Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pirmatnējā skaņa un grēks

Diriģenta Normunda Šnē aizsāktajā kamersimfoniju ciklā ik gadu pēc Sinfonietta Rīga pasūtījuma jaunu kamersimfoniju rada kāds no latviešu komponistiem. Cikla desmitajā koncertā, kas notiks Lielajā ģildē 14. novembrī plkst. 19, klausītāju vērtējumam tiks nodots Andra Dzenīša SIN(Fonietta) - simbolisks pirmsspēka un grēka pretrunas dialogs klasiskajā kamersimfonijas žanrā.

"Esmu mēģinājis pieskarties tradicionālajam kamersimfonijas žanram tā klasiskajā izpratnē - lielas formas darbs, kas sevī apvieno divas lietas - neliela orķestra simfonisku skanējumu un kamermuzicēšanu, kas nozīmē smalkas attiecības starp instrumentiem, solistu saspēli," paskaidro Andris Dzenītis, palepodamies, ka skaņdarbam punktu pielicis jau vasarā. Tajā viss ir rūpīgi pārdomāts, bez pēdējā brīža stresa.

Andris Dzenītis ir to mūsdienu komponistu vidū, kuriem pāri intelekta diktētajām idejām un struktūrām svarīgākā ir mūzikas emocionālā daba un iedarbība. Savukārt skaņdarba nosaukumā var saskatīt vārdu spēli ap jēdzienu "Sin", kas angliski nozīmē - "grēks". "Man tas drīzāk ir sinuss jeb skaņas vilnis, fizikālās skaņas pirmsākums. Tā ir tīra skaņa bez virstoņiem. Dabā tādas, tik tīras skaņas nemaz nav. Vistuvākā ir spalgā, augstā piccolo flauta," jaunās kamersimfonijas autors atklāj, ka partitūrā ar nolūku iekļāvis pat divas šādas flautas. Tomēr komponista mērķis bijis "radīt dzīvu, dinamisku mūziku", nevis pārsteigt ar jauniem, nedzirdētiem skanējumiem. Kamermūzikā būs dzirdams arī brutālums, skanisks grēcīgums, kas Dzenīša mūzikā vienmēr ir klāt. Viņš saka: "Tas ir apgrēcīgums pret tīro, naivi nevainīgo skaņu."

Kamersimfonijas attīstību Dzenītis gan veidojis neierasti: no pilna orķestra skanējuma kamermuzicēšanas virzienā, pakāpeniski samazinot orķestra sastāvu, taču sasniedzot kulmināciju - brīdī, kad skan vairs tikai stīgu instrumenti. Gaidot pirmatskaņojumu, Dzenītis strādā pie pianistam Reinim Zariņam apsolīta klavierdarbu cikla, ko darot ir pārliecinājies, ka klaviermūzika ir sarežģīts uzdevums, pārbaudījums pašam sev. Savukārt nākamgad viņš atgriezīsies pie simfoniskās mūzikas, atsaucoties Zārbrikenes Kaizerslauternes Vācu Radio filharmoniskā orķestra galvenā diriģenta Karela Marka Šišona un Liepājas Simfoniskā orķestra pasūtījumiem.

Normunda Šnē diriģētajā koncertā šosestdien skanēs arī zviedru mūzika. Ziemeļu klarnetes zvaigzne, par klasiskās mūzikas rokzvaigzni dēvētais Emīls Jūnasons būs solists, atskaņojot trombonista un komponista, teatrālu mūzikas performanču meistara Kristiana Lindberga īpaši viņam 2013. gadā sacerēto klarnetes koncertu The Erratic Dreams of Mr. Grönstedt, kura muzikālajā valodā var nolasīt Endrū Loida Vebera vitalitāti, Mocarta melodiskumu un spilgti zviedriskas krāsas. Savukārt jaunā komponista Jūnasa Valfridsona opuss Biķernieku mežs ir rezultāts komponista un orķestra sadarbībai aizvadītā gada rudenī, kad viņš ar Zviedrijas mākslas padomes atbalstu viesojās pie Sinfonietta Rīga kā rezidējošais komponists. Šajā vakarā skanēs arī par 2012. gada izcilāko laikmetīgās mūzikas autoru atzītā brita Tomasa Adesa (1971) Kamersimfonija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja