Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Mūzas apmetas Zirgu ielā 1

Vecrīgā atklās jaunu vietu mākslai, mūzikai un teātrim 3 māsas

Labas ziņas. Vecrīgā atvērta nevis kārtējā Laimētava, bet atkarota vēl viena jauna telpa kultūras norisēm. 3 māsas Zirgu ielā 1 atklās 30. septembrī ar muzikāli poētisku spēli Būt... Šekspīram. Tā intriģē ar radošo grupu: komponists Mārtiņš Brauns, bijušais Valmieras Drāmas teātra aktieris Ivo Martinsons, Andris Gross, Egija Silāre, mūziķi Guntars Prānis, Elizabete Balčus un Erna Daugaviete.

Labs sadarbības paraugs

Kultūras telpa 3 māsas iekārtota leģendām apvītajā ēkā Vaļņu ielā 9, kādreizējā Mākslas darbinieku namā, kas kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem bijis kā radoša oāze un jaunu ideju laboratorija, daudzus gadu desmitus vienkopus pulcējot aktierus, rakstniekus, mūziķus un māksliniekus.

3 māsu saturu veidos Ditas Balčus projektu teātris, kas rada nekomerciālus projektus, iesaistot profesionālus māksliniekus, sadarbībā ar Kulturmarka.lv, kas jau vairāk nekā 10 gadu īsteno mūzikas festivālus, koncertus un teātra izrādes dažādās vietās Latvijā. Piemēram, izrādes par spilgtām personībām pasaulē un Latvijā – Benjamiņa. Kā dzīvot modernam cilvēkam, Pauļuks. Rāmji, Parīze–Rīga–Parīze, Aisedora. Baskājainā dejotāja u. c. "Gaumīgi, vajadzīgi, inteliģenti," Kulturmarka.lv producētās izrādes, kas patīkami atšķiras citu projektu teātru piedāvājumā, raksturo Dita Balčus. Savukārt Ditas Balčus teātra stiprākā kārts ir bērnu izrādes. Piemēram, Ojāra Vācieša jubilejas gadā veidotā izrāde Kas par traku, tas par traku (oktobra repertuārā) nominēta Spēlmaņu nakts balvai.

Producente Laila Baumane (Kulturmarka.lv) atceras, ka 80. gados viņas tēvs – žurnālists un diplomāts Aivars Baumanis – Mākslas darbinieku namā rīkojis mūzikas un kino lektorijus, uz kuriem garās rindās nācies stāvēt pat pašai. Tomēr par Mākslas darbinieku nama renesansi 3 māsas gluži uztvert nevajadzētu. Savukārt trešā sadarbības partnere – Starptautiskā teātra institūta Latvijas centra vadītāja Brigita Siliņa – saredz šeit labas iespējas starptautiskajām meistardarbnīcām.

3 māsu apmēram 120–150 skatītāju lielās zāles centrālais interjera priekšmets ir dizaina zīmola Recycled.lv veidota stikla lustra ar piekariņiem, kas piestāv 3 māsu saimnieču sievišķīgajai pasaulei.

Manta, Sus Dungo, džezs

3 māsu repertuāru noteiks Ditas Balčus trīs meitas. Egija Silāre, kura šobrīd Latvijas kultūras akadēmijā studē režiju, rūpēsies par teātri, čelliste Kristiāna Abiļeva – par mākslu, kā pirmo viņa piedāvās Edmunda Lūča gleznu izstādi, bet Elizabete Balčus izvēlēsies mūzikas koncertus.

"Skanēs tas, kas patīk man pašai, māsām un draugiem," E. Balčus repertuāra plānošana savā vienkāršībā vieš uzticību. Tā būšot gan indie, gan klasiskā mūzika, gan džezs. Tuvākie muzikālie notikumi – grupu Manta, Sus Dungo un Kodek koncerti, kā arī pašas Elizabetes Balčus autormūzikas vakars. Plānotas arī jaunas pirmizrādes – jauniešiem par 90. gadu notikumiem Re:Atmoda un dzejas izrāde Magones un kartupeļi u. c.

Plašāk: www.ditasbalcusteatris.lv. Biļetes – Biļešu paradīzes kasēs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja