Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Atmiņu un traumu apburtais loks

Šodien, 29. maijā, plkst. 21 platformā Zoom pirmizrādi piedzīvos režisora Vladislava Nastavševa iestudējums Melnraksts par saistību starp laikiem, cilvēkiem un spokiem pēc mūsdienu krievu autora Sergeja Uhanova lugas motīviem.

 

Izrāde ir tapusi kopīgā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra projektā ar Starptautisko vasaras mākslas festivālu Točka dostupa (Piekļuves punkts), kas ik gadu norisinās Sanktpēterburgā. Krievu un ārvalstu režisori tajā apgūst dažādas pilsētas teritorijas un iepazīstina skatītājus ar progresīvu, drosmīgu un aktuālu teātri. Iepriekš viņu veidotie uzvedumi ir notikuši tirdzniecības centrā, pamestā kultūras namā, ostas garāžā un citviet, bet šogad par teātra telpu ir kļuvis internets.

"Lugas varoņi dzīvo mūžīgā pašizolācijā un nespēj pārraut atmiņu un traumu apburto loku," par Melnrakstu raksta Starptautiskā vasaras mākslas festivāla pamatprogrammas kurators Aleksejs Platunovs un piebilst, ka Vladislava Nastavševa iestudējums ir par mūžīgo nākotnes gaidīšanu, kura nekad nenotiks, jo mēs vienmēr sastāvam no pagātnes. Šī ir jau otrā režisora satikšanās ar Sergeja Uhanova daiļradi – pirms pieciem gadiem Ģertrūdes ielas teātrī Vladislavs Nastavševs ir iestudējis uzvedumu Melnā sperma par jauna cilvēka pieaugšanu pēc šī krievu autora prozas grāmatas motīviem. Tas ir ticis nominēts Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada mazās formas izrāde.

"Dēls: māt, ko tu dari? Māte: klausos, kā putekļi nosēžas." Savā jaunākajā iestudējumā režisors pievēršas mātes un dēla attiecībām, kurās ienāk mājkalpotāja Aziza un tēva ēna. "Tas ir stāsts par vientuļu māti un viņas dēlu, kura tēvs ir miris pirms trīspadsmit gadiem. Sieviete joprojām nespēj atgūties no aizvainojuma – uz vīru un dzīvi, kas pagājusi garām un ko viņa nav paspējusi izdzīvot. Viņa ir dziļi nelaimīga un līdz ar to iznīcina arī savu dēlu," atklāj Vladislavs Nastavševs un vērš uzmanību, ka šai izrādei ir ne tikai cilvēciskais, bet arī vēsturiskais līmenis – tā ir saruna ne tikai starp paaudzēm, bet arī starp laikmetiem.

Šajā uzvedumā piedalās Veronika Plotņikova vai Darja Fečina (Māte), Maksims Busels (Dēls), Dana Bjorka (Aziza) un Anatolijs Fečins (Tēva ēna), kuri pirmo reizi dzīvē saskārušies ar online mēģinājumu pieredzi. "Aktierim uz skatuves ir jāveic dvēseles striptīzs, kas pats par sevi [ir grūti], bet jaunajos online mēģinājumu apstākļos kļūt atklātākam ir daudz vieglāk," savā pieredzē dalās Maksims Busels. Tuvākās Melnraksta izrādes – 31. maijā, 11., 30. jūnijā, 18., 24. jūlijā plkst. 21.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi teātra mājaslapā www.mct.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja