Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Druvietes firmas zīme

Inas Druvietes atgriešanās izglītības ministres postenī tiek sagaidīta ar diametrāli pretējām izjūtām. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) groži filoloģijas profesores Inas Druvietes rokās atkal ir negaidīti nonākuši pēc astoņu gadu pārtraukuma. Vaicāta, vai nācies ilgi domāt, pirms viņa uzņēmās vadīt problemātisko un patlaban tik neiekāroto nozari, Druviete lietišķi atbild: "Es to uzskatīju par savu pienākumu, jo zināju, ka varu to paveikt."

Lietišķums, nedaudz piesardzīga atturība un literāri pareizais runas veids, kas izklausās teju pēc diktāta, ir ministres firmas zīme. Viņas atgriešanās nozares vadībā tiek sagaidīta ar diametrāli pretējiem viedokļiem. Vieniem šķiet, ka Druvietes vadības stils patlaban būs tieši laikā, citi ir nobažījušies, ka nozarē gaidāma stagnācija. 

Durvis uz politiku filoloģei Druvietei 2002.gadā pavēra Jaunā laika dibinātājs Einars Repše. "Es biju viena no tām, kura nevis pieteicās pati, bet kuru uzrunāja Einars Repše. Bez liekas šaubīšanās es arī piekritu, jo tiešām sapratu, ka man politikā ir skaidra niša. Es runāju tikai par jautājumiem, kurus pārzinu. Tātad tie ir valodas jautājumi, izglītība un zinātne. Uzskatu arī, ka universāls politiķis ir visai apšaubāms jēdziens," apgalvo Druviete. 

Konkrētus uzskatus par to, kādam jābūt politiķim, tagadējā ministre skaidri pauda arī uzreiz pēc nonākšanas uz politiskās skatuves - toreiz viņa atteicās kopā ar citiem Jaunā laika politiķiem doties uz Doma baznīcu, lai tur zvērētu uzticību vēlētājiem. "Es nevaru rīkoties pretēji savai pārliecībai. Domāju, ka politika un cilvēka reliģiskā pārliecība ir šķiramas lietas," tagad saka Druviete. Nevienai reliģiskajai konfesijai viņa nepieder, taču tuvāka ministrei šķiet latviskā dzīvesziņa.

Vienotības aprindās Druviete nebija vienīgā, kuras līdzšinējā pieredze un zināšanas ir atbilstošas izglītības un zinātnes ministra amatam. Tomēr tieši viņas izraudzīšanās tiek uztverta teju pašsaprotami. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāte Janīna Kursīte uzskata, ka Druviete piemīt viss nepieciešamais, lai varētu nostabilizēt viņas priekšteča Roberta Ķīļa laikā "sašūpoto izglītības un zinātnes kuģi". "Es negribu veidot superideālas ministres portretu, bet viņai ir stāja, mugurkauls un zināšanas. Man nav gadījies redzēt, ka viņai būtu izsists pamats zem kājām," saka Kursīte, kura Vienotībā, tāpat kā Druviete, pārstāv tā dēvēto profesoru grupu. "Patīkami ir tas, ka sarunas ar viņu ir nevis monologs, kā tas bija Ķīļa laikā, bet dialogs."

Taču visus Druviete pārliecināt nespēj. Daļa ministres pozitīvo skatījumu uztver kā signālu, ka viņas ministrēšanas laikā nozarē ir gaidāma stagnācija. Biedrības Vecāki par izglītību pārstāvi Janu Simonovsku uzmanīgu dara Druvietes izteikumi, ka Latvijā nepastāv sliktas skolas. Simonovska norāda, ka vecākus skolās satrauc daudzas lietas, ko nepieciešams mainīt un uzlabot. Viena no tām ir skolu vidē sastopamā vardarbība, kas Latvijā ir salīdzinoši augstā līmenī. "Skolas vide atstāj milzīgu ietekmi uz mācību rezultātiem. Mēs varam dot vislabāko saturu, bet, ja būs problēmas skolas vidē, nekādu rezultātu no tā nebūs. Visās valstīs tagad runā par pārmaiņām, pat Somija runā par pārmaiņām."

Druviete atzīst, ka arī viņu "neapmierina vairākas parādības izglītības sistēmā", bet ministre paliek pie tā, ka Latvijā sliktu skolu nav. "Man ir pilnīgi cita pieeja problēmu risināšanai. Varat to saukt par pozitīvismu, varat to saukt par cilvēkmīlestību. Bet es esmu pārliecināta, ka tikai šādā veidā var darboties izglītības sistēmā. Tur nedrīkst darboties mizantrops, jo tādā gadījumā rezultātu nebūs," viņa netieši pretstata sevi eksministram Robertam Ķīlim. Pēc augstskolu pārstāvju teiktā var noprast, ka arī viņiem Druvietes atgriešanās ministres krēslā ļauj uzelpot un atslābināt kaujai savilktās dūres. Tiesa, pozitīvais vērtējums no augstskolu puses ir jāskata kontekstā ar viņas radikālo priekšteci Robertu Ķīli, kura demisija lika atviegloti nopūsties daudziem nozares spēlētājiem.

Savukārt minētais Ķīlis savu kritisko viedokli par Inu Druvieti nav mainījis. Sākotnēji, komentēdams viņas atgriešanos ministres krēslā, Ķīlis gan bija maigāks, nekā ierasts. "Diemžēl vai par laimi, bija izveidojušās situācijas, kurās mēs ar Druvietes kundzi par vairākiem jautājumiem bijām opozicionārās pozīcijās. Viņas atgriešanās ir simbolisks vēstījums, ka straujas pārmaiņas diez vai būs gaidāmas. Praktiskā nozīmē tas tā arī var nebūt." Taču pēc dažām dienām, kad Druviete piedalījās Latvijas Pašvaldību savienības Izglītības un kultūras komitejas sēdē, Ķīlis mainīja savu viedokli. Uzrunājot uz sēdi sanākušos, Druviete pauda, ka Latvijas izglītības kvalitāti noteiks pedagogu atalgojums un skolu tīkls. Ķīlim tas lika kļūt sev raksturīgi kritiskam, jo, viņaprāt, izglītības kvalitātes celšanā būtiskākas ir citas lietas. "Pēc šodienas Inas Druvietes paziņojuma par to, ka kvalitāte izglītībā nāks no algām un skolu tīkla, man ir jāmaina savs viedoklis - viņai ir daļēji ierobežotas spējas orientēties laikā un telpā," eksministrs atrakstīja īsziņā.

Visu rakstu par to, kā Ina Druviete gatavojas tikt galā ar izglītības problēmām, kā arī to, kāda ministre ir, aizverot kabineta durvis, lasiet žurnāla Sestdiena 28. februāra - 6. marta numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Iegūglē, kas ir Kobeins

Izrāde Jelgava ’94 liek ne tikai domāt par to, kāds tu pats biji 14 gados, bet arī ir principiāls solis tā virzienā, lai padarītu Leļļu teātri par vietu, kur nāk ne tikai bērni

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata