Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Līvbērze un purva bērni

Dailes teātra lugu konkursā Austrumi ienāk Latvijā. Patvērums un (ne)satikšanās pirmo vietu ieguvis dramaturgs Aleksejs Ščerbaks ar lugu Līvbērze.

Viņš saņēma naudas balvu 5000 eiro apmērā (pirms nodokļu nomaksas). Pirms astoņiem gadiem Dailes teātrī tika iestudēta dramaturga luga Pulkvedis Pilāts, kuras režisors bija Mihails Gruzdovs. Viņa darbi uzvesti arī Nacionālajā, Jaunajā Rīgas un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.  

Otrajā vietā ierindojās Dailes teātra aktieris Artūrs Dīcis ar lugu Purva bērni. Viņš ieguva naudas balvu 2600 eiro apmērā. Jāatgādina, ka pagājušā gada sākumā aktieris triumfēja Latvijas Nacionālā teātra lugu konkursā ar darbu Lidojošais Travolta. Gan Līvbērze, gan Purva bērni tiks iestudēti Dailes teātrī 2017./2018., 2018./2019. gada sezonu laikā. 

Dailes teātra lugu konkursā tika pasniegtas arī četras veicināšanas balvas, katra no tām – 600 eiro apmērā (kopējais balvu fonds bija 10 000 eiro). Šīs balvas piešķirtas radošajam duetam Ingai Gailei un Jānim Balodim par lugu Afganistānis, Rodžeram de Kūram par lugu Nūra, Aivai Birbelei par lugu Bērni, kā arī Dinai Zoldnerei par lugu Vētrasputns.

"Tas ir futūristisks ārprāts, kurš varētu kļūt par pamatu izcilam romānam," Dinas Zoldneres darbu raksturoja žūrijas pārstāve Dailes teātra literārā padomniece Evita Mamaja. Tajā darbojās arī Dailes teātra direktors Andris Vītols, Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Dž. Dž. Džilindžers, režisors Dmitrijs Petrenko un aktieris, režisors Intars Rešetins. Šis Dailes teātra lugu konkurss, kuram tika izraudzīta tēma Austrumi ienāk Latvijā. Patvērums un (ne)satikšanās, tika izsludināts pagājušā gada sākumā ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas piešķirtā finansējuma atbalstu oriģināldramaturģijas attīstībai Latvijā (tas ir viens no notikumiem, kurš tiek realizēts, gatavojoties valsts simtgades svinībām). 

Tēmas izvēles pamatojums bija mudināt diskusiju par attiecībām, konfliktu un iespējamo sintēzi starp savējo un svešo, mājām un emigrāciju, apliecinājumu un noliegumu. Žanra izvēle bija brīva (Alekseja Ščerbaka luga ir drāma). Dailes teātra direktors atklāja, ka konkursam tika iesniegti 32 darbi, kuru autoru vidū ir gan pazīstami, gan arī jauni vārdi.

"Sākot šo konkursu, es nezināju, ko gribu lasīt, bet zināju, ko es negribu – par nabaga Muhammedu, kurš, pārvarot dzīvības draudus, ir ieradies Latvijā un dzīvo Muceniekos vai citā miestiņā, bet riebīgie latviešu bauri sauc viņu par spridzinātāju un negrib pieņemt," sacīja Evita Mamaja. Diemžēl šādu lugu ir bijis trešdaļa. 

"Kad tu lasi jau desmito šāda veida darbu, pārņem bailes par to, cik trafareta ir cilvēku domāšana, tāpēc man ir liels prieks, ka laureātu lugām šādas pazīmes nav," atzina Dailes teātra literārā padomniece un piebilda, ka par uzvarētāju viņi vienojušies ātri, savukārt par pārējiem notikusi diskusija, jo katram bijuši savi favorīti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja