Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dzimtas spēks pret robežsienām

Viņa ir gudra, pati ar savu tirgus ekonomiku, kas, ticiet man, strādā labāk nekā jebkura augstos amatos esošu kungu izdomāta sistēma. Viņa skaidri zina, ko grib, un savus mērķus prot īstenot. Nekad nepaliks atbildi parādā, un, ja gadīsies pie viņas ciemoties, brokastgaldu viegli sajauksiet ar lepnu kāzu cienastu. Vienvārdsakot – ja kādreiz jums būs tā laime iepazīties ar Mari Latgalē, nekad viņu neaizmirsīsiet. Un ko līdzīgu es varētu teikt vēl par vairākiem desmitiem, pat simtiem cilvēku – par saviem radiem, manai dzimtai piederošajiem, ar kuriem ļoti lepojos.

Pat nezinu, kurā brīdī dzima ideja, taču viena saruna pēc otras, un pamazām tas notika, turklāt ļoti nopietni – jau vairākus gadus, vairāk vai mazāk iesaistoties un palīdzot daudziem dzimtas locekļiem, top manas dzimtas koks. Joprojām top. Jo, nākot klāt kādam jaunam atzaram, atklājas vesela pasaule un nebeidzamie pētījumi var turpināties. Pierakstot vienu stāstu, rodas idejas un ieteikumi vēl vairākiem. Daļa no dzimtas stāstiem, kas pārsteidzoši spilgti un precīzi iezīmē arī visas Latvijas simtgadu vēsturi, šajās dienās iznāks grāmatā. Valsts portrets, tās veidošanās grūtības un prieks cilvēku mūžos – no paaudzes paaudzē. Un esmu pārliecināta – izcili, lieliski un interesanti cilvēki ir katrā dzimtā, vajag tikai viņus atklāt. Kā to izdarīt, un kur rast iedvesmu šī ceļa sākumam – par to šonedēļ SestDienai stāsta arī profesionāli pētnieki, kas savā darbībā pieredzējuši gan filmas cienīgus un pat detektīva arodam atbilstošus pavērsienus, gan līdz asarām aizkustinošas satikšanās.

Ja kādam rodas jautājums, ko dod tāda dzimtas apzināšana, vismaz man ir pilnīgi skaidra atbilde – pārsteidzošu iedvesmu un spēku, kuram nekādi mūri nevar stāties ceļā, pat ja tie ir no betona un kilometriem gari. Un tas ir pavisam aktuāli, jo ASV jaunā prezidenta Trampa iecerētā siena nav kas unikāls – izrādās, tādu mūsdienu pasaulē nebūt nav maz. Pie kā tas novedīs? Vai arvien lielāka vēlme norobežoties padarīs pasauli labāku? Naivi jautājumi, protams, tomēr ir vērts par tiem aizdomāties, lai varbūt gluži nejauši arī mēs paši nepieliktu roku kādas, iespējams, vēl tikai domās novilktas, sienas veidošanā, kas, gribi negribi, būvējas un top būvētas ik mirkli. Kaut vai vecajā labajā nacionālajā jautājumā, par ko domājot vērts ieklausīties arī rakstnieces Andras Manfeldes aicinājumā – nebāzt visus vienā maisā. "Man krievi patīk, viņi tikai paši nejūt tos brīžus, kad ir nesmalkjūtīgi. Bet tā ir nacionālā īpatnība, tāpat kā latviešu neizlēmība un nīgrošanās," viņa saka. Taisnība, kaut var jau, protams, par tādu komentāru arī drusku panīgroties... 

Šīs SestDienas, 17. - 23. februāra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Lomkas pie baltas lapas. "Liktenīgā mīla ir sviests. Bet kāpēc man vajadzēja nodzīvot līdz 40 gadu vecumam, lai to saprastu?" vaicā rakstniece Andra Manfelde. Savā jaunajā romānā viņa ielūkojusies Karaostas virsnieku sievu dvēselēs, vīlusies hedonismā, bet iedvesmojas no Liepājas miglas.

AKTUĀLI. Mūzikā mums veicas. Muzikologi par diriģenta Andra Nelsona otro Grammy un iespējām augsto apbalvojumu kādreiz saņemt arī kādam Latvijas pārstāvim ārpus klasiskās mūzikas loka.

TĒMA. Sarunāties ar vecvecvecvectēvu. Sava dzimtas koka pētīšana kļūst par arvien populārāku nodarbi, turklāt tas ir interesants process, kura gaitā var ne tikai iejusties detektīva ādā, bet arī uzzināt aizkustinošus un negaidītus pagriezienus savu tuvinieku dzīvēs. SestDiena noskaidro, cik daudz var izpētīt paša spēkiem un kādas ir iespējas saņemt palīdzību no profesionāļiem.

PASAULĒ. Trampa siena. ASV prezidents Donalds Tramps gatavojas izpildīt savu priekšvēlēšanu centrālo solījumu – uzbūvēt sienu uz robežas ar Meksiku. Un, izrādās, vairāk nekā 25 gadus pēc Berlīnes mūra nojaukšanas robežbarjeru izveide kļuvusi par globālu tendenci: 1990. gadā pasaulē bija 15 robežsienu, bet pašlaik – gandrīz 70.

TUVPLĀNĀ. Patīk būt pirmatklājējam. "Te nav tādu, kas nav pirkstus apdedzi-nājuši," runājot par savu mehatronikas pulciņa darbību saka balvas Laiks Ziedonim pērnā gada ieguvējs Andris Jenerts. Lai gan pats vēl mācās skolā, viņš jau māca citiem un arī pats būvē robotus, fotografē, lasa grāmatas un nedomā, ka trūkst laika, lai kaut ko paspētu, – galvenais nestagnēt.

TURAM ĪKŠĶUS. Kurš būs īstais. Šonedēļ Supernovas pusfinālā par ceļazīmi uz lielo Eirovīzijas dziesmu konkursu Ukrainā turpinās cīnīties astoņas dziesmas. Savos vērojumos par katra dalībnieka plusiem un mīnusiem SestDienā dalās mūzikas žurnālists Uldis Rudaks, piedāvājot arī savu vietu sadalījumu pusfinālā.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai onkoloģisko saslimšanu diagnosticēšanas un ārstēšanas plānā jāparedz arī homeopātiskās metodes? Par un pret – Latvijas Homeopātu asociācijas vadītāja Inguna Vecvagare un Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas priekšsēdētāja Gunta Purkalne.

PRIEKŠĀ. Mazs un svarīgs. Cilvēki reizēm nepamana, ka saule spīd un cik šis fakts ir svarīgs, saka režisore Kristīne Vītola, aicinot sajust, ka esam nozīmīgas lielāka kopuma sastāvdaļas. Eduarda Smiļģa teātra muzejā 17. februārī viņas iestudējumā pirmizrādi piedzīvos Visjaunākā Rīgas teātra objektu izrāde bērniem un pieaugušajiem Kukainīt.

CEĻOJUMS. Akmeņainā miera osta. Tūristu apmeklēts, tomēr līdz galam nenovērtēts – Hampi apvidus Indijā slēpj ne tikai vēsturiskus pieminekļus, bet arī neierasti košas krāsas ikdienas tērpos, dramatiskus dzīvesstāstus un tempļus, kuros var saņemt arī ziloņmātes svētību.

Kā arī PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRDEVA, KINO, KROGS UZ PAPLĀTES, SestDienas VAKARIŅAS, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Top komentāri

nu jau večuks
n
Patīk ,nepatīk ,nav jautājuma būtība. Kur man palikt ,ja ēkā kurā dzīvoju turpat 50 gadu vairs tikai 3 latviešu ģimenes,bet 57 runā krievu valodā ! Izejot pagalmā tu neesi Latvijā,jo pēc ziņām kurā veikalā kāda atlaide , apspriesti tiek Putina "uzvaru" gājieni ,teiksmainās kaimiņu brīvības un sasniegumi un ... kā "sadot pa purnu" vietējiem nacionāļiem, jo tie lūk neizprot brīvas vērtību kuru nes 9. maijs !!!
viesis
v
Interesanti, bet iznāk, ka visi šie liberāļi, kuri pārmet Trampam sienas būvēšanu, būtībā atbalsta noziedzīgu darbību- nelegālu robežšķēršošanu. Tad jau arī Latvijas un krievijas robežu vajag likvidēt, un robežsargiem dot derīgāku darbu.... Nu jau laiki pienākuši, kad par noziegumu sāk sludināt nevis nelegālu robežas pārkāpšanu, bet vēlmi aizsargāt savas valsts robežu. Tas pats attiecas arī uz Eiropu......
Trampa iecerētā siena?
T
Jaunkundze neko nezina par 'Secure Fence Act of 2006' ? https://en.wikipedia.org/wiki/Mexico%E2%80%93United_States_barrier
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata