Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Piesaistīti dzimtajai planētai

Spāņu zinātnieki izvirzījuši hipotēzi, ka daļa saprātīgo civilizāciju nekad nespēs atstāt savu planētu spēcīgas gravitācijas dēļ.


Pat ja Visumā ir saprātīgas, augsti attīstītas dzīvas būtnes, to iespējas tikt prom no dzimtās vietas un paviesoties uz citām planētām varētu būt niecīgas "fizisku ierobežojumu" dēļ. Ar šādu pieņēmumu nākuši klajā Spānijas zinātnieki.

Visuma pētnieki bieži vien koncentrējas uz milzīgajiem attālumiem starp galaktikām un dzīvu būtņu spēju tos pārvarēt vai arī kalkulē atnācēju iespējas izdzīvot nepierastajā vidē, savukārt Atlantico Medio universitātes speciālisti pievērsās citplanētiešu spējai tikt projām no savas planētas.

PLANĒTA KĀ AKVĀRIJS

Viņu aprēķini rāda, ka tas varētu būt grūtāk, nekā varam iedomāties. Pat attīstītām civilizācijām var pietrūkt resursu un zināšanu, kā izlauzties no spēcīgas gravitācijas valgiem un doties starpplanētu ceļojumā. Dažas tā dēvētās superzemes varētu atrasties savas zvaigznes apdzīvojamajā zonā, taču daļa no tām varētu būt tik masīvas, ka gravitācija padara starpplanētu raķešu palaišanu gandrīz neiespējamu.

"Gravitācijas dēļ grūti vai neiespējami pametamas planētas tēls manī raisīja asociācijas ar akvāriju. Līdzība ir spēcīga," pētījuma autors profesors Elio Kviroga velk paralēles ar caurspīdīgu stikla trauku istabā. Zivis redz plašumus ārpus tā, taču prom netiek.

GRAVITĀCIJA TUR CIEŠI

Lai pierādītu, ka citplanētiešiem ir grūti tikt prom no savas planētas, spāņu speciālisti veica vienkāršus gravitācijas aprēķinus. Zināms, ka kosmosa kuģim jālido ar ātrumu 11,19 kilometru sekundē, lai izrautos no Zemes pievilkšanas spēka. Savukārt uz tāda milzeņa kā Kepler-131 b, kas atrodas 746 gaismas gadu attālumā no Zemes, vajadzīgs vismaz trīskārt lielāks ātrums.

Profesors Kviroga Britu starpplanētu biedrības žurnālā Journal of the British Interplanetary Society publicētajā pētījumā izvirzījis hipotēzi, ka planētas ar tik spēcīgu gravitāciju, no kurām var izrauties ar 2,2 reizes lielāku ātrumu nekā no Zemes, varētu uz visiem laikiem bloķēt uz tās esošo civilizāciju došanos kosmosā.

CITĀDA KOMUNIKĀCIJA

Viņam ir arī interesants viedoklis, kādēļ neviens nav atsaucies uz mūsu sūtītajiem radiosignāliem. Piemēram, Jupiteram līdzīgu ūdens pasauļu iemītnieki, viņaprāt, izmanto pavisam citādas komunikācijas formas, kas ļauj sūtīt signālu simtiem kilometru attālumā bez jebkādu tehnoloģiju palīdzības. Tās izveidojušās evolūcijas procesā un pilnībā atšķiras no mūsu saziņas, tādēļ šādi radījumi radiosignālus nemaz nespēj uztvert un atbildēt uz tiem.

Šī iemesla dēļ astronomi koncentrējas nevis uz saprātīgas civilizācijas, bet vienkāršāko dzīvības formu meklējumiem. Ja uz kādas planētas vai pavadoņa izdosies atrast nepārprotamus pierādījumus dzīvu būtņu eksistencei, tas būs nopietns iemesls, lai attīstītu tehnoloģijas un instrumentus detalizētākai attiecīgo kosmisko ķermeņu izpētei.

Spānijas speciālistu veiktais pētījums ir kārtējais mēģinājums izskaidrot tā dēvēto Fermi paradoksu, kas nodarbina astronomu prātu jau septiņas desmitgades. 1950. gadā Enriko Fermi aktualizēja jautājumu: kāpēc Visumā, kurā ir 200 miljardu triljonu zvaigžņu un vēl vairāk planētu, no kurām daudzas spēj uzturēt dzīvību, Zemes zinātnieki nav pamanījuši nevienu ārpuszemes civilizāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata