Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kreiseru likstas pie Liepājas

Kad 1914.gada 28.jūnijā serbu nacionālista Gavrilo Principa raidītās lodes nogalināja Austroungārijas troņmantnieku erchercogu Franci Ferdinandu, pāri pasaulei sāka velties Pirmā pasaules kara vilnis vai arī, kā citreiz to sauc, Lielais karš.

Tas sevī ierāva aizvien vairāk valstu un cilvēku, ieskaitot arī Latviju un tās iedzīvotājus, kas toreiz atradās Krievijas impērijas sastāvā. Karš  ilga no 1914. līdz 1918.gadam, un viens no iespaidīgiem kauju reģioniem bija Baltijas jūra, kur savas attiecības steidzās kārtot gan angļi, gan vācieši, gan krievi. Atšķirībā no iepriekšējiem kariem toreiz uz jūras parādījās arī jauna ieroču šķira — zemūdenes — un lielos daudzumos kā aizsardzības līdzeklis tika izmantotas jūras mīnas. 

Gandrīz pēc 100 gadiem

Aleksejam Kravčukam, zemūdens peldēšanas kluba Divesport vadītājam, jau sen bija zināms, ka kaut kur pie Liepājas ir nogrimis vācu kreiseris Prinz Adalbert. Klīst pat nostāsti par to, ka kuģu rūmē guļot piecdesmit kilogramu zelta — stieņos! Alekseja rīcībā bija aptuvenās kuģa nogrimšanas koordinātas. Bet diemžēl jūrā ar aptuvenām koordinātām kaut ko sameklēt ir tas pats, kas meklēt adatu siena kaudzē. Bet te nu liktenis izspēlēja joku — vienam no nirējiem ceļš krustojās ar kādu vecu zvejnieku, kurš stāstīja, ka tieši tajā jūras rajonā, kas viņus interesē, viņš zinot vienu vraku, turklāt precīzu vietu, kur tas guļot.

2010.gadā Alekseja Kravčuka vadībā tika apsekots zvejnieka norādītais jūras rajons. Un tik tiešām apstiprinājās fakts par vraku, kurš atrodas apmēram četrdesmit kilometru no Liepājas un guļ astoņdesmit metru dziļumā. Tajā pašā gadā tika pieņemts lēmums vēsturisko vraku apmeklēt. Taču bija skaidrs, ka niršana būs saistīta ar zināmu risku un darbošanās tik lielā dziļumā prasīs īpaši augstu sagatavotības pakāpi, aprīkojumu un speciālus elpošanas maisījumus. Nirēju un atbalstītāju grupā darbojās Vasilijs Martinovs, Sergejs Kravčuks, Sergajs Zavadskis, Vadims Buharins un, protams, Aleksejs Kravčuks. Grupa ieradās Liepājā un, sagaidot labvēlīgus laika apstākļus, 2010.gada 5.augustā devās uz vraka atrašanās vietu.

Pateicoties labai organizācijai un nirēju teicamajai sagatavotībai, operācija noritēja pēc plāna un bez nepatīkamiem pārsteigumiem. Redzētais pārsteidza visas prognozes.

Visu rakstu par atradumiem Baltijas jūras dzelmē lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata