Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Homo Novus stāsts būs par pieaugšanu

Dažādās vietās Rīgā no 4. līdz 10. septembrim norisināsies Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus.

Šogad, atzīmējot 20. gadadienu, tā tematiskajā fokusā nonākuši jaunieši. "Šoreiz mūsu stāsts būs par pieaugšanu. Par laiku, kad sapņus, nedrošību un naivumu aizstāj profesionalitāte, cinisms un nogurums, kad apdomīgums uzvar risku, bet zināšanas kļūst svarīgākas par intuīciju," tā pieteikta šīgada festivāla programma, kurā iekļauts 21 darbs, septiņas pirmizrādes.

Festivāla jubilejas programmai Divdesmit jaundarbus radījuši latviešu režisori Elmārs Seņkovs un Mārtiņš Eihe. Seņkova izrāde Mii Mii paaudze pievērsusies mēģinājumiem definēt mūsdienu jauniešus kā kopumu, sniedzot viņiem iespēju stāstīt pašiem par sevi. Savukārt Mārtiņš Eihe par dramaturģisko materiālu savai izrādei Lasītava izmantojis jaunu cilvēku dienasgrāmatas. "Šī izrāde būs mana sapņa piepildījums, jo aktieris ir viens pret vienu ar skatītāju," izvēlēto darba formu atklāj režisors. Viņa aktieri ir īsti cilvēki, kuri atklāj pašu dokumentētus pārdzīvojumus. Jaunākajam projekta dalībniekam ir tikai 13 gadu, vecākajam - 88. Izrādē iekļautas arī dažas dienasgrāmatas, kuru autori jau ir miruši. To tekstus lasīs viņu mazbērni un bērni. Vecākās piezīmes tapušas 1915. gadā. "Tā ir iespēja ieraudzīt veselu gadsimtu jauna cilvēka acīm," bilst Homo Novus direktore Gundega Laiviņa.

Kanādiešu apvienība Mammalian Diving Reflex kopā ar Zolitūdes jauniešiem programmai Divdesmit veido izrādi Nakts gājiens ar tīņiem, kas skatītājus izvedīs pastaigā pa šo Rīgas rajonu. Savukārt skarbāku pieaugšanas pieredzi festivālā atklās holandiešu mākslinieces Edītes Kaldoras izrāde Bēdas, kas dalās stāstos par morālu un fizisku vardarbību.

Festivāla scenogrāfijas un teātra telpas programmā, kura bez maksas visu Homo Novus laiku būs apskatāma bijušajā rūpnīcā Boļševička, apkopots vairāku ārzemju autoru sniegums. Starp tiem iekļuvis arī latviešu mākslinieka Voldemāra Johansona darbs Slāpes, kurā iemūžināta okeāna vētra Farēru salās.

Homo Novus jaundarbus papildina arī horeogrāfu Kristīnes Brīniņas, Krišjāņa Santa un Ērika Ēriksona veikums. Festivāla ietvaros radies Brīniņas darbs Manu lietu dzīve. Savukārt Krišjānis Sants kopā ar zviedru dejotāju Ēriku Ēriksonu radījis iestudējumu Vērpete. "Tā būs bezkonflikta dramaturģija bez kāpuma un risinājuma," par laikmetīgās dejas izrādi saka Sants.

Ar viesizrādēm Homo Novus atgriežas vairāki mākslinieki, kuru darbi jau iepriekš bijuši skatāmi Latvijā. Viens no tiem ir franču režisors Filips Kens, ar kura izrādi Pūķu melanholija festivāls tiks atklāts. Ar iestudējumu Piezīmju grāmata atgriezīsies briti Forced Entertainment. Viesizrāžu programmā skatāms arī franču režisora Olivjē Kulona Jablonkas dokumentālais darbs Viktora Igo avēnija 81, kas pievēršas imigrantu tēmai. "Ar šīs izrādes starpniecību gribam dot vārdu cilvēkiem, kuri paši piedzīvojuši ceļojumu uz Eiropu," atklāj Laiviņa.

Par festivāla centrālo mītni šogad izvēlēta bijusī skolas ēka A. Briāna ielā 13. Tajā notiks dažādi pasākumi un darbosies arī festivāla informācijas centrs un kafejnīca. "Tā ir vieta, kur jūs esat aicināti uzturēties arī starp izrādēm," atzīmē festivāla direktore Gundega Laiviņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja