Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Būt gudrākiem par blēžiem

KIiberapdraudējumu skaits palielinās, un tam galvenokārt ir divi iemesli – pirmkārt, cilvēki vairāk izmanto dažādas informācijas tehnoloģiju (IT) ierīces un internetu, otrkārt, pieaug tādu iekārtu skaits, kas darbojas ar interneta palīdzību vai kuras var pieslēgt interneta tīklam. Lai sevi pasargātu no kiberuzbrucējiem, jāņem vērā vairāki ieteikumi.

Regulāri veiciet sistēmu atjauninājumus! Lai nekļūtu par kibernoziedznieku upuri, ikvienam interneta lietotājam ir jāsāk ar to, ka jāpievērš uzmanība atjauninājumiem, kurus regulāri piedāvā visu operētājsistēmu un programmu izstrādātāji, un tie jālejupielādē savās ierīcēs.

Esiet piesardzīgi, lietojot epastu! E-pasts joprojām ir biežāk izmantotais digitālais kanāls potenciālo upuru sasniegšanai, tāpēc rūpīgi izvēlieties, kuru e-pasta vēstuli vispār atvērt, un esiet īpaši uzmanīgi, ja e-pasta saturs mudina uz tūlītēju rīcību. Pārbaudiet e-pasta adresi un sūtītāju! Krāpnieki bieži izveido e-pasta adresi, kas ir līdzīga, piemēram, bankas e-pasta adresei, bet trūkst kāda burta vai ir izmantots simbols, imitējot reālu e-pasta adresi. Saziņai ar valsts iestādēm, bankām un dažādiem uzņēmumiem izmantojiet tās e-pasta adreses, kas ir publiski atrodamas oficiālajās mājaslapās. 

Nedalieties ar personīgu informāciju! Ne rakstiski, ne telefoniski neatklājiet piekļuves datus saviem bankas kontiem (kredītkaršu numurus, PIN kodus, Smart-ID paroles, CVC kodus u. tml.) vai citu personīgo informāciju.

Tāpat neievadiet savus finanšu datus nedz atsūtītajās tīmekļa saitēs, nedz piedāvātajās programmās. 

Nesteidzieties! Kibernoziedznieki bieži izmanto dažādus sociālās inženierijas veidus, t. i., psiholoģiskas manipulācijas ar cilvēkiem, lai mudinātu uz konkrētām darbībām. Piemēram, kibernoziedznieki mēģina pārliecināt upuri, ka steidzami ir jāiesniedz personīgā informācija, pretējā gadījumā jārēķinās ar nopietnām sekām un tiks zaudēta nauda.

Izvēlieties drošības programmu un instalējiet to gan datorā, gan telefonā. Der atcerēties, ka viens no efektīvākajiem veidiem, kā sevi virtuālajā vidē pasargāt, ir lietot plaši atzītu drošības programmu, kura ir radīta Eiropas Savienībā. Drošības programma darbojas tā, ka, lietojot interneta pārlūku, tā identificē dažādas ļaunprogrammatūras un citus vīrusus, brīdina par nedrošām vietnēm un citiem riskiem. 

Neinstalējiet internetā atrastas lietotnes vai programmas! Nekad neatsaucieties reklāmu aicinājumiem instalēt lietotnes! Izmantojiet tikai uzticamus digitālos lietotņu veikalus, piemēram, Google Play vai App Store.

Pievērsiet uzmanību e-pasta (arī īsziņu u. c.) tēmai! Kibernoziedznieki bieži izmanto dažādas aktualitātes sabiedrībā, piemēram, ir sūtījuši viltus e-pastus, piedāvājot vakcīnas pret Covid-19 vai aicinot palīdzēt Ukrainā notiekošajā karā cietušajiem

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses