Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +2 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Sapņi mandarīnkoku vietā

Svētdien, 27. oktobrī, Cēsīs pirmo reizi Latvijā uzstāsies vācu elektronikas pionieri – grupa Tangerine Dream.

Jelkādām mākslinieciskām izpausmēm mūsdienās, kuras globālais tīmeklis kā ziedus no koka zaru galotnēm vējš izsēj pa visu pasauli, ir savs stumbrs, kas sakņojas dziļi zemē jau tālā pagātnē. Šodien ir ļoti daudz elektroniskās mūzikas, bet kādreiz arī tā bija jauna, netika veidota ar datoru, un kopš tiem laikiem darbojas grupa Tangerine Dream. Dibinātājs un vienīgais ilggadējais dalībnieks cauri gadu desmitiem Edgars Frēze, glezniecības un tēlniecības students, kurš kopš bērnības bija mācījies spēlēt klavieres un ģitāru, to izveidoja 1967. gadā Rietumberlīnē, pēc eksperimentiem frīdžeza un psihedeliskā roka laukā meklējot jaunus veidus, kā izpausties skaņu jomā.

Jau ar iepriekšējām muzikālajām izpausmēm grupā The Ones viņš bija ieinteresējis vienu no saviem iedvesmotājiem Salvadoru Dalī un uzstājies viņa mājā Spānijā. Edgars Frēze visur, kur vien devās, ņēma līdzi savu lenšu magnetofonu un ierakstīja visādas skaņas, ko integrēja mūzikā. Grupas nosaukums radās, dalībniekiem nepareizi saklausot vārdus "tangerine trees and marmalade skies" The Beatles dziesmā Lucy in the Sky with Diamonds. Edgars Frēze neierastos veidos izmantoja jau pieejamos instrumentus – ģitāru, ērģeles, bungas, flautu, čellu –, un pats arī meklēja dažādus veidus, kā radīt skaņas, piemēram, plēšot stiklus un dedzinot pergamentu, un 1970. gadā iznāca pirmais albums Electronic Meditation. Grupas dalībnieku iedvesmas avotu sarakstā ir mūzika no Džimija Hendriksa un Sida Bareta līdz Karlheincam Štokhauzenam un Stīvam Reiham.

 

Atkal Džona Pīla pirksts

Tāpat kā daudzus citus dažādu žanru mūziķus vairāku desmitgažu garumā, arī Tangerine Dream atklāja vienmēr svaigas vēsmas mūzikā meklējušais britu radiodīdžejs Džons Pīls (1939–2004), kurš apvienības ceturto, 1973. gadā iznākušo albumu Atem nosauca par gada labāko albumu. Turpmākajos gados jau starptautiski plaši pazīstamā, atzītā un godalgotā grupa Tangerine Dream ierakstījusi neticami daudz mūzikas – iznācis vairāk nekā pusotra simta albumu, neskaitot koncertu ierakstus un iepriekš neizdoto darbu izlases. Par saviem skolotājiem kolektīvu dēvē daudzi mūsdienu mūziķi – M83, DJ Shadow, Cut Copy, Kasabian un citi.

"Sākotnēji Edgars Frēze un domubiedri būvēja savu mūziku tukšā vietā, balstoties organiskā mērķtiecīgas darbības un nejaušību sintēzē, rezultātā tā tika saklausīta un ietekmēja turpmākās norises un tendences, vēlāk, protams, notikusi arī atgriezeniskā saite, vismaz daļēji balstoties apkārt notiekošajā muzikālo tehnoloģiju attīstībā, kuras sakne un pirmsākums patiesībā esi tu pats," telefonintervijā KDi neilgi pirms Tangerine Dream koncerta atzina Torstens Kvešnings, kurš pēc grupas līdera Edgara Frēzes vēlmes pēc viņa nāves pārņēma vadību 2015. gadā.

Šeit gan domas dalās – dibinātāja dēls Džeroms Frēze, kurš arī darbojies Tangerine Dream sastāvā, uzskata, ka pēc viņa tēva nāves grupas pastāvēšana nav iespējama.

 

Katrs koncerts citāds

2014. gada turnejas laikā Austrālijā Edgars Frēze esot jau rakstījis jaunu mūziku nākamajam albumam, ko pabeigt viņam nav izdevies. Bez neskaitāmiem oficiāli izdotiem ierakstiem Frēze atstājis milzīgu daudzumu skiču, no kurām daļu 2017. gadā Torstens Kvešnings kopā ar pārējiem pēdējā Edgara Frēzes vadītā ansambļa dalībniekiem Ulrihu Šnausu un Hosiko Jamani par godu Tangerine Dream pusgadsimta jubilejai apstrādājis, papildinājis un izdevis albumā Quantum Gate.

"Edgaram bija plāni un vīzija par turpinājumu daudzus gadus uz priekšu, tāpēc pēc viņa aiziešanas jautājums – turpināt vai ne – bija lieks. Tangerine Dream radošo izvirdumu nestā straume ir tik spēcīga, ka tā nevar apstāties līdz ar viņa aiziešanu. Mūzikai ir jāturpinās, tāpat kā šodien joprojām klausāmies klasisko mūziku, kas radusies pirms vairākiem simtiem gadu, bet šajā gadījumā es kā grupas dalībnieks kopš 2005. gada, gan piedaloties komponēšanā, gan uzstājoties koncertos, varu nest Edgara idejas tālāk bez starpnieku palīdzības un grozījumiem, kas būtu neizbēgami, ja autors ir dzīvojis pārāk sen. Latvijā mēs spēlēsim divu stundu programmu, kurā būs skaņdarbi no visām Tangerine Dream desmitgadēm. Mums nav stingri noteiktu kritēriju, ko tieši koncertu programmai izvēlēties, tāpēc katra reize ir pilnīgi citāda. Atkarībā no pašu noskaņojuma un vēlmēm, bet ar cieņu pret vēsturisko mantojumu un tā saglabāšanu," stāsta Torstens Kvešnings.

Koncertā Cēsīs uz skatuves būs Ulrihs Šnauss, kurš spēlēs taustiņinstrumentus, Hosiko Jamane ar akustisko un elektrisko vijoli un Torstens Kvešnings, kurš spēlē sintezatorus, dažkārt arī klavieres un ģitāru.

 

Tangerine Dream

Vidzemes koncertzālē Cēsis 27.X plkst. 18

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 30–40 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja