Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Muzikāli virtuozo jokdaru brālība

Latvijā pirmoreiz viesojas atraktīvais Janoska Ensemble.

Vecākā neatkarīgā mūzikas aģentūra Latvijā Hermaņa Brauna fonds 13. februārī svinēs jau deviņpadsmito dzimšanas dienu, un kā ik gadu pianistes Innas Davidovas izveidotā un vadītā koncertapvienība šos svētkus atzīmē, piedāvājot klausītājiem īpaši šim gadījumam sarūpētu muzikālu pārsteigumu. Uz Latviju pirmoreiz devies atraktīvais Janoska Ensemble. Tas ir Slovākijas un Austrijas mūziķu klavieru kvartets, kura dalībnieki nāk no vienas dzimtas un ir izpelnījušies nepārspējamu virtuozu un jokdaru slavu, darbojoties teritorijā no klasikas līdz tango, džezam un popmūzikai. Janoska Ensemble koncertā Lielajā ģildē 13. februārī plkst. 19.00 Hermaņa Brauna fonds aicina pie viena nosvinēt arī Valentīna dienu.

Inna Davidova atceras, ka šo ansambli pirmoreiz izdzirdējusi Latvijas Radio programmā Klasika kādā no raidījumiem, kuros Raitis Zapackis stāsta par vieglo mūziku. "Viņi muzicēja tik jautri, asprātīgi un virtuozi, kolosāli arī muzikālā līmeņa ziņā, ka es sapratu – man to vajag!" Hermaņa Brauna fonda vadītāja acumirklī iedegusies, ka eleganti spriganais klasikas savienojums ar moderno cross-over ir tieši tas svaigā gaisa malks, kas nepieciešams viņas vadītās koncertaģentūras jubilejai. Un nu viņi ir klāt.

Kvartetā spēlē trīs brāļi – Ondrejs, Františeks un Romans, kā arī viņu brālēns Jūliuss. Visi ir dzimuši Bratislavā, šobrīd dzīvo Vīnē un ar mūziku nodarbojas kopš bērnības, jo turpina mūziķu dinastiju. Ondrejs un Romans par savu instrumentu izvēlējušies vijoli, Františeks – klavieres, Jūliuss – kontrabasu. Viņi visi ir arī izcili solisti. (Viņiem bijuši ļoti labi skolotāji – Boriss Kušnirs, Pāvels Verņikovs, Pēters Čermans un Aloizs Pošs.) Par ansambļa nosaukumu galvu lauzīt nenācās, tam lieliski noderēja mūziķu ģimenes uzvārds. Janoska Ensemble jeb vienkārši Janosku ansamblis novērtēts ar daudzu starptautisku konkursu balvām, taču pats galvenais ir tas, ka kvarteta interesantās programmas un aizraujošais sniegums saista dažāda vecuma un gaumes mūzikas mīļotājus.

Jaunie, talantīgie un dzīvespriecīgie skatuves mākslinieki saprot, ka mūzika ir tieša saikne starp cilvēkiem un spēj darīt brīnumus. Tiem liecinieki bijuši klausītāji pasaules slavenākajās koncertzālēs – gan Ņujorkas Kārnegihollā, gan Tokijas Suntory Hall, Londonas Karaliskajā Alberta zālē, Berlīnes filharmonijā, Sidnejas operā, Vīnes Musikverein. Kvarteta skatuves sadarbības partneru vidū bijuši Bobijs Makferins, B. B. Kings, Pako de Lusija, Angelika Kirhšlāgere, Felisitija Lota, Ervins Štrots un pat… Končita Vursta. Savukārt virtuozo meistaru spilgti savdabīgais stils tā arī nodēvēts – par Janosku stilu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja