Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis
Svarīgākais uzdevums – nodrošināt vienādus spēles noteikumus

Gāzes pārvadi jāpērk valstij

Pirmajos gados – pārejas posmā pēc dabasgāzes tirgus atvēršanas brīvai konkurencei – valstij vajadzētu iegādāties vismaz 51% a/s Conexus Baltic Grid (CBG) kapitāla daļu, lai nodrošinātu stabilitāti un vienlīdzīgus nosacījumus visiem dabasgāzes tirgus dalībniekiem, Dienai norādīja uzrunātie eksperti. Līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu 3. aprīlī spēkā stājās grozījumi Enerģētikas likumā, kas paredz valstij pirmpirkuma tiesības attiecībā uz dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoru Conexus Baltic Grid, kuru izveidoja pagājušā gada beigās, tam no a/s Latvijas gāze (LG) nododot dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvus.

Gāzes pārvades infrastruktūra ir viens no valsts stratēģiskajiem objektiem, kas ir būtiski valsts ekonomikai, tieši tāpat kā a/s Sadales tīkls, a/s Augstsprieguma tīkls un dzelzceļa infrastruktūra. Šīs infrastruktūras patlaban pilnībā  pieder valstij, tieši tāpēc arī CBG gadījumā ir būtiski, lai šā uzņēmuma kapitāla daļas pilnībā piederētu valstij, uzskata Eiropas parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš (Vienotība). 

Uzņēmuma AJ Power Gas izpilddirektors Roberts Samtiņš norāda, ka pats svarīgākais aspekts CBG akciju pārdošanas procesā ir, lai jaunais uzņēmuma īpašnieks nodrošina tā darbības caurspīdīgumu un visiem tirgus dalībniekiem vienādus spēles nosacījumus. "Valsts kā potenciālais īpašnieks ir labs risinājums, jo spētu nodrošināt šos kritērijus. Iespējams, pēc 3–5 gadiem, kad uzņēmums būs sakārtots un tirgus būs pieradis pie jaunajiem darbības nosacījumiem, valsts CBG akcijas varētu pārdot privātajam investoram, piemēram, kādam pensiju fondam, jo tie parasti mēdz ieguldīt varbūt ne tik ienesīgos, bet tajā pašā laikā stabilos aktīvos. Tikpat labs risinājums būtu, ja uzreiz valsts CBG akcijas iegādātos kopā ar kādu finanšu investoru, valstij savā īpašumā iegūstot, piemēram, 51% CBG kapitāla daļu," akcentē Samtiņš. Viņš arī norāda, ka šobrīd kā viens no iespējamiem CBG pircējiem tiek minēts Augstsprieguma tīkls. "Arī tas būtu labs risinājums. Tehniski šīs pārvades sistēmas atšķiras, taču galvenie akcenti ir līdzīgi. Turklāt šādā gadījumā izdotos ietaupīt līdzekļus tieši uz uzņēmuma pārvaldes rēķina, jo abas sistēmas pārraudzītu viens uzņēmums. Ieguvums būtu arī, raugoties no valsts budžeta viedokļa, – valstij CBG akciju pirkšanai nebūtu jāņem kredīts, jo finansējumu pirkumam meklētu un attiecīgi pēc tam atmaksātu Augstsprieguma tīkls," pauž Samtiņš. 

Viņam piekrīt arī a/s Latvenergo valdes loceklis Māris Kuņickis, norādot, ka tieši tāda pati struktūra šobrīd darbojas jau Igaunijā, kur šīs valsts augstsprieguma pārvades sistēmas operators vienlaikus arī pārvalda gāzes pārvades sistēmu. "Vienu labāko risinājumu šobrīd grūti ieteikt, taču, skatoties no Igaunijas un Lietuvas piemēriem, kur sākotnēji sistēmu operatori tika nodoti privātajiem, bet vēlāk valsts tomēr atpirka šos uzņēmumus atpakaļ, jāsecina, ka acīmredzot labākais risinājums tomēr  ir valsts pārvaldība. Tieši valsts visvairāk ir ieinteresēta, lai tirgus strādātu maksimāli efektīvi un ar augstu likviditāti, nodrošinot vienādus spēles noteikumus visiem tirgus dalībniekiem. Ja atceramies vēl neseno pagātni, kad Latvenergo vairākas reizes lūdza LG piekļuvi pārvades infrastruktūrai no cita tirgotāja iegādātas gāzes piegādei savām vajadzībām, Latvenergo lūgumi ar dažādiem argumentiem tika noraidīti," pauž enerģētikas eksperts. 

Uzsverot, ka šis ir viņa personīgais viedoklis, Kuņickis norāda, ka CBG pārņemšana valsts īpašumā būtu svarīga arī tādēļ, ka tuvākās nākotnes plānos ir veidot starpvalstu gāzes pārvades sistēmu savienojumus ar Poliju un Somiju, kā arī vienotu Baltijas gāzes apgādes sistēmu. Līdz ar to, ņemot vērā, ka Igaunijā un Lietuvā šīs sistēmas pārvalda valsts, daudz vieglāk būtu panākt visas nepieciešamās vienošanās par šo projektu, ja arī Latvijas dabasgāzes pārvades infrastruktūra piederētu valstij. Vienlaikus viņš pieļauj, ka nākotnē, kad gāzes tirgus būs noregulēts un jau kvalitatīvi darbosies, CBG daļēji vai pilnībā būtu iespējams pārdot kādam privātam investoram.

Savukārt Kariņš uzsver, ka vismaz sākuma posmā valstij jebkurā gadījumā ir jārod iespēja nopirkt CBG akcijas, turklāt atšķirībā no privātā sektora valstij ir daudz lielākas iespējas nepieciešamo finansējumu piesaistīt aizņēmuma veidā starptautiskajos finanšu tirgos, ko pēc tam atmaksātu ilgākā termiņā no ienākumiem, kurus gūs CBG par sniegtajiem pārvades pakalpojumiem. "Šeit būtiski saprast, ka CBG akciju pirkšanu nevar uzskatīt par valdības izdevumiem klasiskā izpratnē, tas būs ieguldījums valsts enerģētiskās neatkarības un drošības stiprināšanā," uzsvēra Kariņš.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 20.aprīļa laikrakstā Diena!

Top komentāri

Ekonomičeskijs
E
Kopā ar pārvadiem ( caurulēm, mucām un citām tvertnēm) valstij jāpērk arī gāze. Pārdodot gāzi gribētājiem, valstij ir "jāuzvārās".
oskars
o
kamer mes sedesim un tikai runasim ,tikmer mus cirps ka aitas, bet mes jau ari esam aitas ...Mes esam prieks valsts, bet ne otradi . sie kropli un maitas ar ES palidzibu grib mus vienkarsi iznicinat .Sie gazesvadi ,pievadi , kratuves , viss ir uzcelts par tautas naudu vel krievu laikos , bet tagad izveidos kantori , kura iebazis savejos par 5000 $ menesi , ha,ha ....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses