Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Manavakcina nav tava vakcīna

Stihiskas rindas, publiska cilvēku apziņošana sociālajos tīklos un iespēja pavisam legāli apiet lēni un smagi tapušo oficiālo rindu uz vakcīnu. Tāda patlaban ir Latvijas realitāte cīņā ar Covid-19. Pat par spīti īpaši izveidotajam Vakcinācijas birojam, kas acīmredzami situāciju nekontrolē.

28. janvārī Mikroblogošanas vietnes Twitter lietotājus pārņēma patīkams satraukums: kāds paziņoja, ka esot palaista platforma Manavakcina.lv, kurā var reģistrēties Covid-19 vakcīnas saņemšanai. Negaidot ne sekundi, dažāda vecuma un riska grupu cilvēki steidza iesniegt savu pieteikumu, taču viņu prieku pārtrauca veselības ministra Daniela Pavļuta (A/P) paziņojums, ka lapa vēl atrodas izstrādes stadijā (kāds esot noplūdinājis testa versiju) un neviens no esošajiem pieteikumiem nav spēkā. Esot jāuzgaida vēl mazliet.

"Gadās," padomāja cilvēki un turpināja pacietīgi gaidīt, nezinot, ka īstās problēmas ir tikai priekšā.


Stihiskas rindas

5. februārī platforma Manavakcina.lv tika oficiāli palaista, un gandrīz divas nedēļas vēlāk tiek ziņots, ka pieteikumu skaits sasniedzis simt divdesmit trīs tūkstošus. Reaģējot uz iebildumiem, ka ne visiem ir iespējas un prasme lietot internetu, izveidots arī vienots pieteikšanās tālrunis. Publiskajā telpā gan nav parādījušās ziņas, ka kāds būtu uzaicināts vakcinēties.

Savu kārtu gaidīju arī es – ārstniecības persona, kurai nu tūliņ būtu jādabū Covid-19 pote. Neizturēju un izdomāju piezvanīt uz vakcinācijas kabinetu pati. "Labdien, esmu ārstniecības persona, sakiet, lūdzu, vai tiešām jums tur tik lielas rindas?" pajautāju es. "Rindu nav," man atbildēja laipna administratore. "Nāciet vakcinēties rīt no rīta!"

Rītdienas rīts pienāca ar tukšu rindu. Neviena cilvēka pirms manis, neviena pēc. Parunājot ar personālu, uzzināju, ka tie mediķi, kas vakcīnu vēlējušies, jau dabūjuši, savukārt atlikušie piesakās kūtri. Lai arī publiskajā telpā izskan ziņas par vakcīnu trūkumu, praksē daudzas vakcīnas gluži vienkārši stāv ledusskapjos un gaida… kaut ko. Vakcinācijas biroja komunikācijas konsultante Agnese Strazda gan apgalvo, ka uz šo brīdi vakcinācijas veicējiem nodots aptuveni 23 tūkstoši vakcīnu devu, līdz ar to vakcīnas bez pielietojuma nestāv. Taču Nacionālā veselības dienesta statistika rāda, ka dienā pagūstam vakcinēt mazāk nekā tūkstoš cilvēku. Pieņemot, ka Latvijā ir 1,92 miljoni iedzīvotāju, visus aptvert pagūsim tikai vairāk nekā piecu gadu laikā.

Ar savu stāstu padalījos sociālajos tīklos, izraisot plašu rezonansi. Izrādās, ir vesela virkne ārstniecības personu – uz to brīdi visprioritārāko grupu –, kas vakcīnai pieteikušies paši, nesagaidot uzaicinājumu. Mana pieredze izraisīja arī stihisku pieteikumu vilni – mediķi apzvanījuši tuvākos vakcinācijas punktus un dabūjuši tik ilgi gaidīto vakcīnu. Rodas likumsakarīgs jautājums: kāda tieši ir platformas Manavakcina.lv funkcija?


Sāks apziņot vēlāk

2021. gada 22. janvārī tika nodibināts Vakcinācijas birojs – Veselības ministrijas struktūrvienība ministra padotībā. Publiski gan nav atrodams nolikums vai cita informācija, kādas pilnvaras un uzdevumi birojam ir piešķirti. Nav arī skaidrs, kur meklēt pārskatus par paveikto, tāpēc vērsos pie biroja ar jautājumu, cik cilvēku ir saņēmuši savus uzaicinājumus.

Taujāta, cik personu no 123 362 pieteikumu iesniedzējiem ir saņēmušas uzaicinājumu vakcinēties caur platformu Manavakcina.lv vai vienoto tālruni un cik no tām bija mediķi, biroja komunikācijas konsultante Strazda atbild, ka cilvēkus sāks apziņot tikai ap 25. februāri: "Šīs nedēļas vidū plānots pakāpeniski nosūtīt īsziņu vai e-pastu tiem senioriem vecumā virs 70 gadiem, kuri bija pieteikušies Manavakcina.lv un 8989. Seniori vecumā virs 70 gadiem ir šī brīža prioritārā grupa. Paralēli vienāda prioritāte ir arī tiem iedzīvotājiem vecumā virs 70 gadiem, kas tagad piesakās pie sava ģimenes ārsta."

Dīvaini gan, ka jau pieminētajā mikroblogošanas vietnē Twitter redzam pavisam citas atbildes – tiek apgalvots, ka daži seniori savu uzaicinājumu jau saņēmuši. Vakcinācijas birojs paredz, ka uzaicinājumu saņems aptuveni 18 tūkstoši senioru. Savukārt sociālās aprūpes centru iemītnieku vakcinācija esot Slimību profilakses un kontroles centra kompetencē – kolektīvi piesakās vakcīnām, pretī saņemot informāciju par iespējamo izbraukuma vakcinācijas laiku.

Kā redzams, gandrīz 20 dienu laikā vai nu netika nosūtīts neviens uzaicinājums, vai nosūtīti tikai daži. Netika sniegta arī atbilde uz jautājumu, cik mediķu saņēma savu uzaicinājumu, tāpēc, izskatās, platforma Manavakcina.lv un tālrunis 8989 ir pilnīgi ignorējuši tādu prioritāru grupu kā ārstniecības personas. Īpaši aplami tas liekas, atceroties, ka arī medicīnas profesionāļu vidū ir personas, kas svārstās par vakcinēšanos, un, iespējams, personisks uzaicinājums palīdzētu pieņemt lēmumu par labu vakcīnai. Abi rīki nav izmantojami arī sociālās aprūpes centriem, līdz ar to šo iestāžu iemītnieku vakcinācija ir atkarīga no attiecīgās iestādes vadības rosības, nevis pašu iemītnieku vai to aizbildņu vēlmes. Atvērts paliek arī jautājums par ģimenes ārstu vakcinācijas veikšanas kapacitāti.


Bez vienotas komunikācijas

Stihiskas rindas nebija vienīgā lieta, kas apliecināja Manavakcina.lv neefektivitāti. Komunicēt sāka arī paši vakcinācijas kabineti, ievietojot sociālajos tīklos paziņojumus, ka pie viņiem ir pieejamas Covid-19 potes.

"Mums pieejamas AstraZeneca vakcīnas, gaidīsim kolēģus-mediķus," tviterī paziņoja Dzemdību nams.

"Vakcinēsim ārstniecības personas, farmaceitus un medicīnas studentus," Facebook aicināja Rīgas Austrumu slimnīca.

Vairākas ārstniecības iestādes izmantoja sev pieejamos komunikācijas kanālus un turpina to darīt – šobrīd uz potēm aicina arī seniorus. Veidojas mulsinoša paralēlā rinda, kas izraisa daudz ētiskas dabas jautājumu. Vai sanāk, ka par iespēju apiet Manavakcina.lv uzzina tikai tie, kam ir internets? Turklāt vienīgi tie cilvēki, kas ir vietējo ārstniecības iestāžu virtuālie sekotāji? Vai tas ir godīgi un līdztiesīgi pret tiem, kam lietot sociālos tīklos nav vēlmes vai iespējas?


Plāni ir, izpildījums neskaidrs

Kā liecina oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis 23. februārī publiskotais veselības ministra Daniela Pavļuta rīkojums, turpmāk prioritāri pieteikumi būs tie, kas veikti platformā Manavakcina.lv, caur vienoto tālruni vai pie ģimenes ārsta. Mediķus aicina vakcinācijas rindu plānot tā, lai tajā pierakstīto cilvēku skaits atbilstu vakcīnas flakona devu skaitam. Taču tiek pieļauts, ka, ja vakcinācijas dienas beigās ārstniecības iestādē veidojas neizlietotu vakcīnu devu uzkrājums, ko nav iespējams saglabāt uz nākamo vakcinācijas dienu, var tikt vakcinētas personas arī ārpus noteiktās prioritāri vakcinējamās grupas. Tas norāda uz to, ka cilvēkiem joprojām jābūt proaktīviem.

Atliek tikai cerēt, ka praksē šoreiz tas noritēs tieši tā, kā plānots, un ka rinda dienas beigās nekļūs par tirgus laukumu ar cīņu par pēdējo preci. Ja sistēma nebūs ātra un efektīva, cilvēki atkal mēģinās to apiet. Grūti pārmest – šis burtiski ir dzīvības un nāves jautājums. Pagaidām netiek ziņots, tieši cik aicinājumu dienā plānots izsūtīt no platformas Manavakcina.lv, nav arī informācijas par to, kā notiek datu apstrāde – manuāli vai automātiski. Jautājumu joprojām ir vairāk nekā atbilžu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata