Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Papardes zieds viedtālrunī

Jau izsenis viena no romantiskākajām Līgo nakts tradīcijām bijusi papardes zieda meklēšana. Taču mūsdienu Jānis un Līga māņiem netic un mīlu drīzāk meklēs telefona ekrānā, lietotnē Tinder.

Iepazīšanās aplikācijas sākotnējā auditorija bijusi amerikāņu studenti, taču laika gaitā lietotnes piekritēju pulks paplašinājies ne tikai demogrāfiskā mērogā, bet arī starp robežām. Tinder lietotāju skaits pērnā gada nogalē pārsniedzis 50 miljonus visā pasaulē. Un beidzot tas sasniedzis arī Latvijas brīvo siržu viedtālruņus.

Tinder īpašnieki ir kompānija IAC/InterActiveCorp, kuras īpašumā ir arī tādas iepazīšanās platformas kā Match.com, OkCupid un MeeticGruoup. Aplikāciju 2012.gadā izveidojuši amerikāņi Šons Reds un Džastins Matīns. Puiši iepazinās 2004.gadā, studējot Dienvidkalifornijas universitātē. Vēlāk Reds komandā pieaicinājis arī savu paziņu Džonatanu Badīnu, kurš atbild par pašu produktu un lietotāju darbībām.

Strauju popularitātes vilni aplikācija piedzīvoja 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu laikā, kad lietotāju skaits palielinājās par 400% procentiem. Taču ne tikai tādi pasaules klases sportisti kā ASV snovbordists Džeimijs Andersons, bet arī citas slavenības atzinušas, ka mēdz ieskatīties Tinder piedāvājumā. Un, atsaucoties uz vairāku zvaigžņu lūgumiem, līdzīgi kā portālā Twitter, arī Tinder pērn tika ieviesta apstiprināto lietotāju profilu sistēma. Tādas slavenības kā dziedātājs Eds Šīrans, popdīva Britnija Spīrsa un pat šķietami nesasniedzamais Leonadro di Kaprio atzīst, ka pa reizei ieskatās parasto cilvēku brīvo siržu klāstā.

Aplikācija, kuras nosaukums apzīmē viegli uzliesmojošu materiālu, darbības princips ir vienkāršs. Nepatīk tas, ko tu redzi? Triepiens pa kreisi! Patīk ― triepiens pa labi. Ja jūtas ir abpusējas, parādās svinīgais paziņojums Tā ir saderība! (It’s a match!),  un abi lietotāji var nodoties privātai apspriedei tērzētavas formātā. Lai kļūtu par Tinder lietotāju, jābūt reģistrētam sociālajā vietnē Facebook. No turienes lietotne arī gūst visu tinderošanai vajadzīgo informāciju (profila bildes, draugu sarakstu, intereses). Tas zināmā mērā atvieglo laikietilpīgo reģistrācijas procesu, turklāt šādi lietotājs informāciju par sevi nevar izpušķot vai sagrozīt, kā tas ierasts citos iepazīšanās portālos.

Iepazīšanās, vadoties pēc personu ievietotajām fotogrāfijām, var šķist aprobežota. Taču Tinder veidotāji apgalvo, ka šādi cilvēkus var iepazīt pat labāk nekā reālajā dzīvē. Satiekoties uz ielas, vērtējums par otru tiek veidots, spriežot pēc tā, kā cilvēks izskatās un kāda ir viņa ķermeņa valoda, savukārt lietotnē katrs pats var noteikt, ko vēlas par sevi atklāt citiem. 

Savukārt psihoterapeite Ilze Sestule uzskata, ka šādu iepazīšanos nekādā ziņā nevar salīdzināt ar reālo dzīvi. "Reālajā dzīvē tiekoties viss notiek ātrāk. Uzrunājot kādu bārā, tiek pārmīti pieci teikumi, kas ļauj saprast, vai tur ir potenciāls vai nav. Taču internetā var spēlēties pat mēnesi, apaudzējot situāciju ar dažādām fantāzijām."

Psihoterapeite arī atzīmē, ka virtuālās vides sniegtā informācija ir mākslīga, jo katrs rada tādu attieksmi, kādu pret sevi vēlas sagaidīt no citiem. Nereti radītais priekšstats var izrādīties mānīgs un otra nodomi var tikt pārprasti. "Ja meitene uztaisās par baigo beibi, kaut reālajā dzīvē ir naiva, nepieredzējusi pelēkā pele, tad puisis arī uztver viņu kā īslaicīgu izklaidi. Tai pašā laikā meitene jau var būt pamatīgi ieķērusies puisī, kas lasa Raiņa dzeju, tikai tāpēc, ka viņam pie interesēm tā rakstīts," situācijas bīstamību skaidro Sestule. 

Kopš šā gada aprīļa tinderieši savus profilus var savienot ar bilžu aplikācijas Instagram kontu. Bilžu lietotnē parasti tiek ievietoti foto, kuru galvenais kritērijs ir estētisms. Vienalga, vai tas būtu brokastu šķīvja saturs, skats pa istabas logu vai pašbilde vannas istabā ― visam jāizskatās perfekti. "Cilvēks kļūst nelaimīgs, jo bildē atainotās fantāzijas par ideālo dzīvi nesakrīt ar realitāti," skaidro Sestule. 

Visu rakstu par aplikāciju Tinder lasiet žurnāla Sestdiena 19. jūnija numurā! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata