Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Cepti un saulē kaltēti

Atkarībā no pagatavošanas veida tomāti garšo dažādi – svaigiem ir savs šarms, cepti iegūst cita dziļuma nianses, bet saulē kaltēti ir pavisam koncentrētā garšā. Šoreiz viena recepte ar ceptiem tomātiņiem, otra – ar saulē kaltētiem.

Uzkoda Vidusjūras stilā

Vienkārši pagatavojama, ļoti garda uzkoda atlikušajiem vasaras vakariem. Saulē kaltētos tomātus es vienmēr cenšos iepirkt ārzemēs – bez eļļas un garšvielām. Tad, kad ievajagas, tos apleju ar verdošu ūdeni, vismaz pusstundu izmērcēju, nosusinu un lieku eļļā un garšvielās pats, pievienojot apceptas cukīni šķēlītes un ķiploku.

 

Pagatavošanas laiks: ievilkšanās laiks (vēlams pāris stundu, vislabāk uz nakti)

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Daudzums: patīkama izmēra trauciņš ar uzkodu

 

Sastāvdaļas:

  • liela sauja saulē kaltētu tomātu
  • 1–2 nelieli, tvirti cukīni
  • laba olīveļļa
  • 2–4 ķiplokdaiviņas (cik nu ķiplokainu vēlas)
  • šķipsna Provansas garšvielu

Pāri palikušo eļļu, izmanto salātos un citos ēdienos – tā būs bagātinājusies ar ķiploku un garšvielu aromātiem.

 

Pagatavošana:

1. Ja nav pieejami sausi saulē kaltētie tomāti, var ņemt arī no burciņām eļļā, bet, tā kā tajās pārsvarā lietota saulespuķu eļļa, iesaku uzlabot recepti. Tomātus izķeksē no eļļas, notecina.

2. Tikmēr apmēram puscentimetru biezās ripiņās sagrieztus cukīni izkārto vienā kārtā uz cepešplātnes un 220 grādos sakarsētā cepeškrāsnī izcep zeltaini brūnus.

3. Kad cukīni padzisuši, piemērotā traukā pamīšus kārto ar kaltētajiem tomātiem, plāni sagrieztām ķiploka šķēlītēm, pa starpām pārkaisot Provansas garšvielu.

4. Visu pārlej ar labu, aromātisku olīveļļu tā, lai nosedz, pārklāj trauku ar foliju un liek plauktā istabas temperatūrā uz pāris stundām vai uz nakti, lai garšas savelkas.

Pasniedz ar kraukšķīgu maizīti, ļoti garšīgi arī pie pastas. 


Forele tomātos & Co

Neliela forelīte, sauja ķirštomātiņu, maigi pikantais fenhelis, olīvas un – elegantas, ātri pagatavojamas vasaras vakariņas ir galdā! Tomātus droši var likt arī vairāk, tie ir ļoti gardi arī tad, kad padzisuši.

 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Sarežģītības pakāpe: viegli

Daudzums: 1 porcija

 

Sastāvdaļas:

  • 1 maza, svaiga forelīte
  • olīveļļa
  • sauja ķirštomātiņu
  • sauja melno olīvu
  • pāris šķēļu fenheļa
  • šļuciņa sausā baltvīna
  • 10 g sviesta
  • pāris laima šķēlīšu
  • sāls, pipari pēc garšas

Ķirštomātiņu vietā var ņemt arī citus gatavus, smaržīgus tomātus, sagrieztus mazākos gabaliņos.

 

Pagatavošana:

1. Forelīti apsāla un appiparo, liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepampapīru. Zivs vēderā ieliek laima šķēlīti, bet uz zivs sviesta gabaliņu un arī laima šķēlīti.

2. Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm, olīvas arī, fenheli sagriež strēmelītēs. Visu kārto apkārt zivij.

3. Pārkaisa dārzeņiem sāli un piparus, pārslaka ar olīveļļu un baltvīnu, arī zivtiņu.

4. Cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 20–25 minūtes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata