Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Glābj Kurmenes baznīcu

Pie Latvijas–Lietuvas robežas gleznainās Mēmeles krastos Vecumnieku novada Kurmenē ar pacilājošu koncertu svētdien, 6. oktobrī, plkst. 12 Renārs Kaupers, Kaspars Zemītis, Marts Kristiāns Kalniņš, Putnu balle un Jānis Miltiņš aizsāks Kurmenes katoļu baznīcas atjaunotei veltītu labdarības akciju.

Gatavojoties Kurmenes katoļu baznīcas nākamā gada ievērojamajam notikumam – 150 gadu jubilejai, biedrība Kalna svētību kopiena un priesteris Andrejs Mediņš vēlas atjaunot vēsturisko ēku, kas pēdējo 20 gadu laikā ir cietusi no mitruma. Vietas, kuras sastop priesteri Andreju Mediņu, ir laimīgas, jo sastapšanās nozīmē vietu atdzimšanu un jaunu sākumu. Bruknas muiža, Bārbeles skola, tagad arī Kurmenes baznīca.

Reizēm prātam grūti aptvert Mediņa darbaspēju, iedvesmas un spēka apmērus, kas nepieciešami, lai no pamestības augšupceltu vai no jauna izveidotu tik vērienīgas vietas, baznīcas, ēkas. Atjaunodams un sakārtodams fiziskajā pasaulē esošo, viņš nevis ar vārdiem, bet ar neatlaidīgu un mērķtiecīgu darbu apliecina, ka mīlestības spēkam nav robežu. Tādējādi līdz ar ēkām un vietām savu ceļu un atdzimšanu ļauts piedzīvot ikvienam no mums. Atbalstot priestera Andreja Mediņa idejas un labos darbus, viņa aicinājumam arvien atsaukušies arī daudzi Latvijas mūziķi. 

"Man piezvanīja Renārs Kaupers un teica, ka priesteris Andrejs Mediņš aicina muzicēt Kurmenes baznīcā, un es biju ļoti priecīgs, ka šajā laikā neesmu aizņemts un šoreiz arī es varēšu palīdzēt. Tieši šādi mazie projekti, kas neviltoti sirsnīgā mīlestībā sapulcē kopā un uzrunā cilvēkus, ir mana sirdslieta. Ar Renāru šad un tad mēdzam uzstāties tādos pasākumos, arī vispār nereklamētos. Cilvēki svētdienā atnāk uz baznīcu un ir priecīgi pārsteigti un aizkustināti, ka tur viņiem dzied Renārs Kaupers. Viņiem tā ir pavisam negaidīta, skaista dāvana," stāsta ģitārists Kaspars Zemītis. Mūziķis uzsver, ka Andrejs Mediņš ir viens no retajiem, kuriem cilvēki tic un seko. "Viņš ir viens no nedaudzajiem priesteriem, kurš spēj tik dziļi un patiesi uzrunāt un iedvesmot. Viņš ir cilvēks, kurš spēj ar savu personisko piemēru, ar savu dzīvesveidu arī pārējos aizraut līdzi."          

Kurmenes katoļu baznīcas ēkas sienās ir iemetusies brants, grīdām nepieciešams steidzams remonts, lai tās neiebruktu. Pirms diviem gadiem, pateicoties bīskapa Edvarda Pavlovska rūpēm, baznīcai tika uzlikts jauns jumts, bet nepabeigts ir palicis torņu segums. Kurmenes katoļu baznīcā atrodas ērģeļmeistara Frīdriha Vaisenbarna 1870. gadā darinātas ērģeles, kuras diemžēl arī ir cietušas no mitruma. Ieplānots divu gadu laikā atgūt instrumenta dvēseles sākotnējo skanējumu. Blakus baznīcai atradās vecā mācītājmāja, kas draudzei tika atņemta padomju laikos. Pirms sešiem gadiem ēku piemeklēja bēdīgs liktenis – tā tika pamesta un laika gaitā gāja bojā.

Andrejs Mediņš stāsta, ka kopā ar biedrību Kalna svētību kopiena cer tuvākajā laikā rast kopīgu valodu ar novada pašvaldību un atgūt visus baznīcas īpašumus – Kurmenes parku, klētis, ēkas, lai izveidotu vēl vienu sakoptu, skaistu, tūristu novērtētu vietu Leišmalītē. Viņu mērķis ir radīt vietu, kas sniegtu ainavisku, garīgu baudījumu. Kurmenes katoļu draudze kopā ar biedrību Kalna svētību kopiena gatavi darīt visu, lai piepildītu šo sapni un jau nākamajā gadā aicinātu uz sakopto Kurmeni ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet interesentus no visas Latvijas svinēt Pēterdienu.

Biļetes uz labdarības koncertu var iegādāties Bilešu paradīzes kasēs. Ģimenes biļete nopērkama par 25 eiro. Vairāk: https://www.facebook.com/events/377438316267703/.

Top komentāri

O-oo
O
Izskatās,ka šis biznesmens drīz vien pārņems visu Zemgali.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja