Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pašiznīcināšanās pilnā apgaismojumā

Šis rudens ieies latviešu populārās mūzikas vēsturē ar vairākām ja ne gluži atdzimšanām, jo turpmāk nekāda aktivitāte solīta netiek, tad vismaz ar trīs grupu parādīšanos saviem faniem pēc daudzu gadu pārtraukuma.

Viena ir astoņdesmito gadu ārtroka grupa Krasts, kas spēlēs festivāla Bildes veterānu koncertā Kongresu namā 1. novembrī, otra ir neskaitāmu mūzikas fanu gaidītā grupas Aurora apvienošanās uz vairākiem koncertiem, un trešā ir Pasaules gaisma, kas savu pēdējo koncertu spēlējusi samērā nesen - 2005. gadā -, un tagad - 2. novembrī - viņi nospēlēs vienu vienīgo koncertu Nabaklab.

Interesanta sakritība, ka tieši Pasaules gaismas basģitārista, jau septiņus gadus Meksikā dzīvojošā Jura Tipas viesošanās dzimtenē notiek vienlaikus ar Auroras atgriešanos, jo tieši Juris bija tas, kurš pirms daudziem gadiem viesojās pie sava elka - Auroras līdera Ritvara Dižkača - Kanādā un mēģināja viņu pierunāt atgriezties mūzikā.

Trio Pasaules gaisma izpilda dziesminieka jeb kliedzošā folka pārstāvja Imanta Dakša dziesmas, ko vairāk esam pieraduši dzirdēt, viņam uzstājoties vienatnē un pašam sevi pavadot uz akustiskās ģitāras. Imants īsi raksturo Pasaules gaismu kā pusakustisku grupu, kurā skan basģitāra (Juris Tipa), bungas (Edgars Liljē) un ģitāra (Imants), turklāt tā ir tieši akustiskā ģitāra, jo parasti šādos roka sastāvos tiek izmantota elektriskā. Imanta dziesmu uzbūve ļauj iztēloties, kā tās skanētu rokmūzikas aranžējumos, kaut Imantam pašam sākotnēji vispār nav bijis domas kādam tās rādīt, ja nu vienīgi draugiem.

"Būtībā Pasaules gaisma sākās, kad mēs devītajā klasē satikāmies ar Juri, mainījāmies ar mūzikas ierakstiem, fanojām par mūziku. Kad sāku rakstīt dziesmas, man bija principiāli pretēja nostāja visam tam, kas saistīts ar izpaušanos uz skatuves. Es domāju tās dziesmas rakstīt sev, ierakstīt mājās kasetēs un īsti neticēju visam tam, ko sniedz rokmūzika - man tas viss asociējās ar kaut ko tādu, kas man nav vajadzīgs. Būtībā Pasaules gaisma attīstījās, Jurim, kuram jau bija grupa Depo, lielā mērā mani pierunājot, lai mēs šīs dziesmas realizējam, jo man bija dziļi, dziļi tāds pašiznīcināšanās instinkts ielikts šajās dziesmās, jo Pasaules gaismas energoresurss ir klaja, totāla un absolūti godīga pašiznīcināšanās," stāsta Imants, un Juris turpina: "Man tik ļoti patika Imanta dziesmas, ka es ļoti, ļoti gribēju būt daļa no šī pasākuma, un tāpēc es aicināju taisīt grupu. Daudz runājām par mūziku, kaut ko kopā spēlējām uz akustiskajām ģitārām, un es atceros, ka tās pirmās dziesmas bija kaut kādas aptuvenas Pink Floyd un Black Sabbath dziesmu kaverversijas," un te atkal runas stafeti pārņem Imants: "Black Sabbath bija mans lauciņš, kamēr Jurim patika tādas grupas, kas varbūt nav tik cienījamas - piemēram, Metallica. Es domāju, ka fundamentāli viss izmainījās tajā brīdī, kad man bija iespēja tikt pie intriģējošas kasešu kolekcijas, pateicoties kurai es iepazinos un arī Juri iepazīstināju ar Joy Division, Bauhaus, Jesus and The Mary Chain. Esmu pildījis tādu misiju, iepazīstinot savus draugus un arī paziņas ar mūziku, kas man pašam šķitusi interesanta un aktuāla," sevi paslavē Imants.

Pasaules gaismai ir ierakstīti divi albumi, kuros iekļautās dziesmas var noklausīties grupas profilā Draugiem.lv, bet apgalvojums par vienīgo iespēju tās dzirdēt dzīvajā šoreiz nav reklāmas triks - divas dienas pēc koncerta Juris Tipa atgriežas Meksikā, lai tur spēlētu grupās Los Robotes un Merlussa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja