Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Izstādes, kino, performances... Izziņo festivāla Zemlika bezmaksas pasākumu programmu

Mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla Zemlika laikā Durbē – 20. un 21. oktobrī – notiks virkne pasākumu, kas apmeklētājiem būs pieejami bez maksas.

Jau kopš pirmā festivāla iekoptā tradīcija līdzās maksas koncertiem dažādās norises vietās Durbē apmeklētājiem ļaut piedzīvot virkni kultūras notikumu bez ieejas maksas turpinās. Divas dienas Latvijas mazākajā pilsētā notiks vizuālās mākslas izstādes, teātra izrāde, filmu seansi un bezmaksas koncerti.

Izstādi Sintētiskas vides optimizācija īslaicīgam priekam tukšajās veikala telpās līdzās pārdotuvei Tev… (Raiņa ielā 29) iekārto mākslinieks Jānis Dzirnieks. Tā apskatāma būs gan piektdien – no plkst. 17.00 līdz 23.00 – gan sestdien, no plkst. 10.00 līdz 23.00.

"Katra grieziena līnija ir improvizētas griešanas kustības ieraksts materiālā, kas pēc tam netiek apstrādāts, nav labojams vai maināms. Visa darbība noris pirms griešanas procesa izpildes definētā laukumā. Izgrieztās līnijas objekta iekšienē savstarpēji krustojas un veido salaiduma vietas, kas šiem objektiem un to elementiem ļauj būt modulāriem un izvietojamiem dažādās konfigurācijās. Izmantojot šo griešanas metodi neveidojas nekādi materiālu pārpalikumi, kas ir it īpaši svarīgi ekstrudētā putuplasta kontekstā, jo tas ir izolācijas materiāls, kas sastāv līdz pat 98% no gaisa — līdz ar to pārstrādei tas ir ļoti neizdevīgs. Tas ir viens no vislētākajiem un demokrātiskākajiem sintētiskajiem polimēriem.

Izgrieztajām formām nav nevienas tiešas reference. Katrs grieziens ir kustības ieraksts materiāla plaknēs, kura telpiskā daļa slēpjas tā iekšienē. Šajā konkrētajā gadījumā formām piemīt barokāls un korozīvs raksturs. Baroks veltīts tiem, kas dzīvo jēlnaftas produktu radītā ekonomiskā pārticībā. Korozīvais raksturs ir saistīts ar šī materiāla izraisītajām negatīvajām sekām un tā plašo/vieglo pieejamību un negatīvo ietekmi uz klimatu.

Konstruktīva likums (Constructual Law – no angļu val.) definē dizaina veidošanos dzīvos un nedzīvos organismos, kā arī sociālajās struktūrās. Jebkurai plūsmai definētā laukumā ir tieksme attīstīties mazākajā pretestības virzienā. Tā rezultātā plūsmai optimizējoties formas kļūst struktuāli sarežģītākas un to raksturs kļūst korozīvāks jeb tās iegūst tēlu, kas manā izpratnē vizuāli asociējams ar ļaunumu.

Izmantot lietotu putuplastu bija lēmums, kas balstīts ne tikai vadoties pēc plākšņu estētiskās kvalitātes un kontrastu starp ievainotajām, putekļainaijām ārējām plaknēm un vibranto iekšpusi, bet arī vērā ņemot vēlmi neatbalstīt plastmasas un naftas industriju kopumā. Tas savā ziņā pastiprina griešanas metodes materiālu bezpāpalikumu nozīmi. Kopumā visa sintētisko polimēru industrija, kas pēc Otrā pasaules kara ir veicinājusi ekonomisko attīstību, pilnībā mainot plašpatēriņa priekšmetu pieejamību, dizainu un kvalitāti, veidojot asociācijas ar utopiska sapņa piepildījumu par pārticību, pašreizējajā realitātē veido morālo saikni ar vides destrukciju, piesārņojumu, kvalitātes trūkumu un degredāciju jeb distopiju," par impulsiem darbu darīšanai stāsta tās autors un VV Foundation, ar kuru sadarbībā šī izstāde Durbē iespējama.

Šī gada festivāla Zemlika vizuālo identitāti, kura pamanāma notikuma afišās, skrejlapās, interneta vidē un, galu gala, uz Nurme Brewery šim gadam darītā alus etiķetēm, ir gleznotāja Daiga Krūze. Viņa radījusi virkni gleznojumu, no kuriem daļa tiražēti minētajos apstākļos, daļa palikusi vienā vienīgā un oriģinālā eksemplārā. Tos visus būs iespēja apskatīt izstādē Saulaina diena, kas festivāla laikā būs ierīkota Durbes vīna darītavas veikaliņā Raiņa ielā 49a. Vērts pieminēt, ka vairāki no festivālam radītajiem darbiem tiks izsolīti.

Abus vakarus bijušās Durbes grāmatnīcas telpās tiks demonstrēts kino. Filmu izlasē šogad iekļautas gan festivālā Riga IFF demonstrētā igauņu režisora Rainera Sarneta (Rainer Sarnet) 2017. gada lente Novembris un pagājušā gada festivāla uzvarētāja – islandiešu režisora Hlinura Palmasona (Hlynur Pálmason) filma Dievzeme, gan nupat, nupat uz ekrāniem nonākusī Aika Karapetjana jaunākā filma – "simbolu drāma ar šausmu kino ielaidumiem" – Bezkaunīgie un ungāru kulta režisora Bēlas Tara (Béla Tarr) 2011. gada nesteidzīgā drama Turīnas zirgs.

Sestdien, 21. oktobrī, plkst. 15.30 Ata Kronvalda Durbes pamatskolas aktu zālē notiks Dirty Deal Teatro viesizrāde Mammu! Režisors un dramaturgs Valters Sīlis izrādē vēlas saprast, ko spējam vai nespējam sev un citiem piedot dzīves laikā.

Izrādes centrā ir Ausma (Inese Pudža), kas pamostas svešā gultā un neatpazīst telpu, kurā atrodas, kā arī nekādi nespēj pakustēties vai piecelties no gultas. Pa Ausmas māju staigā sveša sieviete. Lai gan Ausma nevar pamest gultu, viņa dodas ceļojumā, kas aptver plašu laiku un telpu, un atklāj skatītājiem dzīves stāstu, kuru neizbēgami ietekmējuši Latvijas vēsturiskie notikumi.

"Teātrī reti iespējams darboties šausmu žanrā. Ir grūti radīt sajūtu, ka aktieri uz skatuves ir patiesās briesmās. Tā radās ideja darbam, kurā vismaz pirmās izrādes minūtes atbilst šim žanram. Pieauguši cilvēki briesmu, apjukuma un pirmsnāves brīžos mēdz saukt pēc mammas vai tēta, un tieši šādā brīdī sākas izrāde," teicis Valters Sīlis.

Lomās arī Indra Briķe, Jānis Kronis, Ilva Centere un Vilma Landaus. Izrādes mākslinieks ir Uģis Bērziņš, skaņas dizaina un mūzikas autors ir Gatis Krievāns, bet gaismu mākslinieks – Lauris Johansons.

Lai garantētu sev vietu izrādē, skatītāji aicināti saņemt bezmaksas ieejas kuponu festivāla info centrā, kas atradīsies viesu namā Vecā skola pretim Durbes kultūras namam.

Sestdien dienas vidū ābeļdārzā līdzās vēsturiskajai Ata Kronvalda skolas ēkai pilsētas centrā notiks arī divas muzikālas brīvdabas performances. Ar modulāru skaņu un dzejas sintezēšanu nodarbosies elektropoēzijas apvienība D/z/EJAS, bet ar ambientas elektroniskās mūzikas priekšnesumu uzstāsies Valdis Skarēvičs jeb projekts Neviens.

Biļetes uz festivālu Zemlika nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē – Bezrindas.lv.

Vairāk - Zemlika.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja