Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izrāde piecās ainās kā ekskursija

Ar Brasu saistīti mākslinieki uzved Andreja Pumpura Lāčplēsi

Katram Rīgas rajonam ir savi lokālpatrioti, kas jūtas apkaimei piederīgi, atbildīgi un kuriem gribas arī citiem to parādīt, pastāstīt, palepoties. Pateicoties radošo kvartālu konkursam, ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu un piedaloties vietējiem iedzīvotājiem un Rīgas teātru aktieriem, kuri saistīti ar Brasas apkaimi, ir tapusi brīvdabas izrāde Brasa. Pumpurs. Spēks. 

Viena no idejas autorēm ir Inese Auziņa. Vietējā, no Brasas, lai gan bijis apmēram 20 gadu periods, kad dzīvojusi citur. Jau piekto gadu viņa organizē dažādus pasākumus Brasas apkaimē, piemēram, Hospitāļu ielas svētkus, izveidots nodibinājums Kultūras darbnīca, kas pulcē rokdarbniekus un trešo gadu piedalās arī Rīgas domes rīkotajā radošo kvartālu konkursā. "Secinājām, ka citur ir konkrēta vieta, kur cilvēki var sapulcēties, bet mums Brasā īsti tādas vienas vietas kā kultūras centra nav," stāsta Inese Auziņa. "Kad bērni iet skolā, bērnudārzā, tad jau tā iepazīšanās notiek dabiski. Tā nu izdomājām, ka cilvēki, kuri saistīti ar Brasu vai arī agrāk te dzīvojuši, var apvienot savus spēkus un kaut ko radīt."

Jaunās izrādes pamatā ir Andreja Pumpura eposs Lāčplēsis. "Sākumā bija doma, ka aktieri varētu stāstīt gadījumus no savas dzīves. Bet dramaturģiski tas būtu sarežģīti. Meklējām piesaisti. Lielie kapi ir Brasas apkaimes liela daļa – 23 hektāri. Viens no Latvijas dižgariem, kurš te apglabāts, ir Andrejs Pumpurs. Viņa pieminekli veidojis Kārlis Zāle. Un viņa radinieks aktieris Kaspars Zāle arī piedalīsies izrādē," vienu no sakarībām izskaidro I. Auziņa. Viņa uzsver, ka eposs Lāčplēsis ir ļoti mūsdienīgs darbs, kas ir saprotams un interesants arī bērniem. "To lasot, var atrast asociācijas ar šodien notiekošām lietām. Runa ir par to, kādam jābūt valsts vadītājam, kādiem jābūt iedzīvotājiem, kā tiem jāpiedalās nācijas dzīvē. Lāčplēsis ir spēks, ko redzam, un katrā cilvēkā ir Lāčplēsis. Un ir liela atšķirība – vai nedari neko, tikai pasīvi skaties, vai arī izdari vienu soli un paud savu viedokli sabiedrībā, valsts kontekstā."

Izrādes nosaukumā trešais vārds ir "spēks". "Padomju laikos par Brasu bija teiciens: "Brasa – spēks. Visiem – vāks." Mūsdienās nemainīgs ir palicis šis iedzīvotāju spēks. Spēks, kas slēpjas saliedētībā, ikdienas sadarbībā, spējā vienoties kopīgu mērķu īstenošanā," saka Inese Auziņa.

Izrāde būs neparasta, jo nebūs ne skatuves, ne solu rindu skatītājiem. Tā savā ziņā būs ekskursija. Brasa ir īpaša apkaime. Tur slejas jūgendstila ēkas un atrodas simtiem gadu senas vēsturiskas vietas – Kara hospitālis, Lielie kapi, piecas baznīcas. Gids vedīs pa apkaimi, un nozīmīgās vietās tiks izspēlētas teātra ainas. Ceļš būs apmēram 2,5 km garumā – pa bruģi, pa asfaltu, pa zemes ceļiem. Pirmā satikšanās –15. augustā plkst. 19 Hospitāļu ielā 2a, ko vietējie sauc par pieckapeiku skvēru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja