Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SestDienas receptes: Garšīgas Lieldienas!

Turpinot dzīvoties pa mājām, nedrīkst tomēr aizmirst arī par svētkiem. Lieldienas ir klāt! Pulcēšanās, kopīga olu ripināšana parkos un šūpošanās šogad daudziem izpaliks, tāpēc atliek jauka pasēdēšana pie ģimenes galda. Tad nu cenšamies pagatavot kaut ko garšīgu un lieldienīgu, tāpēc šoreiz – vitaminizēti un vienlaikus sātīgi dārzeņu salāti ar olām, tunci un anšoviem, bet desertā – burvīga siera kūka ar banāniem.

Lai visiem priecīgi, un neaizmirstam arī turpmāk dūšīgi sportot!

Svētku salāti

Smuki, bagātīgi salāti, kas greznos galdu, sildīs prātu un būs brīnišķīgs veids, kā uzreiz izmantot olu karos cietušās olas. Neko citu var arī negatavot, jo salāti, lai arī bez liekiem taukiem, ir sātīgi un būs kā labs pamatēdiens, nevis piedeva.

20 minūšu/ 4 porcijas/ vienkārši

Sastāvdaļas: 

  • romiešu salātu galviņa vai ledussalāti
  • pa pusītei krāsainās paprikas (zaļa, sarkana, dzeltena)
  • 4 vidēji tomāti
  • 1 gurķis
  • 1 neliels sarkanais sīpols
  • 1 kārbiņa tunča eļļā
  • 4 cieti vārītas olas
  • anšovi
  • melnās olīvas
  • svaigs baziliks

Gatavošana

1. Romiešu salātlapas vai ledussalātus saplucina bļodā. Gurķi sagriež šķēlītēs, tomātus daiviņās, papriku slaidos gabaliņos un liek uz salātiem bļodā (maisīt nevajag!).
2. Pa virsu samētā melnās olīvas, kārto vārīto olu daiviņas un izvieto kādus 10 anšovus. Tad plānos pusgredzenos sagriež sīpolu, ko pārkaisa salātiem.
3. Vēl tikai izdala pa salātiem tunci un bazilika lapiņas. Sāli parasti nevajag, jo anšovi, olīvas, tuncis un mērcīte jau ir pietiekami sāļi, bet melnie pipari neskādēs. Klāt lieliski garšos arī kraukšķīga maizīte, piemēram, bagete.
4. Salātu mērcei: 3 daļas olīveļļas, 1 daļa baltvīna etiķa, sinepes pēc garšas (labāk ar graudiņiem) un sāls, pipari pēc sajūtas. Mērci var variēt, pievienojot ķiploku un vēl kādas garšvielas. Visas sastāvdaļas sajauc, bet nemaisa iekšā salātos lielajā bļodā – mērci katrs pārlej savā šķīvī.

Tuncī arī konservētā veidā saglabājas vērtīgās omega 3 taukskābes, tas satur vērtīgas minerālvielas un vitamīnus. Arī anšovos ir dažādi labumi: kalcijs, fosfors, varš, selēns, jods. Ēdam uz veselību!


Banānu siera kūka

Vienkārši pagatavojama, garšīga kūciņa Lieldienu galdam! Ja vēlaties to baudīt Lieldienu rīta brokastīs, iesaku izcept jau iepriekšējā dienā, jo kūka jācep gandrīz stundu un tikpat ilgi pēc tam vēl jāatpūtina krāsnī.

2 stundas/ 8 porcijas/ viegli

Sastāvdaļas:

  • 80 g sviesta
  • 160 g sviesta cepumu
  • 3 gatavi banāni
  • 1 ēd. k. citrona vai laima sulas
  • 60 g pūdercukura
  • 1 tējk. vaniļas cukura
  • 500 g liesa biezpiena
  • 3 olas

Gatavošana
1. Cepumus smalki sarīvē, saberž piestā vai sasmalcina ar dārzeņu smalcinātāju. Ieslēdz krāsni, lai sakarst līdz 180 grādiem.
2. Katliņā uz nelielas uguns izkausē sviestu, pievieno cepumiem un ar tīriem (!) pirkstiem samīca viendabīgā mīklas masā.
3. Cepamformai (apm. 20 cm) izklāj apakšu ar cepampapīru, ietauko ar sviestu malas un vienmērīgi izspaida mīklu pa pamatni. Liek sakarsētajā krāsnī un apcep 10 minūšu.
4. Tikmēr sablendē banānus ar pūdercukuru, vaniļas cukuru un citrona sulu. Iemaisa biezpienu ar olām un mazliet vēl pablendē, īpaši, ja biezpiens ir tāds rupjgraudains.
5. Formu ņem ārā no krāsns, lej iekšā biezpiena masu, liek atpakaļ krāsnī un cep 60 minūšu. Tad izslēdz krāsni, bet kūku vēl stundu neņem ārā. Pēc stundas sauc bērnus talkā un jautri dekorē pēc gaumes un saprašanas. Svētki var sākties!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata