Karaliskās garneļmaizītes
Burvīga uzkoda gan brokastīs un launagā, gan vakarā pie glāzes baltvīna! Ja nav pieejamas lielās garneles, var iztikt arī ar mazajām, tikai tās nevajag cept. Lai labi garšo!
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 1 - 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 1 gatavs avokado
- 50 g aitas siera Feta
- mazliet citrona sulas
- mazliet labas olīveļļas
- svaigi malti melnie pipari
- pāris aromātisku, saldu ķirštomātiņu
- sāls pēc garšas
- škipsna oregano
- pāris lielo garneļu (nevārītas, pelēkās)
Aitas siera vietā var lietot arī mīksto kazas sieru – ļoti iederīgas būs kazas siera bumbas ar ķiplokiem.
Garneļu iemarinēšanai:
- mazliet citrona sulas
- šķipsna kumīna sēklu
- olīveļļa
- 2 ķiplokdaiviņas
- 2 mazas lauru lapas
- sāls, svaigi malti melnie pipari
Pasniegšanai apgrauzdētas mīļākās maizes šķēles
GATAVOŠANA
1. Bļodiņā ar dakšiņu saspaida aitas sieru ar nomizotu avokado. Piespiež mazliet citrona sulas un piepilina olīveļļu, samaisa viendabīgā masā.
2. Garnelēm pārslaka citrona sulu, šķipsnu kumīna sēklu, pievieno divas mazas lauru lapas, pārkaisa melnos piparus, sāli un divas spiednē saspiestas ķiplokdaivas. Pārlej šļuku olīveļļas, visu kārtīgi apmaisa un atstāj, lai pastāv.
3. Pannā sakarsētā olīveļļā apcep uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, pārkaisa sāli un oregano. Maisot pāris minūšu palielā karstumā cep, līdz tomātiņi jauki sakaramelizējas. Noliek maliņā.
4. Tajā pašā pannā mazliet papildina olīveļļu un liek cepties garneles ar visām lauru lapām un pārējo. Apcep pāris minūšu no abām pusēm (labāk zem vāka), līdz smuki rozā.
5. Uz apgrauzdētām maizītēm smērē avokado un siera masu, virsū kārto apceptos tomātiņus un garneles.
Tomātu zupa ar mīdijām
Viegla zupiņa gan pagatavošanas nozīmē, gan sāta sajūtā. Vienīgais ieteikums ir izmantot pašu audzētus vai no labiem audzētājiem pirktus tomātus, kas ir aromātiski, saldi un garšīgi!
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Daudzums: 2 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 1 neliels sīpols
- 2 ķiplokdaiviņas
- 2 lieli, gatavi un aromātiski tomāti
- olīveļļa cepšanai
- šķipsna oregano
- sāls, pipari, cukurs pēc garšas 150–200 g saldētu mīdiju (atkausētas)
- 1 tējk. marinētu kaperu 1 tējk. marinētu zaļo piparu graudu sālījumā (var nopirkt Gemosā)
- sauja melno olīvu, pārgrieztas uz pusēm 1 tējk. asās Sriracha čili mērces (vai vairāk, ja vēlas)
No zaļumiem šai zupai vislabāk piestāv pētersīļi.
GATAVOŠANA
1. Laikus atkausē mīdijas. Tomātiem novelk miziņas, izgriež serdes un pašus sagriež gabaliņos. Sīpolu un ķiplokdaivas sīki sagriež.
2. Katliņā sakarsē olīveļļu un liek cepties sīpolus, pēc brīža pievieno arī ķiplociņus un maisot apcep viegli zeltainus.
3. Liek klāt sagrieztos tomātus, krietnu šķipsnu oregano un uz nelielas uguns, pa laikam apmaisot, vāra 10 minūšu. Tad sablendē, pēc garšas pieber sāli, piparus un, ja tomāti tomēr gadījušies skābāki, arī mazliet cukura. Pievieno kaperus un zaļos piparus.
4. Ber zupā atkausētās mīdijas (droši var ar visu šķidrumu, kas tur izveidojies), zupu īsi uzvāra. Pievieno arī olīvas un pēc vēlēšanās – aso mērcīti.

