Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Grupas Muse koncerta recenzija. Muskuļu muzeja brīvdienas

Muse koncerts Arēnā Rīga 13.decembrī sajūsmina 11 300 klausītājus

Visoptimistiskāko prognožu piepildīšanās dievs šoreiz bija grupas Muse solista Metjū Belemija un viņa fanu pusē. Kā iepriekš tika solīts, 10.decembrī Helsinkos grupa atsāka savu dziedātāja, ģitārista un pianista kājas traumas dēļ pārtraukto turneju, un tas nozīmē, ka arī Arēnā Rīga 13.decembrī Muse konceršovu bija iespēja vērot 11 300 sajūsminātiem klausītājiem.

Kaut apkārt brīžiem bija dzirdamas sarunas, kurās apmeklētāji cits citam atzina, ka no Muse dzirdējuši labi ja kādas divas trīs dziesmas (kas nav pārsteidzoši, kopš grupa kļuvusi par vienu no komerciāli veiksmīgākajām un aprunātākajām pasaulē), pūļa kopīgā reakcija liecināja, ka drēbi tā zina. Muse spēlēja ļoti daudz dziesmu no jaunākā albuma The 2nd Law, iesākot ar noslēguma daļas episko instrumentālo skaņdarbu The 2nd Law: Unsustainable (ar dabstepīgajām iespēlēm), kam tūdaļ sekoja hitu birums – ne mazāk episkais ievads Supremacy un Hysteria, kas jau bija atļaušanās ielūkoties salīdzinoši tālā pagātnē – 2003.gada albumā Absolution, un Muse nodemonstrēja, ka joprojām spēj spēlēt arī trijatā, uz šo dziesmu palaižot ceturto papildus mūziķi atpūsties.

Savu sākumposmu, kura albuma Origin Of Symmetry (2001) desmitgadei par godu Muse vēl pagājušajā gadā Redingas un Līdsas festivālos Anglijā to spēlēja pilnā garumā, 13.decembrī Arēnā Rīga viņi, šķiet, pavisam aizmirsuši, un neskanēja ne emocionāli skaistie New Born, ne Muscle Museum, kuros bija aizrautīgi šarmants, burtiski histērisks Belemija vokāls ar skaļajām ieelpām pirms katras izdziedātās frāzes. Iespējams, šie gabali lielākajai daļai no klātesošajiem izrādītos par smagu, jo tie dzirdējuši tikai tos pāris svaigākos hitus? Bet ir arī tādi klausītāji, kuri Muse pazīst jau vairāk nekā desmit gadu, un tie varēja piedzīvot vilšanos.

Pēc koncerta trešās dziesmas no skatuves augšas nobrauc milzu piramīda, kas maina formas un krāsas, rāda mūziķu tuvplānus un citas ilustrējošas bildītes uz ekrāniem, vienā brīdī tā pat nolaižas uz skatuves, to aizsedzot, ņirb gaismas un lāzeri. Viss ir liels un grandiozs, kā supergrupai pienākas, Metjū Belemija, bundzinieka Dominika Hovarda un basģitārista Kristofera Volstenholma trio visi ir līdzvērtīgi grupas dalībnieki un, gods kam gods, joprojām netiek būvēts viena Belemija kults, pārējiem atstājot instrumentālo pavadītāju lomas. Belemijs maz spēlē taustiņinstrumentus, un par tiem gandrīz visu koncerta laiku atbild ceturtais mūziķis. Volstenholma sacerētā un dziedātā Save Me jau izklausās kā pavisam cita grupa. Rodas iespaids, ka Muse centušies savā šīgada albumā salikt visu iespējamo, kas viņiem par katru cenu piesaistītu arvien lielākas tautas masas, vēl vairāk nekā līdz šim. Salīdzinājumi ar Radiohead un Queen jau ir novecojuši.

Koncerta noslēgumam uz urrrā taupītā superhita Starlight klavierpartija ikreiz atgādina Modern Talking. Jauno dziesmu Panic Station mierīgi varētu noturēt par Scissor Sisters, citā hitā Madness jau ieskanas U2 solista Bono balss intonācijas, klausoties jau minētajā albuma ievadā, neatstāj sajūta, ka tas būvēts uz Led Zeppelin klasiskā hita Kashmir pamatiem. Bet Muse to visu prot izdarīt tā, ka pašiem nav kauns, un paši jau lieli. Galu galā neviena cita angļu grupa pēc Queen uz Vemblija stadiona skatuves nav spēlējusi. Muse ir, un tieši šajos koncertos viņi "uzkačāja muskuļus" lielajām skatuvēm.

Protams, visā šajā grandiozumā pietrūkst 2001.gadā koncertos Vācijā un Somijā piedzīvotā, kur uz nelielās skatuves bez šodienas tehniskā nodrošinājuma Muse trio paņēma pūli ar savu neticami eksplozīvo priekšnesumu, kādu citu grupu koncertos gadījies redzēt reti. Toreiz arī pūlī mutuļoja tāda enerģija, ka kājas nemitīgi gāja pa gaisu, bet laiks dara savu – mūziķi paliek vecāki, skatuves lielākas, šķiltavu vietā visi spīdina dažādu izmēru telefonus, liekot aizmugurē stāvošajiem koncertā vērot uz skatuves notiekošo kā mikrotelevizoros, bet tā saucamais crowdsurfing (peldēšana pa citu klausītāju rokām) drošības apsvērumu nolūkos lielos koncertos sen ir aizliegts. Pasaule kļūst arvien uzmanīgāka.

Koncertā atskaņotās dziesmas:

The 2nd Law: Unsustainable
Supremacy
Hysteria
Supermassive Black Hole
Panic Station
Bliss
Animals
Explorers
United States of Eurasia
Time Is Running Out
Save Me
Madness
Follow Me
Undisclosed Desires
Plug In Baby
Stockholm Syndrome
Isolated System
Upraising
Knights of Cydonia
Starlight
Survival

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja