Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Uz darbu ar ģimeni

Jau otro gadu Latvijā tiek īstenota iniciatīva Darbā bērni, un tajā iesaistīties tiek aicināts ikviens darba devējs, radot uzņēmumā ģimenei draudzīgu vidi un kādu dienu, piemēram, 1. jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, organizēt īpašu dienu, kad strādājošie uz darbu ierodas kopā ar saviem bērniem.

Darbā bērni rīkotāji, Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm, norāda, ka akcijas mērķis ir veicināt Latvijā ģimenei draudzīgu darba kultūru un vienlaikus palīdzēt uzņēmumiem sekmēt darbinieku lojalitāti, produktivitāti un mazināt viņu rotāciju. Darba devēja izrādītās rūpes par darbinieku darba un personīgās dzīves balansu īpaši novērtē tie, kas uzņēmumos jau strādā, un 17% darba ņēmēju līdzsvars starp darbu un personīgo dzīvi ir viens no vissvarīgākajiem iemesliem, kas notur esošajā darbavietā, liecina pētījumu kompānijas TNS veiktā aptauja par ģimenes un darba dzīves saskaņošanu. Diemžēl 43% Latvijas darba ņēmēju atzīst, ka viņu darba vietā netiek nodrošinātas darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespējas.

"Darba un ģimenes dzīves sabalansēšana mūsdienās ir liels izaicinājums un vienlaikus nepieciešamība gan darba devējiem, gan ņēmējiem - to apliecina virkne pētījumu. Ar iniciatīvu Darbā bērni vēlamies jūnijā pievērst sabiedrības - darbinieku un uzņēmēju - uzmanību un veicināt diskusijas par to, kā panākt, lai darba vide būtu ģimenēm draudzīgāka," saka Inga Akmentiņa-Smildziņa, Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm vadītāja un akcijas Darbā bērni līdzautore: "Latvijā jau šobrīd ir daudz pozitīvu piemēru, kad uzņēmēji, rūpējoties par darbinieku labsajūtu, nodrošina savu darbinieku ģimenēm sociālus labumus vai rīko atsevišķus pasākumus. Arī paši uzņēmumi no tā tikai iegūst, jo darbinieki ir motivētāki un lojālāki. Taču mēs ticam, ka, apvienojoties kopīgā iniciatīvā, varam paveikt vairāk."

Aicinot uzņēmumus sarīkot Darbā bērni dienu, akcijas organizatori iesaka izvēlēties vienu konkrētu datumu, kad darbinieki var ņemt līdzi uz darbu bērnus. Tas var būt 1. jūnijs vai jebkura cita diena. Šajā dienā darbinieku bērniem var sarīkot lekcijas par uzņēmumu un tā darbu, organizēt ekskursijas darbavietā, iepazīstināt mazos viesus ar dažādajiem uzņēmumā pārstāvētajiem amatiem un darba pienākumiem. Notiekošo var fotografēt, filmēt un izplatīt par to ziņas gan savu darbinieku vidū, gan sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #darbābērni.

Savukārt ilgtermiņā, veidojot ģimenei draudzīgu vidi, akcijas Darbā bērni iniciatori darba devējiem iesaka noskaidrot darbinieku vēlmes un apsvērt uzņēmuma kapacitāti piedāvāt personālam elastīgu darba laiku ar iespēju plānot darba stundas dažādos laikos, strādāt pusslodzi vai attālināti. Tāpat vērtīgi būtu pabalsti darbinieka ģimenei nozīmīgos dzīves brīžos (laulības, bērna piedzimšana u. c.) un iespēja piešķirt brīvu dienu vai saīsinātu darba laiku, kad darbinieku bērniem nepieciešama vecāku klātbūtne - 1. septembrī, izlaidumā, ārsta vizītes gadījumā. Uzņēmums var arī radīt savas tradīcijas, kurās iesaistīti arī darbinieku bērni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses