Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Mūzikas šķilšanās no kokona

Vides izglītības multimediju pasākums Dabas koncertzāle pievēršas pļavai

Tās ir gotiņas - kāds tēvs sacīja savai mazajai meitiņai, kura uz Rūšu pļavas plašumiem noraudzījās no viņa pleca augstumiem un visa ģimene kopā izbaudīja silta vasaras vakara atmosfēru. Pagājušajā sestdienā šajā vietā, kas atrodas netālu no Milzkalna Smārdes pagastā, notika Dabas koncertzāles 2015 pirmais pasākums, kurš pulcēja dažāda vecuma cilvēkus un šovasar notika agrāk, nekā ierasts. Vieniem tā ir kļuvusi par ikgadēju tradīciju, bet citus sagaidīja jaunatklājuma prieks.

Sudraba ananass

Dabas koncertzāle norisinājās jau desmito gadu. Pirmo reizi šis vides izglītības multimediju pasākums tika noorganizēts 2006. gadā, kad par tā galveno varoni kļuva lapkoku praulgrauzis jeb Osmoderma eremita. "Mēs bijām uz jūru," visu gadu plakāti atgādināja par iepriekšējiem notikumiem un ļāva gremdēties atmiņās. 2011. gadā Baltijas jūras stāvokli un tās iemītniekus varēja iepazīt ar izplatītas brūnaļģes pūšļu fuka jeb Fucus vesiculosus starpniecību. Atceraties?

Iepriekšējā gadā Dabas koncertzāle tika veltīta bruņuzivij jeb Asterolepis ornata. Šis pasākums norisinājās Balonu pļavā Siguldā Gaujas Nacionālajā parkā. Īpaši šim notikumam arhitekti Didzis Jaunzems un Klinta Pickaine radīja paviljonu, kurš tika konstruēts tā, lai pēc iespējas mazāk pieskartos aizsargājamajam biotopam un kura sienas tika izmantotas video un gaismas projekcijām. Šī celtne saņēma vienu no četrām Latvijas Arhitektūras gada balvām jeb Sudraba ananasu (www.latarh.lv).

Dedestiņa un pazeme

Par šīgada Dabas koncertzāles galveno varoni tika izvēlēta pļavas dedestiņa jeb Lathyrus pratensis, kura ir tauriņziežu dzimtas lakstaugs un zied ar dzelteniem ziediem garkātainos ķekaros (www.latvijasdaba.lv). "Dedestiņa allaž meklē, kur pieķerties, balstās uz lielāka vai mazāka kaimiņa laksta vai citas dedestiņas pleca, pieturas, apkampjas, skauj. Vārgule? Var jau būt, tomēr savādā kārtā tā balstīdamās satur visu pļavu kopā," tuvāk iepazīstina Dabas koncertzāles organizatori.

Kur tā ir? - par Lathyrus pratensis interesējās pasākuma apmeklētāji. Dedestiņa, savvaļas burkāns, vanagu vīķis, pelašķi, smaržzāle - es saskaitīju 20 sugas. "Man sanāca divdesmit divi." Redz, cik daudz dažādības uz vienu kvadrātmetru! Jau kopš plkst. 19 darbojās dažādas darbnīcas un cita veida atrakcijas, kuru uzmanības centrā - dabiskā pļava, kas Latvijā ir sastopama arvien mazākās platībās. Indikatorsugas, kuru skaits zālājā liecina par tā vērtību, uz šejieni atceļojušas podiņos.

Šī pasākuma laikā varēja ielūkoties arī Pļavas pazemē. "Sen nebiju sēdējusi skaisti izraktā augšņu bedrē un stāstījusi par līdumu zemkopību un augšņu kaļķošanu," ietvītoja Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes pārstāve Anna Marta Rozenberga, kura klātesošajiem atklāja vairākus augsnes horizontus. Rok, rok, kamēr atduras. Morēna? Nē, glaciofluviālie nogulumi! - tad, lūk, par ko sarunājas tā saucamās ģeogrāfu mafijas pārstāvji, kad satiekas. Savukārt pirmkursnieki aizrok ciet.

Debestiņa un pasaka

"Tēt, par ko būs teātris?" - "Tas nebūs teātris, tas būs brīnumains piedzīvojums!" sarunājās tēvs ar dēlu, kad pēc saulrieta visi klātesošie pamazām sāka virzīties uz koncerta norises vietu, kurā bija izvietotas vairākas kokonveidīgas būves, un iekārtojās uz pretējā paugura. Pēc neilga brīža viens no Dabas koncertzāles tēviem Ingus Ulmanis zem klajas debestiņas izstāstīja pasaciņu par pļavas dedestiņu, kuras portrets bijis pielīmēts pie šajā projektā iesaistīto mūziķu studijas sienas un kalpojis par iedvesmu tam, kas vakara gaitā skaņu pa skaņai šķīlās no gaismas ķermeņiem.

Rūšu pļavas saimnieks par pagājušās sestdienas pasākumu esot teicis: "Skatos, visi padebeši gaiši un naktī pat govīm ragus kūtī varēja saskatīt!" Savukārt šo piektdien, 19. jūnijā, Dabas koncertzāle norisināsies Drusku kalnā netālu no Kornetiem Veclaicenes pagastā Alūksnes novadā. Organizatori aicina līdzi ņemt segas vai zemos saliekamos krēsliņus un piknika grozu. Ieeja pasākumā bez maksas. Interesanti, ka pēc Dabas koncertzāles pasākuma arī citas pļavas skan asāk, jo vairāk zini.

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnēs www.daba.gov.lv un www.dabaskoncerts.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja