ja autors uzrakstīja jaunu darbu un komponistam bija zināms respekts, pie viņa nāca, paņēma notis un iestudēja. Šajos laikos nevaru pateikt, kad darbs tiks uzvests."

Koncerta otrajā daļā būs dzirdams pērnvasar izveidotais projekts Raxtu Raxti, kurā apvienojušies vairāki grupas Autobuss debesīs dalībnieki un folkmūziķi Kristīne Kārkla-Puriņa un Edgars Kārklis. Viņu izpildījumā Imanta Kalniņa dziesmas skanēs tautiskā stilā. "Man šis projekts ļoti patīk, jo biju pamanījis, ka manā daiļradē ir viena stīga, kas skan ļoti tuvu latviešu tautas dziesmu stīgai. Tur ir gan Maijas dziesma no kinofilmas Maija un Paija, dziesmas ar Laimas Līvenas vārdiem, piemēram, Karsta mana jauna dziesma un ar Olafa Gūtmaņa vārdiem. Es jau pats arī biju domājis, ka būtu interesanti izveidot lielāku ciklu no šīm dziesmām, kas rakstīti ar vārdiem tautas dainu formātā, un tad pārsteigts konstatēju, ka Raxtu Raxti ir realizējuši šo manu ideju," Imants Kalniņš priecājas par savu dziesmu atskaņojumu, izmantojot gan klasiskos, gan tautas mūzikas instrumentus: kokles, dūdas u.c. "Ko tas pierāda? Tas pierāda to, ka reiz domāta doma kādreiz var realizēties," komponists secina.

Pagaidām viņš vēl neko neesot radījis  speciāli projektam Raxtu Raxti. "Bet nākotnē tas ir ļoti iespējams, jo ir vairākas latviešu tautas dainas, kurām man gribētos uzrakstīt mūziku," atklāj Imants Kalniņš.

Imantdienu koncerta noslēgumā sekos pazīstamo, tautā iemīļoto Imanta Kalniņa dziesmu programma. Grupas Autobuss debesīs pavadījumā tās izpildīs dziedošie aktieri Karīna Tatarinova, Maija Doveika, Artūrs Skrastiņš un Artis Robežnieks. Neizpaliks arī tradicionālā publikas sadziedāšanās.

Šovasar notiks arī Mazās Imanta Kalniņa dienas, kuras rīko Autobuss debesīs, savukārt komponists bauda koncertu, būdams publikā. Tās notiks 27. jūlijā Inešu pagastā, kur komponists ar ģimeni pavada vasaras. Mazo Imanta Kalniņa dienu koncerts Vecpiebalgas muižas parkā sāksies plkst.19.    


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja