Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Un tad ienāca princis... Baleta premjers Andrejs Rumjancevs (14.09.1962.–28.11.2015.)

"Viņš deva mīlas zvērestus, uzvarēja burvjus un ļaundarus, un pat ja viņa skaistie mīlētāji gāja bojā, aiz viņu likteņiem kā zelta vainags staroja mūžīgais piemiņas solījums, kaut kāda nebeidzama jauna dzīve - dzīve debesīs," rakstījis baleta kritiķis Ēriks Tivums.

28. novembra pēcpusdienā aprāvās deviņdesmito gadu romantiskā sapņu prinča, baleta premjera Andreja Rumjanceva mūžs.

Viņš bija absolūtais Latvijas Nacionālās operas un baleta premjers, dejoja visu baleta repertuāru - no klasikas līdz mūsdienu dejas izrādēm, lai gan pēc pirmajiem klasiskajiem dejojumiem, kas izskanēja kā daudzsološs pieteikums, sekoja sevis meklēšanas posms, pilnveidošanās un savu spēju pašpārbaude. Divdesmit piecos darba gados LNOB viņš radīja neskaitāmus spilgtus, daudzkrāsainus un emocionālus aktierdarbus - tādus kā Čaikovskis baletā Čaikovskis, Targals J. Karlsona baletā Sidraba šķidrauts, Vīrietis I. Stravinska Svētpavasarī, Zelta vergs Šeherezādē, Spānis M. Ravēla Bolero -, lomas, kurās mākslinieks varēja ielikt tās krāsas, kas nepiederējās romantiskajiem prinčiem, un apliecināt sevi kā lielisku raksturotāju. Savukārt mūžīgās mīlestības un uzticības apliecinājums izskanēja Romeo lomā un princī Albertā.

Citāds - asprātīgs un humora piesātināts - bija viņa Francis L. Delība Kopēlijā un Bazils L. Minkusa Donā Kihotā. Mākslinieka repertuārā bija visi prinči - Zigfrīds P. Čaikovska Gulbju ezerā, Riekstkodis Riekstkodī, Dezirē Apburtajā princesē, Princis S. Prokofjeva Pelnrušķītē -, tie visi bija ļoti dažādi, bet tapuši, smeļoties iedvesmu mūzikā, literatūrā un glezniecībā. Viņa skatuves partneres bija Inese Dumpe, Jūlija Gurviča, Lita Beiris, Viktorija Izotova u.c.

Atvadoties no saviem skatuves tēliem, Andrejs Rumjancevs savu prasmi un pieredzi nodeva tālāk, skolojot topošos baleta dejotājus Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā. Starp viņa audzēkņiem ir arī Milānas operas un baleta (Teatro alla Scala) solists Timofejs Andrijašenko, kurš ir arī XII Maskavas baleta konkursa I vietas ieguvējs.

Šodien, zemes putekļus un ikdienas rūpes pametis, atvadījies no saviem skatuves tēliem, Andrejs Rumjancevs ir iegājis pa Mūžības vārtiem, lai tur paliktu uz visiem laikiem.

Visdziļāko līdzjūtību izsakot piederīgajiem - LPBA, LNOB baleta kolektīvs

Atvadīšanās no Andreja Rumjanceva notiks 4. decembrī Latvijas Nacionālās operas un baleta Beletāžas zālē no plkst. 14.30 līdz 15.30.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja