Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ar humoru par brīvo gribu un izvēlēm

Mistiskā komēdija Trīs šūpolēs smīdina un liek aizdomāties

Kādās situācijās tikai "trīs personas" nemēdz nonākt – laivā, kūrortā, trijstūrī. Tagad – arī šūpolēs. Un daudzās anekdotēs tieši trīs vīri vienmēr pauž dažādas atziņas un atrod situāciju risinājumus. Jaunajā Dailes teātra izrādē Trīs šūpolēs uz spēles laukuma Kamerzālē ir trīs vīrieši, kuriem nav pat vārda – Uzņēmējs, Profesors un Kapteinis. Viņus atveido Artūrs Dīcis, Kaspars Zāle un Dainis Gaidelis. Taču ir arī Sieviete – Lelde Dreimane.

"Trīs nepazīstami vīrieši nonāk vienā telpā. Katrs nācis ar savu, ļoti atšķirīgu mērķi un domājis nonākt pavisam citā vietā. Viņi nebūt nepriecājas viens par otra sabiedrību. Bet tad, kad viņi saprot, kur nonākuši, viss arī sākas. Telpā, kur viņiem jāpavada kopā kāds laika nogrieznis, sākas savādas lietas, darbības un mistiskas sagadīšanās, situācijas, ko ar prātu un loģiku nevar izskaidrot," Dainis Gaidelis mazliet "paver priekškaru". Aktieris neatklāj, kas tā ir par dīvaino istabu, tikai piebilst, ka reiz katrs tādā nonāksim. Viņa loma – armijas kapteinis. Taču statuss šajā izrādē neko nenozīmē. "Protams, armija ir iespaidojusi viņa raksturu. Bet dīvainā istaba atklāj pavisam citas īpašības, kur tas nav būtiski. Viņš kļūst pavisam cits. Arī pārējie mainās. Katram ir savi sapņi, kompleksi, un ar savu egoismu cīņa jāizcīna pašam," kopējo iestudējuma noskaņu iezīmē Dainis Gaidelis.

Šūpoļu fiziskā izpratnē uz skatuves gan nav. "Tas, kas notiek ar šiem cilvēkiem, kuri satikušies mistiskajos apstākļos, ir plaša emociju amplitūda – no pārpasaulīga prieka līdz totālam izmisumam. Augšā, lejā, augšā, lejā! Emocijas mainās ik sekundi, šūpošanās notiek lielā ātrumā," skaidro Dainis Gaidelis. To visu paspilgtina kustība, deja, dziesmas, akrobātika.

Attīstot variācijas par skaitli "trīs", grūti nepamanīt vēl kādu – lugas autors Luidži Lunāri ir itālietis, bet mistisko komēdiju iestudē krievu režisors Nikolajs Korobovs, kuram šis ir pirmais darbs latviskajā Dailes teātrī. Starp citu, režisors pirms gadiem bijis Krievu drāmas teātra aktieris un vairākkārt nominēts Spēlmaņu nakts balvai. Viņš izrādi Trīs šūpolēs sauc par "jautru dauzīšanos".

"Humors ir internacionāls. Jau lugas mēģinājumos secinājām, ka gan režisoram, gan mums visiem ir laba humora izjūta. Sapratāmies uzreiz un caur jokiem atradām daudz ko tādu, kas noder katra tēla raksturošanai. Smieklīga, jautra, pilna ar humoru un dzirksteļojošu prieku," par izrādi saka Dainis Gaidelis un piebilst, ka caur humoru paustais rosina aizdomāties par cilvēka brīvo gribu, izvēles iespējām. "Izrāde būs šūpoles arī skatītājiem, jo skatoties varēs smieties, bet pēc noskatīšanās – padomāt par dzīves jēgu, sevi pašu un savu lomu," piebilst aktieris. Zem šķietamā viegluma paslēptas viedas atziņas.

Tuvākās izrādes – 27. un 28. septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja