Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Arno Jundze. Putekļi smilšu pulkstenī

Apgādā Zvaigzne ABC klajā nācis pazīstamā literatūrzinātnieka un kultūras žurnālista Arno Jundzes romāns _Putekļi smilšu pulkstenī, _informēja izdevniecības pārstāve Kristīne Ilziņa.

Tas ir "teksts vīrietim un par vīrieti", stāstījums, ko veido vairāku personāžu dažādu laiku pieredze, kas ar mozaīkas principa palīdzību meistarīgi saausta vienā vēstījumā. Romānā atspoguļojas jau autora pirmajā pieaugušajiem adresētajā daiļliteratūras grāmatā – stāstu krājumā Gardo vistiņu nedēļa – jūtamā interese par literatūrā līdz šim maz atainoto Latvijas vēstures periodu – 20. gadsimta vētrainajiem 90. gadiem, kas tautā tiek pelnīti dēvēti arī par juku laikiem. Pusgadsimtu valdījušo sistēmu – sākot no ekonomikas un beidzot ar domāšanas – sabrukums, pēkšņa un strauja Rietumu ietekmes ieplūšana, skaidru morāles orientieru zudums, sīka un ne tik sīka noziedzība un politiskais haoss – visas šīs tēmas ir intriģējušas A. Jundzi un radušas spilgtu, sarkastisku un trāpīgu atspoguļojumu arī grāmatā.

Stāstījums izskan vairāku šinī laikposmā dzīvojošu vīriešu balsīs – to vidū ir gan Afganistānas militārās kampaņas pārdzīvojis karavīrs, gan neveiksmīgs filologs un sensāciju kārs žurnālists, gan represijas pārcietis mācītājs... Viņu stāsti pārklājas, sasaistās ar tikko jaušami ieskicētiem pavedieniem, norādot, ka tekstā, tāpat kā dzīvē, pastāv neskaitāmi daudz manāmu un nemanāmu sakarību. Vēstījuma plūdumā iesaistās arī senāku laiku balsis gan no 17. gadsimta, gan pēckara gadiem, kā arī autobiogrāfiski motīvi, dažādu sarunu, vēstuļu, īsziņu teksti, kurus lasītājam jāliek kopā kā mozaīkas gabaliņus, pašam saviem spēkiem sasaistot romānu vienotā kopainā.

Autors raksta blīvā, piesātinātā un šarmanti nekaunīgā valodā, dzīvos dialogos un trāpīgos iekšējos monologos, netaupot ne ironiju, ne vienkāršrunu un nevilcinoties saukt vārdā arī lietas un parādības, kuras "pieklājīgā sabiedrībā" nereti noklusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja