Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Krītošo lapu orķestris

Devītais festivāls Zemlika – muzikāli piedzīvojumi, teātris, māksla un dabas veltes divu dienu garumā mazākajā Latvijas pilsētā Durbē 18. un 19. oktobrī.

Visilgāk latviešu valodā savulaik iznākušais preses izdevums Latviešu Avīzes 1845. gadā rakstīja: "Zemlika jeb veļu laiks iesākās ap mūsu Miķeļa dienu un pastāvēja veselas četras nedēļas. Šinīs dienās tie baroja un pamieloja savu mirušu draugu dvēseles, tām visādus ēdienus un dzērienus uz kapiem nesdami..." Mūsdienu cilvēkam izbrīvēt veselu mēnesi šādām nodarbēm būtu pagrūti, bet viena oktobra nedēļas nogale jau devīto gadu daudziem saistās ar mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu Zemlika, kas notiek Durbē – mazākajā Latvijas pilsētā Liepājas pusē –, tāpēc arī dažu ārvalstu viesu turneju sarakstos kā vieta, kur viņi uzstāsies 18. vai 19. oktobrī, minēta Liepāja.

Laiks jau rudenīgi drēgns, un festivāls iemājojis visās vietās, attālums starp kurām pa nodzeltējušajām lapām piebirušo ielu mērojams pāris minūtēs, – pilsētiņas luterāņu baznīcā un kultūras namā, muzejā un bijušajā veikala noliktavā, vēsturiskajā skolas ēkā un vidusskolā, kas abas nes latviešu publicista, valodnieka un pedagoga Ata Kronvalda (1837–1875) vārdu, jo viņš skolojies un lielu daļu sava īsā mūža pavadījis Durbē.

Septiņpadsmit koncertu muzikālās noskaņas gaidāmas visai dažādas, bet pieredze rāda, ka tagad arī par jaunās Ventspils koncertzāles Latvija repertuāru atbildīgā Zemlikas rīkotāja Mika Magones piedāvājums ir kā zīmols, kam var uzticēties, un uz festivālu var doties jaunos muzikālos piedzīvojumos pat nesagatavots. Līdzas ārzemju māksliniekiem no trim kontinentiem festivālā uzstāsies arī mūsu pašu mūziķi – dziesminiece Helēna Kozlova, čelliste Sarma Gabrēna, eksperimentālās popmūzikas projekts Praga II, kurā apvienojušies elektroniskās mūzikas meistars Kašuks un basģitārists Aleksis Luriņš.

Sestdienas rītā notiks arī par tradīciju kļuvušais zemnieku, amatnieku un videi draudzīgu pārstrādātāju ražojumu tirgus, kurā piedalīsies Durbes un novada, kā arī tuvējo kaimiņu saimniecības, lai tirgotu un izrādītu gada laikā izaudzēto, darbnīcās un ražotnēs paveikto. Festivāla laikā skolas ēdamzālē darbosies oficiālais festivāla restorāns Terapija, kura ēdienkarte tiks veidota, izmantojot lielākoties Durbes novadā izaudzēto, izslaukto, sasieto un citādi saražoto.

Līdzās koncertprogrammai notiks arī vairāki bezmaksas pasākumi – vizuālās mākslas izstāde, performance, teātra izrāde un kino. Trešo gadu Durbē būs skatāma Viļņas mākslas galerijas AV17 kūrēta izstāde. Šoreiz tā būs astoņu lietuviešu mākslinieku grupas izstāde ar nosaukumu Infūzija – skulptūras, objekti un instalācijas bijušā veikala telpās un noliktavā Durbes centrā, Raiņa iela 29.

Sestdien, 19. oktobrī, plkst. 13.30 sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas centru Kim? un Sabiedrības integrācijas fondu Durbes muzejā notiks radošā darbnīca D/z/eja – par ilgtspējīgu sadarbību un tās turpinājumiem. Seši dalībnieki, no kuriem divi ir no Krievijas, viens no Ukrainas un trīs dzimuši Latvijā, secinājuši, ka viņus vieno klasiskā krievu rakstnieka Aleksandra Puškina Pasaka par zelta zivtiņu, kas vēsta, ka, vēloties pārāk daudz, tu beigu beigās paliec bez nekā.

19. oktobrī plkst. 19.30 A. Kronvalda Durbes pamatskolas sarīkojumu zālē notiks Dirty Deal Teatro viesizrāde Pēc grāmatas motīviem. Valtera Sīļa dramatizētais un režisētais skatuves darbs ir stāsts par draudzību starp diviem pavisam jauniem cilvēkiem – tā ir ārkārtīgi īsa, bet spēj atstāt iespaidu uz visu atlikušo dzīvi. Izrādē piedalās aktieri Jānis Kronis un Alise Danovska. Ņemot vērā ierobežoto sēdvietu skaitu, apmeklētāji aicināti izņemt bezmaksas ielūgumus festivāla infocentrā Durbes pamatskolā (Skolas ielā 5a).

Sadarbībā ar Rīgas Starptautisko kinofestivālu Riga IFF festivālā Zemlika paredzēta arī kinoprogramma, kas tiks rādīta veikala Tev… pagalmā esošajā noliktavā. Tajā varēs noskatīties filmas Ziemas brāļi (Vinterbrødre, režisors Hlinurs Palmasons, Dānija, 2017), Zem koka (Undir trénu, režisors Hafsteinns Gunnars Sigurdsons, Islande, 2017), Zoodārzs Delta (Spec. Žvėrynas, režisors Andrjus Lekavičs, Lietuva, 2019) un Telma (Thelma, režisors Jūakims Trīrs, Norvēģija, 2017).

Festivāls Zemlika

Durbē 18.–19.X

Biļetes bezrindas.lv EUR 26

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja